Farge på kjøkken

En av disse fargene må du for all del unngå på kjøkkenet

En farge kan gi magebesvær, mens en annen holder fluene unna.

FARGE PÅ KJØKKEN: Ifølge fargeekspert Tove Steinbo kan rødt på kjøkkenet føre til fordøyelsesvansker. Hvitt gir oss generelt veldig lite, mens blått er mest hygienisk.
FARGE PÅ KJØKKEN: Ifølge fargeekspert Tove Steinbo kan rødt på kjøkkenet føre til fordøyelsesvansker. Hvitt gir oss generelt veldig lite, mens blått er mest hygienisk. Foto: FOTO: Colourbox/Thinkstock/Trine Solberg
Publisert Oppdatert

- Rødt gjør oss stressa, vi spiser fort og vi kan derfor få dårlig fordøyelse hvis vi spiser i et rødt rom hver dag, sier hun.

Det sier Tove Steinbo. Hun er ekspert på fargepsykologi og fargesymbolikk, har skrevet boka Fargene Forteller, og driver bloggen med samme navn.

Ifølge fargepsykologien, studien av effekten farger har på oss, er nemlig ikke rødt en farge som passer i et rom der vi helst skal være rolige, lystige og matglade.

- I stedet for en hyggelig stund rundt bordet, kan vi bli både utålmodige og irriterte på dem vi spiser sammen med.

Farger påvirker oss nemlig langt mer enn vi er klar over. På et kjøkken, som gjerne er familiens samlingspunkt etter en lang dag, er det viktig å trives.

- Ikke følg trendene

Hvitt, svart og grått er stadig populære farger på kjøkkenet, men eksperten heller ikke tilhenger av disse fargene.

I stedet for blindt å følge kjøkkentrendene, bør du tenke på hvilken funksjon kjøkkenet skal ha, mener hun.

- Den minimalistiske trenden har vart altfor lenge. Vi bør ikke følge moten, men bruke farger som gjør godt for oss.

Ifølge fargeeksperten er hvitt, svart og grått farger som gir oss lite. Helhvitt gir oss ikke noe påfyll i hverken den ene eller andre retningen, og bør i verste fall byttes ut med en kremfarge. Svart og grått gjør oss deprimerte.

Dessuten påpeker Steinbo at det er vanskelig å få øye på all møkka i de to sistnevnte.

Les også: Kjøkkenoppussingen som ikke koster skjorta

KJEDELIG MED HVITT: Steinbo mener hvitt generelt gir oss veldig lite. Akkurat her er likevel noe gjort riktig ved å plassere en ferkenfarget blomst på bordet. - Den vil sette en hyggelig tone rundt bordet. Fargen fremhever maten og fremmer god appetitt, forteller fargeeksperten.
KJEDELIG MED HVITT: Steinbo mener hvitt generelt gir oss veldig lite. Akkurat her er likevel noe gjort riktig ved å plassere en ferkenfarget blomst på bordet. - Den vil sette en hyggelig tone rundt bordet. Fargen fremhever maten og fremmer god appetitt, forteller fargeeksperten. Foto: FOTO: Thinkstock

Turkis sikrer hygienen

Derimot er det to ord som går igjen når vi snakker om kjøkken: kos og hygiene. Det skal være hyggelig, og ikke minst skal det lages mat der.

- Den aller mest hygieniske fargen er turkis, eller aqua, som er en turkis nyanse. Det er en veldig god farge når det er snakk om hygiene, og bør også brukes i rom som bad og toaletter og på sykehus, forteller Steinbo.

Både turkis og blåfarger generelt er kalde farger.

Blått har tradisjonelt blitt brukt mye på et kjøkken, men bør helst holdes til soverommet, mener Steinbo.

- Blått gjør oss rolige, og er en veldig god sovefarge. Men skal den brukes på kjøkkenet bør man tilføre varmere fargeklatter. Det er en veldig kjølig farge, og det å komme inn en kald og mørk vinterdag og sette seg på et blått kjøkken er ikke spesielt koselig, sier hun.

- Fargen roer oss ned, men gir ikke noe kos til middagen.

Sliter du med fluer kan blåfargen kanskje hjelpe. Tradisjonelt malte man ofte kjøkken blå for å holde fluene unna, og ifølge Steinbo stemmer teorien.

FOR KALDT: Blått er den mest hygieniske farger, men kan bli for kald til å ha den på hele kjøkkenet.
FOR KALDT: Blått er den mest hygieniske farger, men kan bli for kald til å ha den på hele kjøkkenet. Foto: Foto: Trine Solberg

Fersken med matbordet

Man bør altså satse på turkis for hygienens skyld, samtidig som kosen uteblir litt i en så kald farge.

Derfor foreslår Steinbo å holde den turkise fargen til der hygienen er viktigst.

- Lys turkis kan brukes over kjøkkenbenken der du lager mat. Men den beste fargen i forbindelse med mat, og det å sitte sammen og spise, er fersken.

Hun forklarer:

- Oransje er livsgledens farge. Den vil sette en hyggelig tone rundt bordet. Den fremhever maten og fremmer god appetitt.

Synes du ferskenfargede vegger blir litt «mye», er det heldigvis ikke all verden som skal til. Jo sterkere fargen er, jo mer vil den påvirke oss, ifølge Steinbo.

- Gamle mennesker som har mistet matlysten bør ha noe ferskenfarget rundt måltidet. En tallerken med en ferskenfarget kant, en brikke eller noe lignende, sier hun.

Les også: Maletriksene du bør kunne

Farge på kjøkkenet

Lisbeth Larsen er fargesjef hos malingsprodusenten Jotun. Hun er usikker på om folk faktisk tenker på hvilken farge som gir størst matlyst når de bestemmer hvilken farge kjøkkenet skal få, men forteller at hun har inntrykk av at folk ikke er like opptatt av trender som før.

- Vi ser helt klart i dag at folk generelt reflekterer mye mer over hvilke farger de bruker. Vi fargesetter hjemmene våre for å ha det godt der, ikke fordi det er så kult. Heldigvis, sier Larsen.

Hun kan også fortelle at det ser ut som vi er på vei bort fra det helt hvite og heller går litt mer fargerike veier når vi pusser opp kjøkkenet i dag.

- Vi ser at folk maler om skapfrontene. Det går mye i blågrønne nyanser, og i mintfarger. En annen tendens er at det blir mer treverk og moderne trekjøkken.

- Vi går litt bort fra det helt hvite og blanke, og mot farger som mint, grått, sort og grålige pasteller, og så har man gjerne en lysere veggfarge for å lysne litt.

Fraråder også rødt på kjøkkenet

I likhet med Steinbo, er hun opptatt av at folk ikke kun ser på trender ved valg av farge. Fargen du ender opp med skal være den fargen som passer best for deg.

- Et kjøkken er et sted man skal trives, så du må tenke på hvilken farge det er du liker.

Selv om også hun fraråder å bruke rødt på kjøkkenet, mener hun små rød punkter, som en rød kjøkkenmaskin, kan være fint for å trigge kreativiteten litt.

- Selv anbefaler jeg ofte en farge som roer litt ned på kjøkkenet, for eksempel en blågrønn farge, som er fin når man skal senke skuldrene litt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning