Smarte løsninger i leilighet

Denne ettromsleiligheten blir til en toroms på få sekunder

Og det med bare ett enkelt triks.

LUN PRIVATSONE: Interiørarkitekten sløyfet soverom, og lagde heller en sone med integrert seng, walk-through-closet og bad. Badet er også tilgjengelig via entreen. På stue- og kjøkkensiden er det bygget bokhyller med skyvedør. Gråfargen har NCS-kode S 6502-Y.
LUN PRIVATSONE: Interiørarkitekten sløyfet soverom, og lagde heller en sone med integrert seng, walk-through-closet og bad. Badet er også tilgjengelig via entreen. På stue- og kjøkkensiden er det bygget bokhyller med skyvedør. Gråfargen har NCS-kode S 6502-Y. Foto: FOTO: Niklas Hart
Publisert Oppdatert
Jeg ville ikke sove i en lukket alkove, og drømte dessuten om et walk-in-closet.
Nicole Aurdahl

Det finnes mange fordeler ved å bo i en liten leilighet. Blant annet får du mindre rengjøring, og det er mindre ting å holde styr på.

Likevel kan en slik leilighet være vanskelig å innrede.

Det fikk Nicole Aurdahl erfare da hun flyttet inn i ettromsleiligheten på 44 kvadratmeter.

Med en lang og smal leilighet var det vanskelig å utnytte både dagslyset og plassen.

Hun spurte derfor «Bonytthjelpen» om hjelp.

Flere soner

Når du skal innrede en liten leilighet, er du nødt til å være kreativ, og du er ofte avhengig av smarte løsninger.

Interiørarkitekt Ida Lundqvist valgt å sløyfe soverommet, og lagde heller en sone med integrert seng, walk-through-closet og bad.

UTGANGSPUNKTET: Ettromsleiligheten er lang og smal. Den har store vindusflater, men både dagslyset og plassen ble dårlig utnyttet.
UTGANGSPUNKTET: Ettromsleiligheten er lang og smal. Den har store vindusflater, men både dagslyset og plassen ble dårlig utnyttet. Foto: FOTO: Niklas Hart

Hvorfor er løsningen optimal?

- Fordi den er fleksibel. Forhenget gjør at man kan velge mellom å åpne eller stenge mellom sosialt rom og sovesone. Her var det uansett ikke plass til å bygge et soverom som ville blitt godkjent som oppholdsrom.

Hvordan ble det plass til et walk-in-closet?

- Jeg la de tre funksjonene som hører sammen på rekke: soverom, garderobe og bad. De blir på en måte én modul, de hører sammen. På motsatt side lagde jeg en smal gang, som også har en del oppbevaringsplass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Luksusaktig atmosfære

SOVESONE: 1. Sovesonen er som en hule, med mørke flater på alle kanter. I hodeenden er det innredet med en polstret gavl, i fotenden en integrert flatskjerm. Plassen under sengen er utnyttet til oppbevaring. Putene er fra Christina Lundsteen, nattbordet fra Pols Potten, og sengeteppet i lin er fra Eske.
2.Sovesonen er som et rom i rommet, særlig når gardinene er trukket for. 
3. Den åpne garderoben ligger på den andre siden av sengen. Passasjen mellom sonene er åpen og uhindret. Forhenget er nå trukket for, og skjermer sonen fra allrommet.
SOVESONE: 1. Sovesonen er som en hule, med mørke flater på alle kanter. I hodeenden er det innredet med en polstret gavl, i fotenden en integrert flatskjerm. Plassen under sengen er utnyttet til oppbevaring. Putene er fra Christina Lundsteen, nattbordet fra Pols Potten, og sengeteppet i lin er fra Eske. 2.Sovesonen er som et rom i rommet, særlig når gardinene er trukket for. 3. Den åpne garderoben ligger på den andre siden av sengen. Passasjen mellom sonene er åpen og uhindret. Forhenget er nå trukket for, og skjermer sonen fra allrommet. Foto: FOTO. Niklas Hart

Burde ikke en såpass liten og mørk leilighet være hvitmalt for å skape en luftig opplevelse?

- Nei. Når det er såpass lite, så er det lite. Det er vanskelig å lure øyet. I soveromssonen var det derfor bedre å skape en luksusaktig, intim atmosfære. Det bidrar de mørke fargene til. Mørkt trenger ikke å være hardt. Ved å bruke flere nyanser, blir inntrykket heller mykt og lunt.

Hvorfor er himlingen over sovesonen senket?

- Nivåforskjellen bidrar til å forsterke følelsen av intimitet. Dessuten var det nødvendig for å integrere belysningen og skjule gardinfestet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette kostet forvandlingen:

STORT ALLROM: Når forhenget trekkes fra smelter sovesonen sammen med allrommet slik at leiligheten virker overraskende rommelig. Oppbevaringsmøbelet langs vindusrekken kan brukes som sittebenk, slik at stuen kan samle mange mennesker samtidig.
STORT ALLROM: Når forhenget trekkes fra smelter sovesonen sammen med allrommet slik at leiligheten virker overraskende rommelig. Oppbevaringsmøbelet langs vindusrekken kan brukes som sittebenk, slik at stuen kan samle mange mennesker samtidig. Foto: FOTO: Niklas Hart

Åpen garderobe

(4 Pax skapstammer + innmat fra Ikea) kr 4000

Gardinskinner og gardiner fra Ikea kr 2500

Snekkerarbeid kr 15.000

Downlights og elektriker kr 8500

Sengegavl kr 1000

Foto på aluminium fra Copycat kr 950

Totalt (kjøkken, stue, entré og gulv ikke medregnet) kr 31.950

 

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

FØR OG ETTER: Kjøkken og stue er slått sammen til én stor sosial sone. Sovenisje, åpen garderobe og bad er lagt til en annen sone. Fra entreen kan man velge å ta til høyre og gå inn i privatsonen, eller fortsette rett frem, inn i stuen.
FØR OG ETTER: Kjøkken og stue er slått sammen til én stor sosial sone. Sovenisje, åpen garderobe og bad er lagt til en annen sone. Fra entreen kan man velge å ta til høyre og gå inn i privatsonen, eller fortsette rett frem, inn i stuen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning