Høstens største interiørtrend er arabisk

Krydre interiøret på arabisk vis

I høst skal interiøret inspireres av varme, brente farger og sterke mønster fra mellomøsten og Afrika.

STERK FARGEBRUK: Den etniske trenden preges av sterke farger og mønster.
STERK FARGEBRUK: Den etniske trenden preges av sterke farger og mønster. Foto: FOTO: Produsent
Publisert Oppdatert

Høsten er her og det betyr spennende nyheter på interiørfronten. Trender er i stadig endring, og mens noen varer over flere sesonger er andre kun et blaff man knapt merker noe til. Men det man ofte ser er at interiørtrendene påvirkes av både moteverden og samfunnets tendenser ellers.

Både interiørprodusenter og trendanalytikere har spådd at høsten 2012 preges av etniske innslag. Vi har sett elementer av trenden tidligere i form av kelimtepper, mønstrede tekstiler, marokkanske fliser og håndlagde produkter. Men i høst blir trenden enda tydeligere, med inspirasjon fra mellomøsten og Afrika, smeltet sammen med den lette, skandinaviske stilen som er populær i Norge.

Trendanalytikernes spådom

På høstens gave & interiørmesse i Lillestrøm holdt trendanalytiker Jacob Søndergaard fra den danske Pej gruppen et foredrag om hva vi kan vente oss av kommende trender. Trendene er delt inn i fire ulike stilretninger: In slow motion, In balance, In motion og In fusion.

Temaet in fusion retter seg mot det etniske uttrykket og innebærer en sammensmelting mellom etniske mønstre, farger og ornamentikk og skandinavisk stil. Det er en kulturell smeltedigel med inspirasjon fra hele verden. Fargepaletten består av en eksotisk miks av varme, brente farger mot klare kontraster i svart og hvitt. Det trenger ikke å være en overdreven bruk av denne trenden, men heller små drypp som kan krydre interiøret.

- Inspirasjonen kommer fra islamske mønstre, Afrika og mellomøsten, forklarer Søndergaard. Geometriske former, klare kontraster og brente farger fusjonerer med det stramme skandinaviske uttrykket vi har sett lenge.

Videre undrer trendanalytikeren seg om vi er litt lei av den minimalistiske, rene stilen og forklarer at det etniske nå kommer som en motvekt.

FARGEPALETT: Pej kaller trenden for "In fusion" og viser her fargepaletten som  hovedsakelig består av varme, brente farger.
FARGEPALETT: Pej kaller trenden for "In fusion" og viser her fargepaletten som hovedsakelig består av varme, brente farger. Foto: FOTO: Gave & Interiørmessen i Lillestrøm
TRENDY TEKSTIL: Flere tekstilprodusenter presenterer etniske mønstre og farger i sine høstnyheter. Disse putene er fra Au Maison.
TRENDY TEKSTIL: Flere tekstilprodusenter presenterer etniske mønstre og farger i sine høstnyheter. Disse putene er fra Au Maison. Foto: FOTO: Produsent

Sammensmelting av to stiler

Anja Bisgaard Gaede, trendsjef hos Pej, mener at In fusion er en trend som sprer seg, men at det er fra de etniske fargene vi henter mest inspirasjon.

- In fusion fortolker det etniske i en skandinavisk kontekst, forklarer Gaede til bonytt.no. Det vil si at den rene skandinaviske stilen får etniske elementer i form av mønstre og farger. Det er altså ikke ren etnisk trend vi ser, men en fusjon med skandinaviske strømninger. Hun har stor tro på trenden i Skandinavia og mener at elementer som tekstiler og tilbehør er velegnet til denne stilen.

- In fusion skaper den fornyelse man har bruk for men vi setter den sammen med vår egen stil, avslutter Gaede.

Nyheter fra produsentene

FUSJON: De etniske innslagene skal smelte sammen med den skandinaviske, stramme stilen mange har hjemme.
FUSJON: De etniske innslagene skal smelte sammen med den skandinaviske, stramme stilen mange har hjemme. Foto: FOTO: Fredrik Ödman/Ikea
VEVDE TEKSTILER: Med etnisikispirerte tepper, puter og annet tilbehør i tekstil kan du få en et trendy hjem i høst.
VEVDE TEKSTILER: Med etnisikispirerte tepper, puter og annet tilbehør i tekstil kan du få en et trendy hjem i høst. Foto: FOTO: Produsent
HJEMMELAGET UTTRYKK: Håndverk og keramikk er fortsatt en stor trend, og de egenartede produktene er i fokus.
HJEMMELAGET UTTRYKK: Håndverk og keramikk er fortsatt en stor trend, og de egenartede produktene er i fokus. Foto: FOTO: Produsent

Flere av interiørprodusentene har også kastet seg på den etniske bølgen, og mange av høstens nyheter bærer preg av den eksotiske trenden. Da Ikea hadde årets kataloglansering i august var det tekstiler som sto i fokus, og den etniske inspirasjonen var fremtredende.

Kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Siv Elizabeth Egger, mener at den etniske trenden er én av to trender som de ser som høstens mest spennende.

- Vi reiser mer i en stadig mindre verden og det har blitt vanligere å bruke etniske elementer hjemme. Den etniske stilen blir enda tydeligere i høst i form av sterkere mønstre, understreker hun.

Den rustikke stilen med innslag fra naturen har vært gjeldende i flere år, og vil fortsatt være en sentral trend. Naturen er en viktig inspirasjonskilde for mange og det er det ekte, håndlagde og egenartede som skal hylles.

- Nordmenn er tilhengere av å bringe naturen inn i hjemmet og denne trenden fortsetter. Vi tror derfor at den etniske stilen vil kombineres med den skandinaviske, som gjør interiøret til en blanding av nært og fjernt. De fleste skifter ut deler av interiøret innimellom, poengterer Egger. Enten farger, tilbehør eller tekstiler. Noen oftere enn andre, men de færreste bytter stil over natten. Derfor vil nok en kombinasjon av stiler fortsatt være gjeldende for de fleste hjem.

Les også:

Her finner du trendy inspirasjon

SVART OG HVITT: Klare kontraster i fargebruk er typisk for denne trenden.  Ikea råder kundene til å krydre hjemmet med enkelte etniske innslag.
SVART OG HVITT: Klare kontraster i fargebruk er typisk for denne trenden. Ikea råder kundene til å krydre hjemmet med enkelte etniske innslag. Foto: FOTO: Produsent
HÅNDARBEID: Tekstilene fra Ikea er tydelig inspirert av håndarbeid og tradisjoner fra Asia, Afrika og Sør-Amerika. Det er fokus på det håndvevde og naturlige.
HÅNDARBEID: Tekstilene fra Ikea er tydelig inspirert av håndarbeid og tradisjoner fra Asia, Afrika og Sør-Amerika. Det er fokus på det håndvevde og naturlige. Foto: FOTO: Produsent
TØFT TILBEHØR: Ønsker du mer av stilen enn bare tekstiler kan du supplere stuen med en eksotisk puff eller en etnisk lenestol. Produktene er fra Nordal.
TØFT TILBEHØR: Ønsker du mer av stilen enn bare tekstiler kan du supplere stuen med en eksotisk puff eller en etnisk lenestol. Produktene er fra Nordal. Foto: FOTO: Produsent

Dette er en av de hotteste interiørtrendene nå

Trend på lavbudsjett

Husmorporno kan føre til baby boom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning