oppussing kjøkken

L-kjøkkenet løste problemet

Fikk mer plass og mer lys.

ETTER: Ved å fjerne en vegg og en dør og lage L-kjøkken i stedet for U-kjøkken, ble det bedre plass og mer lys.
ETTER: Ved å fjerne en vegg og en dør og lage L-kjøkken i stedet for U-kjøkken, ble det bedre plass og mer lys. Foto: Niklas Hart
Publisert Oppdatert

- Gangen var ikke utnyttet og det ble trangt når to skulle jobbe på kjøkkenet. Dessuten var alt slitt etter mange års hardt bruk, sier eier Ellen Brendeford.

Planløsningen måtte endres.

Interiørarkitekt, Bernt A.Pedersen, mener de ikke bare pusset opp, men forbedret boligen.

Beboer Elen Brendeford er fornøyd med resultatet.

-Det er blitt så mye mer åpent. Man føler seg velkommen straks man kommer inn.

Tidligere planløsning gjorde at passasjen fra gangen gikk via en dør. Det U-formede kjøkkenet var effektivt for én person, men trangt for to.

FØR: U-løsningen på kjøkkenet ga lite plass.
FØR: U-løsningen på kjøkkenet ga lite plass. Foto: Privat

Nå er veggen mellom gang og kjøkken fjernet, og spiseplassen er flyttet fra vindusveggen til en lun sone i hjørnet av stuen.

Interiørarkitektens løsning

Hva var hovedproblemet?

- Det første jeg så da jeg kom inn, var at gangen ikke var utnyttet, det var bare et transportrom med en sittebenk og en dør inn til kjøkkenet.

En yttergang hadde de jo allerede.

- Derfor var det lurt å åpne opp mellom kjøkken og gang. Da ble det mye større.

FØR: Spiseplassen var inne på kjøkkenet,
FØR: Spiseplassen var inne på kjøkkenet, Foto: Privat
FØR:All adkomst til kjøkkenet var gjennom dører.
FØR:All adkomst til kjøkkenet var gjennom dører. Foto: Privat

Hva hadde endringen å si for kjøkkenet?

- Tidligere var det et U-kjøkken, nå er det et L-kjøkken, og det passer mye bedre her, sier Pedersen.

De fikk ikke mer oppbevaringsplass, men mye større benkeplass.

- Tidligere slo vinduene innover. Da var det ikke mulig å sette en kjøkkenbenk her, men nå som vinduene slår utover, kunne den lille spiseplassen fjernes, og vi kunne forlenge kjøkkenbenken foran vinduet.

Les også: Samlet kjøkken og spiseplass

Hvilke utfordringer støtte dere på?

- Soilrørene var i veien for å utvide kjøkkenet mot gangen.

Løsningen ble å trekke høyskapet ut fra veggen, foran rørene, og spesialbestille en dekkside.

- Da oppnådde vi førti centimeter lengre kjøkken. Ettersom vi lot kjøkkenbenken flukte med høyskapet, blir også benken dypere enn standard 60 cm. Det gir bedre arbeidsplass.

Hva skjedde med den lille spiseplassen?

- Vi bygget en annen liten plass med barkrakker inntil pipa. Dette er jo brannmur, så her burde det i utgangspunktet aldri ha vært plassert skap. Nå har vi i stedet plassert en ikke-brennbar-komposittplate her, et lite frokostbord. Større måltider legges til spisebordet i stuen.

Mikset farger på frontene

Dette kostet forvandlingen:

  • Kjøkken: kr 230 000
  • Gulv: kr 50 000
  • Elektriker: kr 100 000 (inkl. varmefolie i hele etasjen)
  • Rørlegger: kr 10 000
  • Lamper: kr 20 000
  • Snekker og maler: kr 100 000
  • Tapet: kr 6000
  • Møbler: kr 50 000
  • Totalt: kr 556 000
  • Entreprenør for prosjektet er Arthur Bygg.

Hvorfor har dere mikset svarte og lyse fronter?

- For å gjøre kjøkkenet mindre voluminøst.

Beboerne ønsket et kjøkken i lyst treverk, men hvis alle frontene hadde vært i eik, ville kjøkkenet gjort mer ut av seg.

- Ved å begynne og avslutte kjøkkeninnredningen med svarte fronter, samt velge svarte veggskap oppunder himlingen og svart sokkel, blir inntrykket mer dempet.

Kan dette føre til et rotete uttrykk?

- Det kan bli uryddig med for mange elementer. Derfor har vi valgt å ikke bare flislegge sprutsonen, men kle hele vindusveggen i kjøkkendelen med fliser, sier Pedersen.

- Vi har ikke bare gjort en oppussing, vi har gjort en forbedring.

Artikkelen er hentet fra magasinet Bonytt og en er del av serien Bonytthjelpen.

Du kan søke om hjelp her: Bonytthjelpen

Les også: Kjøkkenoppussingen som ikke koster skjorta

FLYT: Pipeløpet er plassert sentralt i huset. Selve peisen vender mot stuen. Også tidligere kunne man sirkulere i boligen, men nå som dørene mellom gang og stue og gang og kjøkken er fjernet, er flyten blitt bedre. Selv om kjøkkenet er mer åpent nå enn tidligere, er det fremdeles en adskilt sone. Det gjør det mulig å rote litt på kjøkkenet uten at hele stuen fremstår som uryddig.
FLYT: Pipeløpet er plassert sentralt i huset. Selve peisen vender mot stuen. Også tidligere kunne man sirkulere i boligen, men nå som dørene mellom gang og stue og gang og kjøkken er fjernet, er flyten blitt bedre. Selv om kjøkkenet er mer åpent nå enn tidligere, er det fremdeles en adskilt sone. Det gjør det mulig å rote litt på kjøkkenet uten at hele stuen fremstår som uryddig. Foto: Niklas Hart
ÅPENT: Etter at veggen og døren ble fjernet, trer man nå rett inn på kjøkkenet. Arbeidsbenken er lagt i en L-form langs veggene, mens det er etablert en liten frokostplass i hjørnet, inntil pipeløpet. Barkrakken Woody er fra Pedrali.
ÅPENT: Etter at veggen og døren ble fjernet, trer man nå rett inn på kjøkkenet. Arbeidsbenken er lagt i en L-form langs veggene, mens det er etablert en liten frokostplass i hjørnet, inntil pipeløpet. Barkrakken Woody er fra Pedrali. Foto: Niklas Hart
PLASS: Kjøkkenet har fått dypere og lengre benkeplate, og det gir mer arbeidsplass. De hvite flisene er fra Flisekompaniet.
PLASS: Kjøkkenet har fått dypere og lengre benkeplate, og det gir mer arbeidsplass. De hvite flisene er fra Flisekompaniet. Foto: Niklas Hart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning