Skruer eller spiker?

Hva er best av skruer, spiker og lim?

Sjekk hva du bør bruke til hvilken oppgave.

FESTER GODT: Både skruer og spiker fester treplankene, men det er fordeler og ulemper  med de ulike produktene.
FESTER GODT: Både skruer og spiker fester treplankene, men det er fordeler og ulemper med de ulike produktene. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images
Publisert Oppdatert

Spiker, skruer eller lim?

Fordeler med spiker:

Billig.

Raskt å få på plass med spikerpistol.

Best på utvendig kledning, minst risiko for at vann trenger inn.

Fordeler med skruer:

Kan lett fjernes hvis du vil endre/flytte på noe.

Fester godt uten at den trenger være så lang som en spiker.

Best på terrassebord og annet som er i bevegelse.

Fordeler med lim:

Fester raskt.

Sitter godt.

Trenger ikke materiale bak veggen til å få feste i.

Kilder: Jernia, Christiania Spigerverk, Maxbo.

img Del på FacebookMange liker følelsen av å ha laget noe selv og bygger gjerne terrasse i hagen. Det er ekstra stas å se på bokhyllen når den er hjemmelaget og du kan lett fikse en smart skohylle til gangen.

For at resultatet skal bli best mulig, er det viktig å ha rett verktøy og utstyr. Når du skal feste to ting til hverandre, kan du bruke spiker, skruer eller lim. Mange velger spiker av gammel vane, men skruer kan være minst like bra. Og lim bør du bare bruke hvis du er helt sikker på at du ikke trenger å flytte på det du fester.

Spiker trekkes fram som det mest kjente, det enkleste og ikke minst det rimeligste alternativet.

- Det er en del gamle fordommer ute og går her. En gammel snekker vil nok bruke spiker til det mest. Spiker passer best til de fleste sammenføyninger av heltre, som reisverk eller panel, sier Svein Erik Breili hos Maxbo.

Han mener det er best å slå spiker i panel inn med hammer, fordi spikerpistol lager merker og ofte slår spikerne for langt inn, slik at fukt kan legge seg i hullene den etterlater.

- Spiker bør absolutt unngås i gulv. Hvem har ikke opplevd spikerhoder som har kommet opp av gamle gulvplanker eller terrassebord.

- Spiker best på utvendig panel

Bjarne Nordvik, markedssjef hos Christiania Spigerverk, sier det første man må tenke på er i hvilket miljø festemiddelet skal brukes. Hvis det skal brukes utendørs er det viktig at det har nødvendig beskyttelse mot ytre påkjenninger.

- Galvanisert, rustfritt/syrefast eller andre legeringer som er tilpasset utendørs bruk må benyttes for å unngå rust på festemiddelet. Skal konstruksjonen stå ubehandlet er det egentlig bare syrefast vi anbefaler, sier Nordvik.

Han mener det er en fordel å bruke spiker til utvendig kledning/panel. Dette fordi hodet på spikeren legger seg som et lokk over de brutte fibrene og hindrer vann i å trenge seg inn, mens en skrue fjerner mer trefiber og det er større fare for at vann trenger inn.

- Spiker finnes i dag også i syrefast utførelse, som hindrer misfarging av trevirket. Et annet viktig moment er tidsbesparelse ved bruk av spikerpistol. Ved store prosjekt har man ofte begrenset med tid, og da vil spikring med pistol være det raskeste alternativet, sier Nordvik.

Spikerne leveres med rundt hode (firkantspiker) eller et veldig lite hode (dykkertspiker). Firkantspiker med hode brukes gjerne på konstruksjoner, reisverk og lignende, da de er enkle å bruke og har best hold. Du bør alltid velge spiker med hode når spikringen skal dekkes over eller det ikke gjør noe om spikerhodene synes. Dykkertspiker brukes der man ikke ønsker at spikerne synes, for eksempel når man setter opp lister eller panel.

DISKRET: Små dykkertspiker passer godt til å feste lister, når man ikke vil at spikerene synes.
DISKRET: Små dykkertspiker passer godt til å feste lister, når man ikke vil at spikerene synes. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images

Skruer kan lett fjernes

Når det gjelder skruer, trekker han fram den store fordelen - de kan demonteres.

- I de tilfeller det kan tenke seg at man skal demontere det du har festet, er det absolutt best å skru. En annen fordel er at skruen har grove gjenger slik at det man skal feste sitter godt uten at den trenger å være så lang. Man kan med andre ord benytte en kortere skrue enn spiker for å oppnå samme effekt.

Nordvik sier skruer også er best når man skal montere noe som ikke er helt stabilt. Når man hamrer inn spiker brukes mye energi på å slå spikeren inn og dette kan riste løs materialet som ligger bak. Å skru inn en skrue er mindre belastende enn å slå inn en spiker.

Breili forteller at man bør bruke skruer på tre med bevegelse, som terrassebord.

- Spiker vil med tiden komme opp igjen, mens skruene blir sittende. Gulvspon, gips osv bør også festes med skruer, sier Maxbo-eksperten.

Stig Eklund er kategoriansvarlig for verktøy og jernvare hos Jernia. Han anbefaler skruer til det meste.

- Skruer er alltid det beste for å holde ting på plass. Det er også lettere å ta ut skruer enn spiker hvis man har gjort noe feil, men skruer er dyrere, sier Eklund.

Hvis du skal sette opp en terrasse er skruer helt klart å anbefale. De blir sittende ned i treverket og tåler bevegelsen mye bedre enn spiker.

Når du skal sette opp en bokhylle vil de fleste velge skruer.

- Ofte vil man kunne demontere en skrue ved senere oppussing og maling av veggen. En annen fordel er at dersom man har montert hyllen litt skeivt, kan man skru ut skruen og flytte til ønsket posisjon, sier Nordvik.

For å unngå sprekker i veggen når du for eksempel skal skru opp en bokhylle kan det lønne seg å forbore et lite hull.

Lim er vanskelig å fjerne

SITTER GODT: Lim er et godt valg når du skal feste fliser. Det setter seg raskt fast og sitter godt. Men er vanskelig å fjerne.
SITTER GODT: Lim er et godt valg når du skal feste fliser. Det setter seg raskt fast og sitter godt. Men er vanskelig å fjerne. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images

Breili ber deg tenke over hva som kan oppstå av bevegelser og belasting når du skal velge festemateriell.

LETT Å FJERNE: Den største fordelen med skruer er at de er enkle å fjerne, om man har gjort noe galt eller ombestemmer seg.
LETT Å FJERNE: Den største fordelen med skruer er at de er enkle å fjerne, om man har gjort noe galt eller ombestemmer seg. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images

- Lim egner seg til fliser og også veggpanel, plater, tregulv og sponplater. Personlig vil jeg tro at lim og fugemasser vil overta mer av markedet etter hvert som det kommer nye produkter.

Hvis du vil legge fliser over kjøkkenbenken selv, bør du bruke lim.

Nordvik i Christiania Spigerverk mener lim er et alternativ der man er sikker på at det som skal monteres ikke skal flyttes på, og at det er korrekt montert fra første øyeblikk.

- Lim i dag er så kraftig at det gjerne ødelegger platematerialer som gips om det demonteres. En fordel med lim er at man ikke er avhengig av at det finnes "spikerslag" bak platen om man fester mot gipsplater eller lignende.

Les også:

Slik pusser du opp stuebordet

Få bort de brune flekkene i gresset

Disse sommerblomstene klarer alle å holde liv i

img Del på FacebookNyttige tjenester

FORUM

Underholdning