MALE VEGG

Maletriks du bør kunne

Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne. Maler du i februar/mars, minsker sjansen for krympesprekker. Her får du maletipsene du trenger.

MALE VEGG: Gjør du gode foreberedelser, vil malejobben være mye lettere, og resultatet vil bli bra. Foto: Getty Images
MALE VEGG: Gjør du gode foreberedelser, vil malejobben være mye lettere, og resultatet vil bli bra. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Har du tenkt til å male veggene hjemme? Få ting er like effektivt som maling når det kommer til å forandre både stil og farger i hjemmet. Likevel kvier mange seg og tror at maling innebærer mye søl og gris, og konkluderer med at det ofte er enklere - om enn dyrere - å leie noen inn til å gjøre jobben.

Men dette er bare tull, sier ekspertene. Du må bare kjenne til de rette triksene, så går malejobben som en lek.

Brett opp ermene og gjør deg klar til å sette farge på verden, her er triksene du burde bruke før du starter med å male veggen.

Les også: De vanligste maletabbene

Alt må dekkes

Dekk hodet når du tar på deg maleklær. Det er også lurt å smøre hender og underarmer med vaselin før du begynner å male. Da er det lettere å få av malingen etterpå.

Legg en liten remse med tape på kanten av spannet, der du heller. Da kommer det ikke maling ned i randen der lokket sitter.

Papptallerkener er smarte greier når du maler. Bruk en under spannet og en til å legge pensler og rørepinne på.

Tildekking av vegger gjør du med dekkeplast, som det finnes lure varianter av. De kommer med tape festet på den ene langsiden. Da er det bare å feste tapen, samtidig som du ruller ut plasten.

Malefilt er overlegent når du skal dekke gulvet. Filtoversiden absorberer malingen. Baksiden er plastbelagt, slik at malingen ikke trekker igjennom. Samtidig gjør den at filten ligger stabilt mot underlaget. Filten flytter du med etter hvert som malearbeidene skrider frem. Den kan rulles sammen etter bruk og lagres til neste gang. Den finnes på ruller i 10 meters lengde.

- Har du brukt god tid på å dekke til skikkelig, jobber du friere og mer effektivt, sier malermester Jens Petter Lunde.

Les også: Hvordan montere gipsplater

Sørg for at alle flater er tørre og rene

Skal malingen feste seg ordentlig, må underlaget være tørt. Du burde derfor støvsuge veggene først, og deretter går over veggen med klut eller tørrmopp. Er de ordentlig skitne, burde du vaske dem nøye, slik at du fjerner hinner som gjør at malingen ikke fester seg.

Skal du male tapet eller gips, må du ikke vaske veggene da disse ikke tåler vann.

Sørg for jevne flater

Før selve malejobben starter, må du se over veggene. Er det ikke jevnt, burde du går over med skrape, sparkle, pusse og grunne.

Ta ut spiker og andre ting som står ut fra veggen. Fjern gammel tapet og maling som stikker ut. Oppdager du da hull og ujevnheter etter den gamle tapeten, legger du et tynt lag med sparkel. Deretter pusser du over alle ujevnhetene med fint sandpapir. Husk å tørke bort støvet som dette etterlater seg.

Skal du bytte veggplater, finnes det ferdigbehandla sponplater som du kan male rett på. Platene monteres raskt og enkelt, og krever ikke noe grunnarbeid i form av sparkling og pussing.

Les også: Hvordan henge opp bilder og TV i gipsveggen

Grunning

Når du har fått jevne og rene flater er du endelig klar for å grunne veggen. Grunningen gjør at malingen fester seg tiBl veggen samt at den avdekker flere ujevnheter. Er dette tilfelle, må du dessverre igang med pussingen og sparklingen igjen.

Før du starter med selve malejobben

MINDRE SØL: Har du sølvfolie på malingsbrettet, sparer du deg for mye oppvask i etterkant.
MINDRE SØL: Har du sølvfolie på malingsbrettet, sparer du deg for mye oppvask i etterkant. Foto: FOTO: Livelovediy.com

Ifølge bloggen Live Love DIY sparer du mye søl og gris ved å dekke malingsbrettet med sølvfolie.

- Det var først etter å ha malt nesten alle veggene i huset at jeg kom på ideen om å dekke malingsbrettet med sølvfolie, forklarer den amerikanske bloggeren Virginia Rae.

Velg riktig pensel til jobben

Runde. Flate. Ovale. Skrå. Pensler kommer i mange fasonger. Her er en liten guide til bruksområder.

Flate pensler

Til flate flater brukes en flat pensel. Jo større flate - dess større pensel. En bred og flat pensel kan også brukes som etterstryker for å glatte ut struktur fra påføring med rull. Flat pensel er den mest universelle - den kan brukes til det meste av malejobber innendørs.

Runde pensler

En rund pensel har et hulrom midt i busten. Den fungerer som malingreservoar, og gjør at du kan male lengre før du må dyppe. Runde pensler er spesielt gode til å male profilert treverk og skarpe kanter, siden utformingen av busten gjør at penselen ikke skraper vekk malingen fra kanten på samme måte som en flat pensel ville gjøre.

Ovale pensler

Med en oval pensel kan du male med den brede siden på store flater, og med den smalere trangere steder. Du får med andre ord to muligheter med det samme verktøyet.  Ovale pensler har stor kapasitet og kan brukes til det meste.

Skrå pensler

Med skrå pensel kan du male tett opp mot hjørner og vinkler, uten å endre håndens vinkel. Det gjør at retningen på penselstrøkene i den våte malingen ikke endres underveis, hvilket minimerer behovet for justering etter påføring. Finishen blir flottere raskere, med andre ord. Skrå pensler er spesielt egnet til avgrensede flater og detaljer.

Etterstryker

En etterstryker (fordriver) er en spesialpensel som er bred og meget flat. Den brukes for å jevne ut penselstriper og for å fjerne uønsket rullestruktur i den våte malingen. Etterstrykeren er lite egnet som vanlig pensel fordi den er tynn og tar opp lite maling.

Panelrull

Påfør med rull der du kan - pensel der rullen ikke kommer til. En 10 cm rull for jevne flater kan brukes til all påføring av maling på panel, lister, sprosser og mindre flater innendørs. Til større flater brukes 18 eller 25 cm rull. Glatt ut uønsket struktur med flat pensel eller etterstryker.

(Kilde: Ifi.no)

Før du heller maling i malingsbrettet dekker du det med folie. Når du så er ferdig med å male, tar du bare folien og kaster denne i søpla. Og vips; et helt rent malingsbrett, klar til å brukes igjen uten å måtte rengjøres først.

Om du noen gang har prøvd å helle maling fra et stort malingsspann opp i et malingsbrett, vet du nok garantert at dette kan medføre at litt (eller mye) maling havner utenfor brettet. Dette løser du ved å kjøpe helletuter til malingsspannet - som selvsagt lar seg vaske og kan brukes igjen neste gang du skal male.

Ifi.no (Informasjonskontoret for farge og interiør) har også smarte triks for å unngå søl.

- Lei av at malingssøl gjør det vanskelig å få lokket på malingspannet av og på, spør nettstedet.

- Her er et tips: Sett en remse teip over toppen på malingsspannet før du slår malingen over i malerbøtten. Ved å gjøre dette vil ikke sprekken fylles opp med maling, og lokket er lett å få på plass igjen.

Hvem har vel ikke opplevd å måtte kaste malerkoster som bare har vært i bruk en eneste gang, fordi børstene har blitt tørre og stive? Slik vasker du kostene slik at de er like myke og rene til neste gang du skal male.

- Fyll en liten skål med halvt om halvt eddik og varmt vann, forklarer Rae på bloggen sin.

- La børstene ligge i løsningen i en halv time.

Har du børster som er over gjennomsnittet skitne kan du prøve å koke dem i eddik i noen minutter.

- Fjern kjelen fra platen og la stå til vannet er romtemperert før du tar ut børstene. Skyll i kaldt vann og alle malingsrester burde la seg fjerne enkelt og greit.

Chera Westman hos Ifi.no har også noen gode tips for å rengjøre malerkostene.

- Det meste av maling i dag er vanntynnbar, og da holder det å vaske i lunkent vann, forklarer Westman..

- Pass på å få ut alt av maling og la børsten lufttørke.

Les også: Guide til hvordan man tapetserer

Kjøp alltid en prøvestørrelse først

Det kan være overveldende å skulle stå i malebutikken eller byggevarehuset å skulle velge mellom tusenvis av farger til nettopp din vegg. Og selv om du skulle være så bestemt på at du har funnet den fargen du vil ha og har vært på jakt etter, så kan det lønne seg å kjøpe en prøvestørrelse før du slår til og satser på 10-liters spann.

- Husk at farger kan se helt ulike ut alt etter hvilken overflate det er på veggen, lysforhold i rommet og fargen på andre flater den sees mot, forklarer Kristian Sørli hos Fargerike.

Det kan nemlig bli dyrt å male hele rommet før du sjekker hvordan fargen egentlig ser ut på din vegg.

- Jeg vil absolutt anbefale å male et liten prøveområde av veggen først, og se hvordan denne fargen ser ut, og hvordan den fungerer i nettopp det rommet, sier Sørli.

Ikke begynn i hjørnet

Her bommer mange. Du skal aldri begynne å male i et hjørne.

Sett heller penselen 0,5-1 meter fra hjørnet og mal inn, ellers kan du ende opp med for mye maling inne i hjørnet.

Det finnes egne skråpensler for å male hjørner.

- Disse er utmerket når du skal male inntil lister og vegger, samt ved maling av vinduer og sprosser, forklarer Westman hos IFI.

Bruk gjerne maskeringsblad istedenfor teip, så går jobben fortere. Husk imidlertid å tørke av bladet innimellom slik at malingen ikke smiter under bladet.

Husk også på at høyre- og venstrehendte må begynne å male i ulik retning.

- Venstrehendte starter til venstre på flaten og maler mot høyre, mens høyrehendte starter til høyre på flaten og maler mot venstre. Da har du alltid et tørt sted å hvile hånden på eller å ta støtte mot, sier Westman.

Arbeid raskt og systematisk

Maling tørker raskt, og somler du såpass mye at malingen du nettopp har hatt på veggen rekker å tørke før du har gjort deg ferdig med den delen, kan resultatet bli både stygt og skuffende.

- Du har bare 3-4 minutter på deg til å lage flott finish før malingen er for tørr. Tenk på at det synes hvor du setter penselen - ikke hvor du løfter den. , forklarer Westman.

Slik maler du døren, ikke hengslene

Dette tipset, også fra bloggeren Virginia Rae, sparer deg mye tid ved å slippe å ta døren av hengslene for å male den. Slik gjør du:

Dekk alle hengsler med maleteip, og bruk en pappkniv til å skjære vekk all overflødig tape. Mal så døren, og vent til malingen er helt tørr før du fjerner hengslene. Ferdig.

Mal panel når det er kaldt ute

Ifølge malermester Terje Ringdal blir resultatet av panelmaling best om temperaturen er lav.

- Fuktighetsnivået kommer til å forandre seg fra dag til dag. Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne. Maler du i februar/mars, minsker sjansen for krympesprekker. forklarer Ringdal.

I februar-mars har det vært kaldt ute lenge, og man har fyret inne lenge. Da har panelet fått krympa fra seg. De varmere månedene som kommer etterpå vil treverket trekke til seg fukt og ese ut.

Dette sier Ifi.no:

"Tre er et levende naturprodukt som krymper og sveller i takt med luftfuktigheten. Fuktighet fører til at treverket beveger seg, noe som kan skape sprekker i en malt overflate."

Putt malerkostene i kjøleskapet når du er ferdig for dagen

Om du er ferdig å male for kvelden, men har planer om å oppta jobben igjen når dagen gryr, er dette trikset for deg.

- Legg malerbørstene i en brødpose (pass på at den er knyttet sammen eller festet med klype, slik at ikke luft slipper til), og legg posen i kjøleskapet over natten. Dette tipset kommer til å spare deg mye tid. Når du skal male igjen neste dag, tar du bare børsten ut av posen, og begynner å male, forklarer Rae.

Malingen tørker ikke på kosten når den oppbevares på denne måten.

Westman røper at du også kan benytte deg av våtservietter for å holde penslene myke til dun skal male igjen.

- Surr så penselen inn i våtservietter før du legger den vekk når du er ferdig å male for dagen. Dette hjelper penselen fra å tørke ut før neste strøk.

Det er særlig partiet rundt busten av penselen det skal være våtserviett rundt, så busten holder seg myk til neste dag.

- Putt malerverktøy med våtserviett inn i en liten plastpose. Trykk rundt skaftet og snurr posen rundt, så den blir lufttett, forklarer Westman.

Les også: Slik vasker du malekosten

Pappeske-trikset

Dette trikset kommer godt med om du skal spraymale småmøbler eller ting. Ta med deg en pappeske og det du skal male ut på gårdsplassen eller balkongen.

Sett objektet inn i pappesken, med eskens åpning mot deg. Så spraymaler du til hele møbelet eller gjenstanden er dekket av maling. Ferdig. Og det beste av alt? Ingen søl og gris på deg, balkongen eller innkjørselen.

VÆR KJAPP: Maling tørker raskt på veggen, så skal du ha penest mulig finsih, lønner det seg ikke å ta mange og lange pauser fra malingen.
VÆR KJAPP: Maling tørker raskt på veggen, så skal du ha penest mulig finsih, lønner det seg ikke å ta mange og lange pauser fra malingen. Foto: FOTO: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning