HVITFARGENE SOM PASSER SAMMEN

Her er hvitfargene som passer sammen

Mulighetene er mange når du skal velge hvitt. Og det er noen viktige hensyn du må ta.

HVITFARGENE SOM PASSER SAMMEN: En av årets store fargetrender er greige, en blanding av grått og beige. Til denne fargen egner ikke Eggehvit seg, den vil nemlig se skittengul ut ved siden av gråaktige farger.
HVITFARGENE SOM PASSER SAMMEN: En av årets store fargetrender er greige, en blanding av grått og beige. Til denne fargen egner ikke Eggehvit seg, den vil nemlig se skittengul ut ved siden av gråaktige farger. Foto: FOTO: Jotun
Publisert Oppdatert

Det finnes mange nyanser av hvitt, som alle gir forskjellige fargeopplevelser. Men hvordan velger vi den riktige?

- Hvittoner kan oppleves som gulaktige, rødaktige, varme, kjølige, gråaktige eller blåaktige. Mulighetene er ganske enkelt mange. Det er ikke slik at det finnes en enkelt hvittone som passer hos absolutt alle, sier Nina Klæboe, interiør- og fargedesigner i Jotun.

De andre fargene

NØYTRAL HVIT: Velger du såkalte greige farger på veggene bør lister, vinduer og dører være i en nøytral hvittone som Klassisk Hvit. Her er veggene malt i fargen Kalk fra Jotun.
NØYTRAL HVIT: Velger du såkalte greige farger på veggene bør lister, vinduer og dører være i en nøytral hvittone som Klassisk Hvit. Her er veggene malt i fargen Kalk fra Jotun. Foto: FOTO: Jotun

Hvittonene skal passe til andre rom som er knyttet til det aktuelle rommet. De skal også passe til gulv, kjøkkenfronter og møbler.

Mange velger ferdigmalte vinduer og dører. Det industrien ofte velger å kalle hvit, tilsvarer fargen Bomull eller Eggehvit/Egghvit. mange tror at Eggehvit passer til alt, men ifølge fargeeksperten gjør den altså ikke det.

- Det er en gulaktig hvit tone, som ikke står like godt til for eksempel kritthvite vegger eller rødlige og mer kjølige, gråaktige farger. Da kan det se skittengult ut ved siden av, noe de fleste opplever som en uheldig effekt. Hvis du vil ha kritthvite, greige eller kjøligere gråtoner, kan du spørre leverandørene av vinduer og dører om hvilke muligheter du har. Flere kan levere disse elementene i fargen Klassisk Hvit.

Les også: Maletriks du bør kunne

PASSER TIL EGGEHVIT: Til farger med en varm undertone, som disse veggene malt i Sand, passer eggehvit godt.
PASSER TIL EGGEHVIT: Til farger med en varm undertone, som disse veggene malt i Sand, passer eggehvit godt. Foto: FOTO: Jim Hensley/Jotun

Hvitt på hvitt

ULIKE UTTRYKK: Lag på lag med gulaktige hvittoner som harmonerer kan gi en lekker effekt. Ulike teksturer gir et spennende uttrykk.
ULIKE UTTRYKK: Lag på lag med gulaktige hvittoner som harmonerer kan gi en lekker effekt. Ulike teksturer gir et spennende uttrykk. Foto: FOTO: Jotun

- Mange hvitfarger går godt sammen. Men lær deg litt om fargespråket før du setter i gang, sier Tale Henningsen, fargedesigner i Nordsjø.

- Klassiske varianter er hvite toner med blått og litt mer beige toner. Lys fersken har vært borte en stund, men sammen med helt hvite flater kan det være spennende i sommerhytter. De lyse greige fargene er fine til både sommerhytter og vinterhytter.

LEK MED GLANSGRADER: Ved å blande ulike glansgrader kan det bli et spennende uttrykk med én og samme farge
LEK MED GLANSGRADER: Ved å blande ulike glansgrader kan det bli et spennende uttrykk med én og samme farge Foto: FOTO:Jim Hensley/Jotun

Nina Klæboes oppfordring er å være varsom med å blande for mange hvite toner sammen. Små nyanser utgjør store forskjeller. Det kan fort bli ubalanse i helt lyse og hvite interiører hvis fargesammensetningen blir feil.

- Plutselig ser noe gult eller grått ut, når vi egentlig bare ønsket det hvitt og diskret. Spill heller på ulike glansgrader i en og samme hvitfarge. Du kan oppnå spennende kontraster og vakkert spill ved å sette opp det matte mot det superblanke.

For å skape en helhet, bør du bruke samme hvittone på lister, tak, dører og vindu, mener Nina Klæboe. - Men alle detaljer i interiøret må ikke males hvite! I stedet for å bryte av en vegg med en hvit list ned mot gulvet, kan du vurdere å male videre med veggfargen, eventuelt bruke gulvfargen dersom gulvet er malt. Dette er et ypperlig sted å skape glanskontraster i en og samme farge.

Les også: Slik maler du kjøkkeninnredningen

HVITT PÅ HVITT: Vær forsiktig når du blander hvitfarger ettersom fargesammensetningene fort kan bli feil.
HVITT PÅ HVITT: Vær forsiktig når du blander hvitfarger ettersom fargesammensetningene fort kan bli feil. Foto: FOTO: Jotun

Alternativer til standard hvit

Hvilke hvitfarger bør vi velge på lister og vinduer hvis vi ikke vil ha standard hvit?

- Da bør du ligge unna hvite toner som går over til lys grått, det vil se møkkete ut, sier fargedesigner Tale Henningsen i Nordsjø. - Vil du ha litt mer farge, er det fint å hente en fra for eksempel tapetet eller veggen. Er det blått som gjelder, velg da en lys, lys blå farge. Er det mye brunt, velg en gylden, hvit tone.

Det kan være fint å lasere de hvite fargene, mener hun. - Da blir det hvitt under, og i lasurtonen kan det hentes frem farger i rommet. I rammeverk rundt vinduer bruker vi treverk, og laserte overflater har noe av den samme virkningen. Det fine med lasur er at vi kan bruke alle farger.

Les også: De beste fargene til soverommet

Passer til beis

Elementer av tre og beisede flater gir en helt egen lunhet som mange ønsker på fjellhytta. Men hvilke hvitfarger passer til de ulike beisene? Her er fargedesigner Nina Klæboes tips:

Blant interiørbeisene er fargene 9941 Drivved, 9043 Sjøsand og 9049 Valnøtt godt likt på fjellhytter. Det er lune bruntoner som fungerer svært godt til varme eller mer dempede beigetoner. Til lister, dører og vinduer vil de gulaktige hvittonene egne seg spesielt godt til de tre nevnte beisfargene. Det har i den siste tiden vært en økende interesse for mer grålige interiørbeistoner, faktisk helt til det nesten sorte. Til dem er det fint med en ren, hvit nøytral farge på vinduer, tak og dører. Det vil skape en effektfull kontrast.

Les også: En av disse fargene må du for alle del unngå på kjøkkenet

Hvilke hvittoner passer sammen?

7236 Chi

Kritthvit, med et svakt kjølig slør. Den skaper stor kontrast til andre farger siden den er såpass hvit. Setter du Chi sammen med Egghvit eller Bomull, vil de se enda mer gulaktige og litt skitne ut. Velger du Chi på veggen, kan du gjerne ha samme farge på lister og detaljer, og kanskje heller variere litt i glansgrad.

1624 Letthet

Svakt gulaktig hvit. Et fint alternativ for dem som synes Egghvit og Bomull er for gule, men heller ikke ønsker kritthvit. Står flott til alle tradisjonelle beige toner, samt gråtoner med svakt gulaktig preg.

1001 Egghvit (0502-Y)

Svakt gulaktig hvit. Litt mindre gul enn Bomull. Passer godt til en mengde farger med varm undertone. Den skal ikke benyttes til de såkalte greige fargene, eller de kjølige, nøytrale gråtonene.

1453 Bomull (s0502-Y)

Gulaktig hvit. Litt gulere enn Egghvit. Dette er fargen ferdigmalte lister, dører og vinduer ofte leveres i som standard. Står fint til en mengde farger med gulaktige, varme undertoner.

9918 Klassisk Hvit

Nøytral hvit. Den har ingen hint av farger, kun hvitt og sort. Harmonerer fint med de populære greige fargene, samt kjøligere, nøytrale grå- og blåtoner.

1622 Refleksjon

Varm, svakt gråaktig hvit, med et ørlite hint av rødt. Står fint til farger med røde og varme undertoner, som dempede gråbeige og varme gråtoner.

Hvit komfort

Svakt gulaktig hvit, med et hint av grått. Passer fint til farger med gule og dempede undertoner, som klassiske gulaktige, beige.

486 Silke

Dempet gulaktig hvit, med et hint av grått. Den er mindre gul og mer dempet enn Egghvit. Står flott til gråbeige og andre dempede, kulørte toner. Bør kombineres med renere hvitt som Klassisk Hvit eller Letthet, og ikke de gulaktige Egghvit og Bomull.

1024 Tidløs

Gråaktig hvit, med et hint av gult, noe som gir fargen svak varme. Passer godt til gråtoner med litt gult i, som Lys Antikkgrå, Antikkgrå og Grå Harmoni.

471 Lys Antikk

Lys, varm, rødaktig beige. Den går godt til beige toner med stor grad av rødhet i seg, som Macchiato og Muskatnøtt. Bør ikke kombineres med Egghvit eller Bomull, disse blir for gule inntil det røde stikket. Da er Klassisk Hvit et bedre alternativ.

LUN HARMONI: På denne hytta er veggene beiset i en varm drivvedfarge. Listverk, kjøkken og detaljer er behandlet i en gulaktig hvittone, Egghvit, som harmonerer godt med de lune veggene.
LUN HARMONI: På denne hytta er veggene beiset i en varm drivvedfarge. Listverk, kjøkken og detaljer er behandlet i en gulaktig hvittone, Egghvit, som harmonerer godt med de lune veggene. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning