FAsadeforandring

Ny fasade med enkle midler

Etter at inngangsdøren ble flyttet, fikk huset et helt nytt ansikt. Men endringen var ikke bare for syns skyld.

FASADEFORANDRING: Uteplassen besto av en tilfeldig miks av gress, ugress og grus. Nå har familien fått en ny uteplass og en ny entré. Foto: Privat og Niklas Hart
FASADEFORANDRING: Uteplassen besto av en tilfeldig miks av gress, ugress og grus. Nå har familien fått en ny uteplass og en ny entré. Foto: Privat og Niklas Hart
Publisert Oppdatert

Arealet foran huset til familien på Jeløya i Moss var stor, men udefinert og ustelt. Den besto av en tilfeldig miks av gress, ugress og grus.

- Derfor gjaldt det å dele opp arealet i soner. Utenfor inngangspartiet la vi skiferheller, som danner en overgang til rutenettet av heller og grus, forteller huseier Mona-Lill Reinback til Bonytt.

Dette ble en ren gangsone, som leder over til feltet med belegningsstein. Denne siste sonen ble derfor bevisst gjort smal for å presse bilen vekk fra huset.

- Nå er det bare plass til én bil, og det gjør at arealet foran huset ikke fremstår som en parkeringsplass, sier hun.

Les også: Slik legger du steinheller

Flyttet inngangsdøren

Den gamle døråpningen er ble murt igjen, og den nye inngangsdøren ble plassert sentralt i et overbygd uterom.

Dette kostet forvandlingen

Murer-, snekker- og malingsarbeid:
Kr 112 000
Steinlegging og anleggsgartner:
Kr 62 500
Ferdigbetong fra Nordic Crane:
Kr 18 000
Dør fra Byggmakker:
Kr 19 500
Heller og fliser fra Flisekompaniet:
Kr 14 000
Elvesingel fra T. Solberg Transport:
Kr 2900
Skifer og glassbyggerstein:
Kr 6000
Downlights fra Lysbutikken:
Kr 1000
Planter fra Dyhre gartneri og Plantasjen: Kr 6300

Totalt: Kr 242 200

- Ved å plassere døren sentralt, er huset blitt mer utadvendt, og man ser umiddelbart hvor inngangen befinner seg. De kvadratiske hellene i rutemønster spiller videre på inngangspartiets rettvinklede linjer.

Familien føler også at det som ble gjort ute fikk positive konsekvenser for det som skjedde inne. Tidligere måtte man gjennom en smal gang før entreen åpnet seg opp. Det føltes trangt.

- Nå kommer man derimot rett inn i en stor, åpen entré. Og hunden har fått sin egen plass i det som tidligere var inngangssone, forteller hun.

Les også: Dette må du tenke på når du planlegger uteplassen

Uteplassen

I forbindelse med fasadeendringen, ble det også gjort en betydelig oppussing. Kantene er rette og jevne, og hvitfargen ordentlig hvit.

Det har gitt beboerne motivasjon til å pynte opp med blomster i krukker og bed.

Det var mye grus og stein på uteplassen før også, blant annet ved garasjepartiet. Nå har de også trukket det ut foran huset, i samspill med hellene.

- De kvadratiske hellene krever lite vedlikehold og står fint til murhusets renskårne linjer. Så kan beboerne heller konsentrere seg om å gjøre det fint i det nye blomsterbedet.

Har ikke beboerne mistet en uteplass nå som inngangsdøren er plassert sentralt i det overbygde uterommet?

- Nei, ikke i praksis. Det er riktignok ikke lenger plass til to stoler her. De er blitt flyttet ut på gresset. Plassen ved inngangsdøren var uansett ikke mye brukt. Det finnes en mye bedre uteplass på den andre siden av huset.

FASADEFORANDRING: Døren var før plassert til høyre i det overbygde uterommet. Huset ligger på Jeløya, utenfor Moss.
FASADEFORANDRING: Døren var før plassert til høyre i det overbygde uterommet. Huset ligger på Jeløya, utenfor Moss. Foto: Niklas Hart
FASADEFORANDRING: Døren før var plassert til høyre i det overbygde uterommet. Huset ligger på Jeløya, utenfor Moss.
FASADEFORANDRING: Døren før var plassert til høyre i det overbygde uterommet. Huset ligger på Jeløya, utenfor Moss. Foto: Niklas Hart
FASADEFORANDRING: Det store arealet foran huset er blitt delt inn i soner, som defineres av materialvalget. Hellene er gangareal, mens belegningssteinen til venstre kan benyttes av biler. Balkongmøblene er flyttet ut på gresset.
FASADEFORANDRING: Det store arealet foran huset er blitt delt inn i soner, som defineres av materialvalget. Hellene er gangareal, mens belegningssteinen til venstre kan benyttes av biler. Balkongmøblene er flyttet ut på gresset. Foto: Niklas Hart
FASADEFORANDRING: Ved å plassere døren sentralt, er huset blitt mer utadvendt, og man ser umiddelbart hvor inngangen befinner seg. De kvadratiske hellene i rutemønster spiller videre på inngangspartiets rettvinklede linjer. Den gamle døråpningen er blitt murt igjen.
FASADEFORANDRING: Ved å plassere døren sentralt, er huset blitt mer utadvendt, og man ser umiddelbart hvor inngangen befinner seg. De kvadratiske hellene i rutemønster spiller videre på inngangspartiets rettvinklede linjer. Den gamle døråpningen er blitt murt igjen. Foto: Niklas Hart
FASADEFORANDRING: Den gamle døråpningen er ble murt igjen, og den nye inngangsdøren ble plassert sentralt i et overbygd uterom.
FASADEFORANDRING: Den gamle døråpningen er ble murt igjen, og den nye inngangsdøren ble plassert sentralt i et overbygd uterom. Foto: Niklas Hart
Foto: Niklas Hart
FASADEFORANDRING forbindelse med fasadeendringen, ble det også gjort en betydelig oppussing. Igjen er kantene rette og jevne, og hvitfargen ordentlig hvit. Det har gitt beboerne motivasjon til å pynte opp med blomster i krukker og bed
FASADEFORANDRING forbindelse med fasadeendringen, ble det også gjort en betydelig oppussing. Igjen er kantene rette og jevne, og hvitfargen ordentlig hvit. Det har gitt beboerne motivasjon til å pynte opp med blomster i krukker og bed Foto: Niklas Hart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning