Feste i betong

Superspikeren for betongveggen

Vi viser deg hvordan du lager feste i betong.

Publisert Oppdatert

Det finnes et utall av muligheter når du skal feste i betong, og i videoen over viser vår ekspert Per Christian Mathiesen hvilke metoder du kan bruke.

Grunnen til at det går feil noen ganger er at du borer feil dimensjon på hullet. Er det for lite får du ikke inn festemidlet, eller det bøyer seg. Er det for stort biter ikke pluggen seg fast.

Et godt råd er derfor; les på pakken, bruk riktig bor, og bor dypt nok.

En ting du skal vurdere er om du vil få behov for å fjerne bolten i ettertid. Noen av disse variantene må kuttes hvis du ønsker å fjerne dem.

Slik fester du i gipsveggen

Betongspiker
Betongspiker

Betongspiker

Bor et hull som har samme dimensjon som spikeren. Skrå litt nedover. Slå inn spiker. Dette er en metode som egner seg når du skal henge opp ting på veggen. Du kan med fordel bruke stålspiker.

Plugg

Det er ikke alltid du har en plastplugg i riktig dimensjon. Da kan du bruke en treplugg. Bruker du treplugg har du også muligheten til å spikre.

Spikerpluggen kommer ferdig med spiker og plugg. Den dytter du inn slik at kun spikerdelen er utenfor hullet, deretter banker du den inn med hammeren. Den har skruspor på toppen slik at du kan skru den ut hvis du ønsker å fjerne den.

Velger du skrue og plugg er suksessfaktoren å lese på pakken slik at skruen passer til pluggen og pluggen passer i hullet.

Ekspansjonsbolt
Ekspansjonsbolt Foto: Produsenten

Les også: Lær deg dette hvis du skal henge noe tungt på veggen

Ekspansjonsbolt

Ekpresspiker
Ekpresspiker Foto: Produsenten

Disse kommer i to varianter. Den ene bankes inn og blir stående med en gjenget del ut av betongen, den fester seg når du strammer mutteren. Den kan ikke fjernes.

På den andre varianten kan du skru skruen ut og inn og det er bare ekspansjonsdelen som blir sittende igjen. Begge disse variantene er egnet for de tunge festejobbene.

Les også: Slik fester du knagger i fliser

Ekspress-spiker

Veldig enkel, og veldig smart. Dette er førstevalget hvis du skal feste spikerslag eller annet treverk til betong. Bor hull og bank inn. Den tåler større belastning, men ulempen er at den ikke kan fjernes.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning