fjerne rødvinsflekk

Slik fjerner du rødvinsflekker

Rødvinsflekker som tilsynelatende ikke går vekk? Frykt ikke, her får du hjelp

Publisert Oppdatert

Har du vært uheldig og sølt rødvin på gulvteppet, sofaen, duken, sengetøyet eller på klærne?

Line Bergh Johansen er PR Marketing Director i Arcus, Norges største leverandør av vin og brennevin. Hun forklarer at når du skal kose seg med et glass vin hender det at uhellet er ute og du søler på klær eller møbler.

- Det beste man kan gjøre er å fjerne flekken så raskt som mulig, før den har tørket.

Slik fjerner du rødvinsflekker

- Bland BioTex eller Vanish med varmt vann og skum godt. Ha det på flekken, la det virke litt og skyll deretter med vann, råder Johansen.

Det avhenger av materialet hvor lett flekken vil forsvinne. Hvit bomull og lin kan også blekes.

Ingunn Grimstad Klepp, tekstilekspert ved SIFO, forteller at det generelt handler om å helle noe på flekken som trekker til seg fuktighet raskt.

- Du må sørge for at minst mulig trekker inn i stoffet. Det samme kan du oppnå gjennom å bruke papirservietter, sier Klepp.

Det mest kjente trikset er å strø salt på rødvinsflekken. Saltet skal absorbere fuktighet og trekke ut flekken. Når det har virket en stund, kan du bruke en støvsuger for å ta bort saltet.

Leder av Lilleborgs forbrukerservice, Malin Skaar, er skeptisk til dette trikset.

- Salt trekker kun ut fargestoffet og vil etterlate en grålig flekk som blir nesten umulig å fjerne. Det anbefales ikke!

Du kan også hell kullsyrevann på rødvinsflekken. La væsken boble opp, fortsett å helle på flekken til fargen gradvis forsvinner. La stoffet tørke.

Noe så enkelt som rent vann kan også gjøre susen.

- Dersom plagget er av et materiale som tåler kokt vann, kan du rett og slett helle dette på flekken og bløte den skikkelig opp, sier Klepp.

Rajka Alisa hos Hvit Snipp renseri har følgende råd til vanskelige rødvinsflekker:

- Hell to store skjeer med natron eller bakepulver i lunket vann. La plagget ligge oppi noen minutter, så skal flekkene være borte, forklarer hun.

Les også: Gode råd til rengjøring av gulvteppet

Gamle vinflekker

Selv om det er lettest å fjerne flekken når den er helt fersk, kan du også klare å fjerne en gammel rødvinsflekk fra plagget, mener ekspertene.

- Bløt flekken i glyserol i 10 minutter og vask så bort med lunkent vann, tipser Klepp.

Glyserol er en tyktflytende, fargeløs væske som brukes som tilsetningsstoffer i svært mange ulike produkter, for eksempel i såpe, likør og kaker. Væsken fåes kjøpt blant annet på apoteket.

Finn Knut Hansen, kjemiker ved Universitetet i Oslo, har hovedsaklig erfaring med rødvinsflekker på hvite stoffer.

- Da fungerer det å bleke med hydrogen peroksid. (kjemikalie som blant annet finnes i tradisjonelle blekemidler, journ.anm.) Dette virker også på tre og andre materialer, men ikke på fargede tekstiler da det vil ødelegge fargen, opplyser Hansen.

Les også: Hvordan fjerne stearin

Nøytraliser med hvitvin

Har du nettopp sølt rødvinsflekken på plagget, er det også større sjanse for at du får fjernet den enn hvis flekken har sittet lenge.

Svein Lindin, sommerlier og vinskribent for Finansavisen, Dine penger og Horecanytt, forteller at han søler rødvin på plagg stadig vekk.

- Mitt beste råd er å tilføre hvitvin på flekken når flekken er ny, da løser fargestoffene seg raskt opp, sier Lindin.

RØDVINSFLEKK: Her har vi sølt rødvin på putevaret, og venter 10 minutter før vi legger flekken i kokende melk.
RØDVINSFLEKK: Her har vi sølt rødvin på putevaret, og venter 10 minutter før vi legger flekken i kokende melk. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke
MELK PÅ FLEKKEN: La gryten bli værende på platen, men slå av varmen. Sørg for at hele flekken blir dekket med melk.
MELK PÅ FLEKKEN: La gryten bli værende på platen, men slå av varmen. Sørg for at hele flekken blir dekket med melk. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Så gjelder det egentlig å kle av seg plagget så snart du har mulighet til det.

- Deretter er det bare å hive tøyet i vaskemaskinen. Da blir plagget god som ny, mener Lindin.

Les også: Slik får du det rent mellom flisene

Kokende melk mot rødvinsflekker

Vi har trålt nettet for å finne det beste kanskje mest uvanlige tipset; nemlig å bruke kokende melk for å fjerne rødvinsflekkene.

Dette rådet har vi selvsagt testet selv, og kan med sikkerhet si at det fungerer.

BRA RESULTAT: Slik ser putevaret ut etter det har tørket. Rødvinsflekken er helt borte.
BRA RESULTAT: Slik ser putevaret ut etter det har tørket. Rødvinsflekken er helt borte. Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Har uhellet først vært ute og du har sølt rødvin på klærne, duken eller kanskje sengetøyet? Fortvil ikke, kok bare opp litt melk i en gryte. Mens gryten fremdeles står på platen, dypp tekstilet nedi slik at rødvinsflekken blir dekket.

La melken virke noen minutter.

Etter behandling med kokende melk er rødvinsflekken fullstendig borte. Det vil selvsagt være naturlig å kjøre tekstilet i vaskemaskinen etter dette, men vi valgte å ikke gjøre dette, slik at vi bedre kunne illustrere hvor effektiv melken er på flekkene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning