Bytte kjøkkenfronter

Kjøkkenoppussingen som ikke koster skjorta

Du kan komme langt med litt maling, folie eller nye skapfronter.

BYTTE KJØKKENFRONTER: Med nye fronter eller kun litt lys maling på frontene kan du gi kjøkkenet ditt nytt liv uten å blakke deg.
BYTTE KJØKKENFRONTER: Med nye fronter eller kun litt lys maling på frontene kan du gi kjøkkenet ditt nytt liv uten å blakke deg. Foto: Frode Larsen/ifi.no
Sist oppdatert

Nordmenn er på oppussingstoppen i Europa, i følge tall fra Prognosesenteret. Kjøkken er blant de rommene som fornyes oftest og et nytt kjøkken kan koste flere titalls tusen. Om du likevel skulle ønske en forandring uten å tømme sparekontoen, kan du komme langt med litt nye kjøkkenskapdører eller litt maling.

- Vi har så god råd i Norge i dag at folk ofte kaster ut kjøkkeninnredningen uten å vurdere at det kan males eller skiftes fronter, sier kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no, Bjørg Owren.

Hun legger til at de fleste går ut og kjøper ny innredning som plasseres på samme sted som den gamle. Mange kunne derfor spart gode penger på å ta frem malerkosten eller oppgradert frontene på skap og skuffer.

- Ofte er skapstammene i helt fin stand. Og er det et av skapene som er ødelagt, kan en jo eventuelt nøye seg med å kun skifte det, mener Ifi.no-sjefen.

Nye kjøkkenfronter

Har du litt flaks kan det hende at skapene dine har samme mål som frontene til en annen kjøkkenleverandør. IKEA på sin side byttet ut sine kjøkkenmodeller for noen år siden, som kan gjøre det vanskelig å finne nye fronter til ditt gamle IKEA-kjøkken. Om du har et kjøkken fra en av de etablerte leverandørene i landet er sjansen for dette større.

Om kjøkkenet ser slitent ut er det ikke sikkert at skapstammene trengs å skiftes ut. Om planløsningen fungerer fint, kommer du langt med nye fronter. FOTO: Frode Larsen/ifi.no
Om kjøkkenet ser slitent ut er det ikke sikkert at skapstammene trengs å skiftes ut. Om planløsningen fungerer fint, kommer du langt med nye fronter. FOTO: Frode Larsen/ifi.no

- Ofte er skapstammene produsert på samme fabrikk, uavhengig av merke. Og det finnes kun noen få forskjellige typer hengsler til kjøkkendører, sier Interiørarkitekt og kjøkkenplanlegger Birgit Solbakken.

Les også: De ti største tabbene når vi pusser opp kjøkkenet

Vær nøye med måling

Solbakken har jobbet som kjøkkenselger og erfart at med en nøyaktig målejobb kan en komme seg unna med å kun kjøpe nye fronter. For eksempel, har Norema og Sigdal flere kjøkken med like mål. Dermed kan du sette Norema-dører på ditt Sigdal-kjøkken. Jobben med å skifte frontene krever likevel litt ekstra av den som skal pusse opp.

- Du må passe på å måle hver eneste skapstamme i høyde og bredde for å være sikker, forklarer Solbakken.

Når du så kommer til butikken, må en sørge for å måle de dørene en har lyst på like nøyaktig. Det er litt jobb, men kan lønne seg.

Vær obs på gliper

Ikea Norge synes det er en fin trend å bytte ut deler av kjøkkenet.

- Det å skulle utnytte det en har fra før og ”hacke” produkter er veldig nært sånn vi utvikler våre kjøkken. Vi ønsker at folk kan se på utvalget til Ikea som en verktøykasse, slik at en kan få det slik man vil ha det hjemme, sier kommunikasjonsrådgiver hos Ikea Norge, Kristian Willanger.

Den vanligste fellen folk går i er å undervurdere hvor lang tid det tar selv å bytte fronter og viktigheten av god planlegging.

- Konsekvensen kan være at du har ordnet 80% av det du skulle ha byttet ut, og så innser en at de nye dørene er tykkere og at det derfor ikke er plass nok, sier Willanger.

Han mener folk er flinke til å tenke på det estetiske og hva som er moderne, men at det praktiske derfor ofte blir glemt i planleggingen. Willanger minner om at et kjøkken er bygget på millimeteren.

- Gliper blir veldig synlige på et kjøkken, advarer kommunikasjonsrådgiveren.

Han legger til at det å bytte fronter ikke nødvendigvis er en enkel operasjon, spesielt hvis du skal bytte fra ett merke til et annet. De fleste kjøkkenstammer og hengsler produseres i omtrent samme mål, og det er derfor lett å bomme med små marginer.

- Det er viktig at det er god funksjon på kjøkkenet og at det ser bra ut. Jeg vil ikke anbefale å prøve å få våre fronter til å passe med andre hvis det ikke er samme mål, forklarer kommunikasjonsrådgiveren.

Men om det derimot skulle passe, så synes IKEA det er fint å kombinere forskjellige kjøkken.

- Hvis målene stemmer, så kjør på, oppfordrer Willanger.

Jobben krever ikke mye verktøy eller snekkerferdigheter. Du kommer langt med en skrutrekker, men det går ekstra raskt med en elektrisk drill.

- Det mest krevende med montering er stammene. Frontene derimot er relativt greie å skifte ut, forklarer Willanger.

Er det slik at du må borre opp nye hull til hengslene, blir det med en gang litt vanskeligere og da anbefaler kommunikasjonsrådgiveren å be om råd fra en ekspert først.

Les også: Slik bytter du benkeplate

Nytt Ikea-system

For deg som har Ikea-kjøkken fra før og ønsker å bytte til nye Ikea-fronter er det en viktig endring som har skjedd de siste årene. Ikea har byttet ut kjøkkensystemet Faktum med Metod, og har fått nye mål på kjøkkeninnredningen.

- Hvis du har et Faktum-kjøkken, tilbyr ikke vi lenger deler eller fronter til det, forklarer Willanger.

Ikea-rådgiveren mener det derfor vil være umulig å få de nye dørene til å passe til de gamle stammene.

Pusse opp kjøkkenfronter

Om du synes det å skifte fronter virker som litt for mye arbeid likevel, finnes det en enda enklere og billigere løsning.

- Du kan gjøre mye med rydde litt, skru ned overskap du ikke trenger og heller skru opp hyller, råder Owren.

Nå får du også kjøpt folie som du kan klistre rett utenpå dørene, uten at den etterlater seg limrester hvis du vil fjerne den igjen. Folien finnes i alle mulige farger og mønster. FOTO: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Nå får du også kjøpt folie som du kan klistre rett utenpå dørene, uten at den etterlater seg limrester hvis du vil fjerne den igjen. Folien finnes i alle mulige farger og mønster. FOTO: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Hylleknekter koster lite og hyller får en kjøpt i metervis i en byggevareforretning.

- Hvis du legger til noen liter maling. Da har du gjort veldig mye uten å ha brukt så mange kroner på det, legger Owren til.

For flere fungerer den eksisterende innredningen helt fint, og trenger bare en estetisk forandring. Da går det helt fint an å male eller sende til sprøytelakkering.

- Det er ikke så vanskelig å male selv. Du må bare vaske det skikkelig før du starter, forklarer Ifi.no-sjefen og anbefaler et eget vaskemiddel du får kjøpt i malingsbutikken.

Til kjøkkeninnredning kan en bruke vanlig interiørmaling eller lakkmalinger som er litt hardere.

- Det finnes også en spesiell folie som du k an bruke på fronter og kjøleskapsdøren for å få alle i samme farge. Det er fint og enkelt å få til. Samtidig, så er det ikke noe lim som etterlater seg stygge spor når du fjerner den, i følge Owren.

Les også: Pusse opp lite kjøkken

Gi nytt liv til andres kjøkken

Solbakken mener dagens kjøkkeninnredning holder lavere kvalitet enn de gamle dørene som ble laget av heltre. Derfor kan det lønne seg å ta en tur inn på finn.no før en drar til kjøkkenforhandleren.

- Er du heldig får du tak i innredning i heltre av furu. Det er mye jobb, men det er utrolig hva du kan gjøre med skikkelig furu, mener interiørarkitekten som tar til orde for mer bytting av brukt innredning.

Hvis en derimot skal gjøre om på hele planløsningen kan det bli vanskelig å gjenbruke den eksisterende innredningen i eget kjøkken. Da kan du få litt billig arbeidshjelp mot å gi det bort til noen andre.

- Jeg pusset opp en leilighet for noen år siden og syntes det var for ille å bare skulle kaste ut det som var av kjøkkeninnredning. Det gikk ikke lang tid fra jeg la det ut til ”gis bort” på Finn.no til det kom noen og skrudde det ned og tok det med seg, sier Owren som oppfordrer folk til å gjøre det samme.

- Det finnes også såkalte kjøkkenfornyere som lager nye fronter til de eksisterende skapstammene dine. De kommer og tar mål og sørger for at alt passer perfekt, supplerer Solbakken.

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2018, og sist oppdatert 23/08 2018.

Les også