legge epoxygulv

Dette er en gulvtrend for de litt avanserte

Trendy epoksygulv er perfekt i garasjen - og nå også i stuen.

EPOXY GULV: Epoxy brukes mest i industri, kjellere og garasjer, men kan med hell også brukes i hjemmet. Det blanke gulvet her er hvitlakket epoxy. Det kan være blankt eller matt og finnes i flere farger.
EPOXY GULV: Epoxy brukes mest i industri, kjellere og garasjer, men kan med hell også brukes i hjemmet. Det blanke gulvet her er hvitlakket epoxy. Det kan være blankt eller matt og finnes i flere farger. Foto: Sandra Aslaksen
Publisert Oppdatert

Det finnes en rekke gulv-alternativer når du skal finne et gulv som passer for deg. Kanskje har du hørt snakk om epoksy, uten helt å vite hva det er?

- Epoksy er en tokomponent herdeplast som gjerne brukes som industrigulv, forteller Chera Westman, informasjonskonsulent i IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør.

Det kommer altså i flytende form. I tillegg finnes også epoksybaserte malinger som kan brukes på gulv i boliger og garasjer. De består av en A- og en B-komponent som blandes sammen og reagerer med hverandre til en hard og slitesterk overflate.

- Epoksymalingen kan alle middels nevenyttige selv bruke, mens epoksymassen skal legges av spesialister, sier Westman.

Les også: Maletriks du bør kunne

Priser epoxygulv

Priser:

Sigural tokomponentsmaling: 329,- per sett: til sammen 1 liter. (2/3 maling 1/3 herder) (Montér)

Harmoni epoxymaling: 758,- for til sammen 2,7 liter (2,1 liter a/b/c-base + 0,6 liter herder) (Maxbo)

Profesjonell legging av epoxygulv:

- Avhenger av størrelse og underlag.

- Privatmarkedet gjerne dyrere enn industri.

- En stue på ca 50 kvm vil koste ca 800 kroner per kvm, inkl moms og materialutgifter.

Kilde: Helge Birk, epoxydesign.

Mer populært med epoksy

Interiørstylist Tone Kroken har registrert at epoksy er blitt mer populært, særlig blant unge mennesker som bygger nye funkishus, og liker trenden.

- Det er innmari kult, veldig stramt og pålitelig, og lett å gjøre rent. Hvis man går med sko inne, ville jeg anbefale epoksy, sier hun.

Likevel ville hun ikke hatt epoksy hjemme hos seg selv.

- Epoksy er veldig hardt. Personlig liker jeg noe mykere hjemme, men utseendemessig er det rålekkert, sier hun.

Les også: Sjekk om du bør velge parkett eller laminat

Rosetter og blanke gulv

Daglig leder i Lund Epoxy & Designgulv AS, Helge Birk har lagt over 6000 epoksygulv i løpet av de siste åtte årene. Han blander i farge etter kundens ønske, og gulvet legges ut flytende. Innen 24-36 timer har det herdet.

Birk registrerer at bedriften legger stadig flere epoksygulv for privatkunder, og i alle type rom.

LOFTSSTUE: Epoksy tåler å bli lekt på.
LOFTSSTUE: Epoksy tåler å bli lekt på. Foto: Sandra Aslaksen

- Etterspørselen er enorm. Vi legger også epoksygulv i boliger fra topp til tå, i alle etasjer, i alle rom, forteller han.

Også Birk registrerer at det spesielt er mange som ønsker epoksygulv i nye funkisboliger.

- Men vi har også lagt epoksy i utrolig mange eldre boliger, særlig for unge mennesker som rehabiliterer eldre boliger. Vi ser ofte rosetter i taket og speilblanke epoksygulv, forteller Birk.

Epoksy må ligge på et dødt underlag (oftest betong). Dersom kunden har parkett og treplater under, fjerner Birk og kollegaene simpelthen parketten. Deretter støper de 10-12 mm, før de legger 3-4 mm med epoksy, slik at gulvet blir på samme høyde som før.

Les også: Slik legger du fliser på gulvet

EPOKSY LEGGES: Epoksy legges på flytende og herdes etter få timer.
EPOKSY LEGGES: Epoksy legges på flytende og herdes etter få timer. Foto: thinkstockphoto

Spesielt bra i garasjen

Også Jostein Ophus, markedsansvarlig i Epoxygrossisten, kan fortelle at utviklingen av epoksy-salget til det private markedet er i sterk vekst.

- Det er stadig flere som benytter epoksy- og polyuretan-systemer både innen- og utendørs. Veldig mange privatpersoner ønsker en minimalistisk stil, og da er epoksy perfekt, mener han.

Ophus selger mest av ensfarget og klar epoksy, men det er mange farger å velge mellom, og du kan også få det i matt eller blank.

- Mange ønsker å beholde den industrielle "looken" og legger derfor helt klar epoxy rett på betongen. I senere tid har vi også registrert at det hyppigere blir brukt Dekor systemer med for eksempel farget sand eller flakes, forteller han.

Ophus trekker frem fordelen med epoksy i garasjen, og at fokuset på veisalt har ført til økt salg av epoksy i garasjen.

- Ubehandlet betong støver mye, samt forvitrer av veisalt og andre kjemikaljer. En epoksy overflate er meget slitesterk og resistent mot de fleste kjemikaljer, det er dessuten hygienisk med tanke på at det ikke er noe bakteriell vekst i gulvet, mener Ophus.

Les også: Bygg din egen garasje

KJØKKENGULV: Gulvene er i hvit epoxy. Kjøkkenet er fra Kvik. Styling: Tone Kroken
KJØKKENGULV: Gulvene er i hvit epoxy. Kjøkkenet er fra Kvik. Styling: Tone Kroken Foto: Ragnar Hartvig

- Ikke mal treverket

Per Lund Nielsen, teknisk servicesjef i Scanox, som produserer Norges mest brukte Epoksy-maling, Sigural, forteller at epoksymaling gir ekstremt slitesterke gulv.

- Det er den sterkeste gulvmalingen man kan kjøpe i Norge, som rulles på av vanlige forbrukere, sier han.

Så er epoksy-maling også dyrere enn vanlig gulvmaling.

Først og fremst er det betong som males over med epoksy, men hvis du ønsker at noen felt på veggene skal være ekstra sterke, kan du også rulle epoksy på gips og treflatevegger, sier Nielsen, som imidlertid advarer sterkt mot å male epoksy rett på tregulv.

- Treet vil endre karakter ut fra årstider, da skal det ikke være så hardt som epoksy, da kan det sprekke.

Tregulv får et lag flytesparkel først. Hvis du skal male gulvet med epoksy, trengs ikke annen forberedelse enn ved vanlig maling: Det må være rent og fri for fett.

Når malingen først er blandet, må den rulles på før det er gått 1,5 time. Bland derfor aldri mer enn du rekker å male ut, ett spann om gangen.

Malingen er vanntynnbart, og noe helt annet enn epoksy-malingene Nielsen jobbet med som malermester på 60- og 70-tallet.

PÅ SOVEROMMET: Epoksy er Norges mest slitesterke maling for vanlige forbrukere og kan brukes i alle rom.
PÅ SOVEROMMET: Epoksy er Norges mest slitesterke maling for vanlige forbrukere og kan brukes i alle rom. Foto: Nils Petter Dale

- De stinket og var fulle av løsemidler og rett og slett farlige å holde på med. Men de er ute av markedet for vanlige forbrukere, sier han.

Chera Westman, informasjonskonsulent i IFI er på sin side ikke overbevist av epoksygulvets fortreffeligheter.

- Malingen er jo et forholdsvis dyrt produkt, for maling å være, og det finnes mange andre gode gulvmalinger som både er enklere og billigere å bruke, og som gir et tilstrekkelig godt og holdbart resultat for det slitasje som oppstår i en stue, mener hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning