Gjennom vinteren drømmer vi om varme dager på grønt gress i hagen. Men når våren kommer er det ikke alltid en frodig og fin plen som vokser fram. Stygge brune flekker midt i plenen er en plage for mange, enten med dødt gress eller helt uten gress. Heldigvis er dette enkelt å få bukt med.

- Årsaken til slike flekker er som regel at et islag har blitt liggende på gresset og ført til at plenen ikke har fått nok luft, såkalt isbrann på plenen. Det kan også skyldes sopp, men årsaken er egentlig ikke så viktig, fordi man reparerer det på samme måte, forteller gartner Marianne Uteng og redaksjonsmedarbeider i Hageselskapet, til klikk.no.

Hun anbefaler deg å vente med å fikse på plenen til den har tørket litt opp etter vinteren, slik at plenen ikke bare blir leirete når du tråkker rundt for å reparere den.

Bland sand inn i jorda

Gartner Nina Borkner hos Mesterhagen i Askøy ber deg finne fram rive, spade, sand, jord og frø.

- Du bør rake godt på stedet som er brunt, gjerne grave noen centimeter ned i jorda og strø sand og eventuelt litt ny jord over, det hjelper røttene til å få luft. Deretter sår du med nye gressfrø, sier Borkner til klikk.no.

Hun anbefaler å så med reparasjonsfrø når du lapper plenen på denne måten, fordi disse spirer raskere. Slike frø får du kjøpt i alle plantebutikker og hagesentre.

Uteng anbefaler også reparasjonsfrø, men legger til at veksten fra slike frø kan være litt grov. Så hvis du har en veldig fingrodd og jevn plen, så kan det være bedre å så med en finere frøblanding, selv om det da vil ta lengre tid før det vokser opp.

Når gresset er noen centimeter høyt, kan du klippe det på vanlig måte.

Brune flekker kan også skyldes at du sådde for lite eller ujevnt da planen ble sådd. Uansett vil samme fremgangsmåte hjelpe.

- Veldig mange ville tjene mye på å rake godt om høsten med en jernrive og strø sand over plenen. Det gir mer luft ned i jorden, noe som plen og planter har behov for, sier Borkner.

JOBB LITT OM HØSTEN: For å sikre en flott plen til neste vår, er det lurt å gjøre en liten innsats om høsten. Rak over hagen, gjerne med en jernrive, og strø sand over plenen. Mer sand i jorden, gir mer luft og næring til gressrøttene. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images

Viktig å gjødsle ofte og lite

Hun understreker at det er viktig å gjødsle godt. Det er imidlertid lurt å vente med å gjødsle og så frø til man er trygg på at det ikke kommer flere frostnetter.

- Hvis du gjødsler for tidlig, vil det bare regne bort, det trekker ikke ned før jorden er tint. Og hvis du sår for tidlig, gir du mest mat til fuglene, de spiser gjerne frøene.

Generelt er det alltid best å gjødsle ofte og lite, enn å helle på mye en sjelden gang.

- Det finnes mange ulike typer gjødsel og det er viktig å passe på mengden. Se bakpå pakken hva som er anbefalt mengde for en sesong. Denne mengden bør du porsjonere ut og bare gjødsle med litt av gangen, gjerne fire-fem ganger i løpet av sesongen, sier Uteng.

Hvis du har sådd ny plen, bør du vente med å gjødsle til plenen har etablert seg.

Mange vegrer seg for å bruke naturgjødsel fordi de er redde for vond lukt. Men de nye gjødseltypene er så luktsvake at dette ikke er noe man trenger å være redd for lenger.

Dropp kalkingen

Hvis du er en av dem som ikke raket opp plenen og strødde sand i høst, så kan du gjerne gjøre det tidlig om våren, før du setter i gang med gjødsling og såing av frø. Det kan være lurt å rake litt mindre hardt om våren, gjerne med en plastrive som bare fjerner det øverste laget, slik at du ikke ødelegger plenen like før våren setter inn for fullt.

Kalking kan du trolig droppe. Tidligere var det et kjent problem med sur nedbør mange steder i Norge og da ble man anbefalt å kalke jorden for å gjøre den mindre sur.

- Nå er det ikke sur nedbør, men mange husker fortsatt det gamle rådet og heller på med kalk. Jeg vil heller anbefale at man raker godt om høsten og strør sand ut i hagen, fordi det i veldig mange tilfeller er luft som man mangler nede i jorda. Strø sand og så gjødsle godt, det vil hjelpe mye mer enn kalkingen, som er helt feil hos mange, sier Borkner.

Hvis du er usikker på om din hagen trenger kalk, så kan du enkelt ta en ph-test av den og sende inn til analyse.

Vent på varmen før du sår plen

Vinteren har vært uvanlig mild mange steder i Norge og det fins knapt områder hvor det har ligget snø og is i lengre tid.

- Det er verre for plenen hvis det er ingen nedbør og veldig kaldt, da kan man se frostskader i plenen. At det er mildt skaper ikke store vanskeligheter, sier Borkner.

Det er bare å sette ut løk til vårblomster, selv om det kan komme noen frostnetter. Men det er ikke lurt å så plen før varmen har kommet.

Gressfrø trenger høyere temperatur for å spire enn det gresset trenger for å vokse. Mesterhagens gartner mener det sjelden lønner seg å så en ny plen før vi kommer ut i mai, selv om det er varmt i været.

- Om våren tar det tre-fire uker fra såing til spiring. Om sommeren og høsten tar det omtrent to uker. Det er lite forskjell på resultatet om du sår 5. april eller 15. mai. Hvis du sår tidlig er frøene utsatt for å bli spist av fugler og det renner ofte vekk i regnvær.

Gressforsker Trygve Aamlid hos Bioforsk har tidligere sagt til klikk.no at man godt kan la mindre brune flekker i plenen være i fred.

- Flekker med diameter på maksimum fem centimeter kan man la være, fordi der vil gressplenen rundt etter hvert gro inn i flekken, anbefaler Aamlid.

Les også:

Tipsene som redder nybegynneren i hagen

Slik kan du bli kvitt mosen

Ta knekken på ugresset uten å bruke gift

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!