Fra mørkt til lyst

Sjekk forvandlingen av den mørke og gammeldagse leiligheten

Interiørarkitekten forvandlet en oppstykket og mørk bolig til et sosialt og luftig hjem.

<b>FØR:</b> Lite hadde vært gjort siden huset ble bygget i 1966: Førsteinntrykket var mørkt og trangt. Kjøkkenet lå i et rom for seg selv.
FØR: Lite hadde vært gjort siden huset ble bygget i 1966: Førsteinntrykket var mørkt og trangt. Kjøkkenet lå i et rom for seg selv. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Utgangspunktet var en mørk leilighet med en oppstykket planløsning, og hvor det var helt lukket mellom kjøkken og stue.

I tillegg var hallen uforholdsmessig stor, kjøkkenet for trangt og oppbevaringsplassen for liten.

Beboerne ønsket et mer åpent hjem, og interiørarkitekt Cecilie Claussen ga dem det.

- Vi har åpnet opp og omfordelt kvadratmeterne på nytt, forteller hun.

Les også: Hvordan pusse opp et lite kjøkken?

Løsningen

Interiørarkitekten åpnet opp kjøkkenet og lot det gli sammen med stue og hall.

- Dette er et atriumhus, og nå får man kontakt med atriet straks man kommer inn i boligen. Det er en kvalitet i seg selv. I tillegg er det god kontakt mellom kjøkkenet og spisekroken, slik at den som lager mat ikke står alene ved kjøkkenbenken.

Denne planløsningen ga en leilighet som var lysere, luftigere og mer inkluderende.

GOD KONTAKT: Nå er det god kontakt mellom kjøkken og spiseplass. Samtidig føler man ikke at man sitter på kjøkkenet og spiser. De grønne skapene sogner til gangen, mens eikeskapene hører til kjøkkenet. Krakken er fra Ikea.
GOD KONTAKT: Nå er det god kontakt mellom kjøkken og spiseplass. Samtidig føler man ikke at man sitter på kjøkkenet og spiser. De grønne skapene sogner til gangen, mens eikeskapene hører til kjøkkenet. Krakken er fra Ikea. Foto: Niklas Hart
BYTTET PLASS: Spisesonen er lagt der hvor det før var bad. Fastinnredningen er ved Nytt Prosjekt. Bordet er fra Bolia, Grorudstolene er fra Objekt, krakken fra Vitra, pendelen fra Bsweden.
BYTTET PLASS: Spisesonen er lagt der hvor det før var bad. Fastinnredningen er ved Nytt Prosjekt. Bordet er fra Bolia, Grorudstolene er fra Objekt, krakken fra Vitra, pendelen fra Bsweden. Foto: Niklas Hart

Måtte gi avkall på bod

Men eierne måtte også forsake noe for at den nye planløsningen skulle få plass.

Les også: Gangen er ikke til å kjenne igjen etter oppussingen

- Vi har mistet en liten internbod. Spisestuesonen er etablert der det før var et bad. Da vi slo sammen bad og toalett, stjal vi et par kvadratmeter bodplass. Vi har kompensert litt for tapet av oppbevaring ved å bygge en skapvegg som strekker seg helt fra inngangsdøren og inn til soverommet, forklarer Glenn Osnes.

ÅPNET OPP: Spisekroken har både kontakt med kjøkkenet og med resten av stuen. Fargen Green Harmony fra Jotun går igjen både på stueveggen og garderobeskapene ved entreen. Gulvflaten består av en gjennomfarget, sementbasert avrettingsmasse, levert av Weber Designgulv.
ÅPNET OPP: Spisekroken har både kontakt med kjøkkenet og med resten av stuen. Fargen Green Harmony fra Jotun går igjen både på stueveggen og garderobeskapene ved entreen. Gulvflaten består av en gjennomfarget, sementbasert avrettingsmasse, levert av Weber Designgulv. Foto: Niklas Hart

Dobbel funksjonalitet

Claussen forteller at møbleringen er låst, men at det samtidig er en effektiv måte å løse oppbevaringsproblemer på.

Les også: Smart innredning av liten leilighet

MANGFOLD: Skrogene er fra Ikea, mens frontene er laget av Nytt Prosjekt. Benkeplaten i hvit Silestone er fra Allstein. Vegglampene er fra Louis Poulsen.
MANGFOLD: Skrogene er fra Ikea, mens frontene er laget av Nytt Prosjekt. Benkeplaten i hvit Silestone er fra Allstein. Vegglampene er fra Louis Poulsen. Foto: Niklas Hart

- Du kan ikke oppbevare noe under en stol, men under en sittebenk er det plass til masse. Det gir dobbel funksjonalitet.

Dette kostet forvandlingen

Gulv: kr 100 000

Oppgradering av det elektriske i hele huset: kr 200 000

Alt av rør (også til bad): kr 120 000

Kjøkken (inkl. spiseplass, hvitevarer og benkeplate): kr 300 000

Totalt kr 720 000

Entreprenørarbeidet er utført av Johansen Bygg og Eiendom AS

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning