kjøpe kjøleskap

Dette må du tenke på når du kjøper nytt kjøleskap

Her får du en guide som vil gjøre valget ditt litt enklere

KJØPE KJØLESKAP: Her får du en enkel guide i hva du bør tenke på før du drar til elektrokjeden og skal kjøpe nytt kjøleskap, Foto:; Getty Images.
KJØPE KJØLESKAP: Her får du en enkel guide i hva du bør tenke på før du drar til elektrokjeden og skal kjøpe nytt kjøleskap, Foto:; Getty Images.
Publisert Oppdatert

Når man skal kjøpe nye hvitevarer som kjøleskap, er det fort gjort å bare gå til nærmeste elektrokjede å overlate ansvaret til selgeren.

Her har vi laget en enkel guide til hva du bør tenke på før du går i butikken.

Det kan nemlig være vanskelig å vite hva du skal se etter. Det er for eksempel fort gjort å gå på en temperatursmell.

Her får du eksperthjelp. Og du; Ikke glem at du skal ha kjøleskapet inn gjennom døren...

Kjøleskap eller kombiskap?

- Det er viktig å skille mellom rene kjøleskap og kombiskap. Ordinære kombiskap har en frysedel nede eller oppe og har standardbredde på 60 centimeter. I tillegg finnes det Side-by-side-skap, ofte kalt ”amerikanerskap”. Disse er vertikaldelt og har både fryser og kjøleskap i full høyde. De er betydelig bredere enn ordinære kombiskap- ofte rundt 90 centimeter, og tilbyr derfor også større volum, sier testansvarlig i Forbrukerrådet, Jorgrim Aabakken.

- Kjøleskap er perfekt for de som trenger ekstra god lagringsplass, typisk barnefamilier. Da burde de ha plass til et fryseskap eller fryseboks et annet sted i boligen, sier produktsjef for hvitevarer hos Power, Stian A. Gjestang.

Kombiskap er en god løsning for deg som ikke trenger like mye plass, eller som ønsker å ha et eget fryseskap ved siden av kjøleskapet.

- Merk at det finnes kombiskap med veldig god kapasitet i dag, sier produktsjefen.

Aabakken legger til at de vertikaldelte kombiskapene kan være vanskelig å få gjennom dører fordi de er så brede. Ta derfor gode mål også av dørene du skal ha skapet gjennom for å komme inn på kjøkkenet, og legg merke til om du trenger at skapet har hjul eller ikke. I tillegg kan det være lurt å sjekke gulvet det skal stå på. Kanskje du bør undersøke om du har behov for høydejusterbare føtter, for å vatre skapet.

Les også: Dette bør du tenke på når da skal kjøpe komfyr

Ukehandler eller bruselsker? Følg med her

Når du har bestemt deg for kjøleskap eller kombiskap, bør du tenke over hva og hvordan du oppbevarer maten din. Hvor mye plass trenger du? Har du mye fersk mat?

Mange i dag handler inn matvarer for en hel uke, og da ønsker man at maten skal holde lengst mulig. De fleste kjøleskap har i dag standard breddemål. Ekspertene har derfor tips om hvordan du kan utnytte plassen best mulig etter behov.

- Jo flere personer det er i husstanden, desto større glede vil man ha av god plass i kjøleskapet. Fordi standard bredde er 60 centimeter og dybde omtrent det samme, vil det derfor for mange være en fordel å gå for et høyt skap. Det finnes kjøleskap helt opp mot 190 centimeter høyde, sier Aabakken.

- Har kjøleskapet luftsirkulasjon (multiflow) sirkulerer luften i kjøledelen av skapet. Det bidrar til en jevnere temperatur i hele skapet, sier Gjestang.

Det fjerner problemet med at det ofte er 2-4 grader varmere i døren enn bakerst i skapet.

- Du kan også få grønnsaksskuff med fuktregulering. Disse holder bedre på luftfuktigheten, slik at grønnsakene holder seg bedre, forteller han.

Videre forteller produktsjefen at dersom du har en del fersk kjøtt og fisk i kjøleskapet ditt, kan det være smart med en 0-soneskuff. Det er en skuff som holder lavere temperatur enn resten av skapet, som er ideelt for oppbevaring fisk og kjøtt. Aabakken legger til at en del kjøleskap er utrustet med en egen flaskehylle som gir mulighet for horisontal oppbevaring av flasker. Denne er som regel utagbar, slik at den kan brukes ved spesielle behov.

Det kan være behagelig og praktisk å ha integrert kaldtvann- og isbitfunksjon i kjøleskapet. Her finnes det både varianter der du selv må fylle på vann, eller der du kobler til et eget vannrør.

- Vær obs på at disse funksjonene stjeler nettovolum fra skapet, og i tillegg kan produsere en del støy, advarer Aabakken.

Les også: Tabber ved oppussing av kjøkken

Energibruk og støynivå på kjøleskap

Energimerket er enkelt å forstå. Her står det både strømforbruk og støynivå.

- Når det er sagt er strømforbruket målt på et snittforbruk som er lavt. Åpner du døren mye, som en aktiv familie gjør, vil strømbesparelsen bli enda større i et skap med lavt forbruk enn et med høyt, sier Gjestang.

Fryseskap, frysebokser og kombiskap som ikke har automatisk avriming vil ofte bruke mer strøm over tid etter hvert som det danner seg is i fryseren. Da er det nødvendig å avrime frysere hver tredje måned.

En annen måte å sørge for å holde energiforbruket nede, er å unngå at unødvendig kulde lekker ut.

- Velg et kjøleskap med akustisk døralarm. På den måten blir du varslet når skapet ikke er ordentlig lukket, sier Aabakken.

Støynivået er målt i snitt, så merk at det både vil være høyere og lavere enn det står på energimerket.

- Det er mange som blir overrasket når de bytter ut et eldre skap med et nytt skap i dag fordi dagens kjøleskap lager mer lyd enn de gamle. Det er på grunn av nye miljøkrav som har gjort at produsentene bruker andre kjølegasser som er bedre for miljøet, men som igjen medfører at det kommer mer lyd fra skapet, forteller Gjestang.

Les også: Kjøkkenoppussingen som ikke koster skjorta

Vedlikehold og rengjøring av kjøleskap

Ekspertenes beste tips her er å holde skapet rent på innsiden for å unngå bakteriedannelser.

- Du kan bruke rengjøringsmiddel som du får kjøpt på matbutikken eller hos oss som er egnet til kjøleskap, sier Gjestang.

Disse rengjøringsmidlene fjerner bakterier, men inneholder ikke noe som er giftig eller skadelig å få på matvarene. Utvendig kan du rengjøre som alle andre overflater.

- På børstet stål anbefaler vi at man jevnlig gjør rent med stålrens så skapet beholder den fine overflaten. De fleste stålrensene legger også en på en hinne som reduserer fingeravtrykk og annet smuss, råder produktsjefen.

Temperaturen du har stilt kjøleskapet til og den faktiske temperaturen er ikke nødvendigvis den samme. Det kan blant annet skje dersom døren åpnes mange ganger rett etter hverandre. Oppbevarer du mat i skapet som er sensibel for høy temperatur kan den bli dårlig, og starte bakterieproduksjon.

- I noen kjøleskap brukes et gammeldags hul for å innstille temperaturen, mens mer avanserte modeller har digital temperaturinnstilling og display. Vær obs på at noen kjøleskapsdisplayer viser den innstilte temperaturen, mens andre viser den aktuelle temperaturen i skapet. Et display utenpå skapdøren som viser reell temperatur vil gi deg best informasjon, sier Aabakken.

Skal du ha kombiskap, er det også lurt å bruke litt ekstra penger på en fryser som er "no frost", slik at du sikrer deg mot permanent avriming.

Les også: Hvordan utnytte plassen best mulig når du skal pusse opp et lite kjøkken?

Bytte av integrert kjøleskap

Fordi det er standard breddemål på kjøleskap i dag, skal det ikke være vanskelig å få byttet et integrert kjøleskap. I tillegg er det vanligst at kjøleskap er 177 centimeter høye, som gjør saken enda enklere. Har du derimot et eldre kjøkken og skal installere et integrert kombiskap er det lurt å måle høyden på dørene.

- Det fantes løsninger før med ganske små frysedeler, som kan medføre utfordringer med nye kombiskap. Ta gode mål før du drar til butikken, så lar det seg alltid løse, forteller Gjestang.

Er best i test alltid dyrest?

- Jeg skulle gjerne sagt ja, men det er ikke nødvendigvis slik at de dyreste er de beste, sier Gjerstang.

De dyreste skapene har ofte den nyeste teknologien eller funksjonene, men det trenger ikke bety at disse skapene er best å lagre maten i.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning