BOre i flis

Slik fester du knagger i fliser

Lim eller tape, eller bor med riktig teknikk. Se hvordan i vår video.

Publisert Oppdatert

Har du planer om å henge opp noe på badet, er det flere måter du kan gjøre det på. Men du må være forsiktig dersom du velger å bore i flisene, slik at du ikke risikerer å punktere membranen. Må du gjøre det eller gjør det ved et uhell, er det avgjørende at du tetter hullet på forskriftsmessig måte.

- Bak flisene er det ofte også både vannrør og elektrisk opplegg, så her må du være helt sikker på at du ikke treffer noen av delene, sier tømrermester og takstmann Per Christian Mathiesen.

Her får du hans raske innføring i fremgangsmåte på hvordan man fester ting i flisene.

Bore i flis

Skal du henge opp ting som skal tåle større belastning, slik som dorullholdere, speil og håndkleholdere må du bore. Men husk på membranen, den bør ikke punkteres. I motsatt fall må hullet tettes forskriftsmessig.

Bore i fugen:

Skal du først bore, så bor i fugen. Legg silikon i hullet før du skrur for å tette. Husk at skruen ikke får feste i selve fugen, men det som er bak. Ikke bruk slagfunksjonen før du eventuelt skal bore i betongen bak flisen. Her må du inn med en plugg hvis det er betong bak flisene.

Bore i flis:

Kjøp like godt et glassbor hvis du skal bore i flisen. Ikke bruk slagfunksjonen og bytt bor hvis du skal bore videre i betong bak flisen. Legg silikon i hullet før du skrur inn skruen.

Les også: Slik henger du opp bildet og TV'en i gipsveggen

HULL I MEMBRAN: Dersom du er nødt til å punktere membranen for å feste noe på en flisvegg på badet, er det viktig at hullet fylles med fugemasse for våtrom. (Illustrasjon: Byggebransjens våtromsnorm, SINTEF Byggforsk)
HULL I MEMBRAN: Dersom du er nødt til å punktere membranen for å feste noe på en flisvegg på badet, er det viktig at hullet fylles med fugemasse for våtrom. (Illustrasjon: Byggebransjens våtromsnorm, SINTEF Byggforsk)

Tette hull i membran

Dersom du er nødt til å bore i membranen, eller ved et uhell punkterer den, så er tettingen av den beskrevet i Byggebransjens våtromsnorm, BVN-blad 34.101:

- Festing av utstyr, for eksempel dusjgarnityr, dusjvegger og støttehåndtak vil perforere membranen i våtsoner. Slike løsninger må så langt som mulig unngås. Eventuelle skruehull gjennom membranen må renses for borestøv og fylles med fugemasse før skruing". Det er viktig å understreke at fugemassen må være beregnet på våtrom, som for eksempel våtromssilikon.

Les også: Slik legger du fliser

Lime knagger på flisene

Det enkleste er selvfølgelig å bruke knagger og lignende som kan limes fast. Dette burde i første rekke gjelde ting som ikke blir utsatt for veldig stor belastning. Da har du to valg:

1. Knagger med dobbeltsidig tape:

Disse kommer i mange varianter. Finner du bare en i hvit plast, så let videre. Husk å rengjøre flisen med rødsprit først.

2. Lim dem fast:

Vi brukte et monteringslim. Fordelen med dette er at det du henger fast ikke siger ned eller faller av mens det herder. Puss limflaten på knaggen med sandpapir og vask begge limflatene med rødsprit. Les bruksanvisningen nøye, herdetiden for disse limtypene kan være flere dager. Vi la på en ekstra dag for sikkerhets skyld, og da tåler knaggen vekten av både ett og to våte badehåndklær.

Det finnes i dag mange limtyper for festing til fliser, så spør i byggvarebutikken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning