Male bolig før visning

Disse fargene kan øke verdien på boligen din

Skal du male bolig før visning? En liten fargeklatt på rett sted kan få kjøper til åpne lommeboken.

BLÅGRØNN: Kan en fondvegg med denne fargen være det som setter betalingsviljen i sving hos folk på visning? Fargeekspert i Jotuns favoritt, LADY Pure Color 5362 Fusion.
BLÅGRØNN: Kan en fondvegg med denne fargen være det som setter betalingsviljen i sving hos folk på visning? Fargeekspert i Jotuns favoritt, LADY Pure Color 5362 Fusion. Foto: FOTO: Jotun
Publisert Oppdatert

Mens rådet tidligere var at alt skulle være eggehvitt når du skulle pusse opp før boligsalg, er trenden nå snudd.

Eiendomsmegler i Privatmegleren i Oslo Christian Stenerud har to ganger den siste måneden rådet boligselgere til å male i ulike grånyanser, med godt resultat.

- De brukte tid og penger på å male, og fikk en salgssum langt høyere enn de hadde tenkt på forhånd, sier han.

Den ene boligen hadde en takst på 7,7 mill og gikk for 8,6. Selger hadde brukt 25.000 kroner på å male over alle flater. WC, en vegg på soverommet og i trappeoppgangen ble malt i grånyanser. Eier valgte selv ut en grønnfarge til gangen. Stenerud anslår at den nye malingen økte verdien med et par hundre tusen.

- Jeg er overbevist om at de ikke ville fått den sluttsummen uten disse arbeidene i forkant, sier han.

- Farger er katalysator for følelser

Kreativ leder i Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth synes det er interessant at alle boliger som selges nå ser like ut. Hun anbefaler å prøve å skille seg litt ut med farger som er lette å like.

- Gjerne duse nyanser av blått eller blågrønt. Blått er nordmenns desiderte favorittfarge. I tillegg gir fargen økt romfølelse, og den harmonerer med nesten alle farger, sier hun.

Hun tror gode fargevalg definitivt kan øke prisen du får på boligen.

- Det er viktig at folk får følelser for huset - slik at de kan gi mye for det. Farger er en katalysator for følelser, sier hun.

I tillegg vil boligen synes bedre i salgsannonser på nett.

- Farger er veldig fotogene. Bildene vil se enda bedre ut enn hvis veggene er helt hvite, mener hun.

LYS GRÅ: Veggen bak sengen på soverommet er malt grå etter anbefaling fra megler, som tror malingen økte verdien på boligen betraktelig.
LYS GRÅ: Veggen bak sengen på soverommet er malt grå etter anbefaling fra megler, som tror malingen økte verdien på boligen betraktelig. Foto: FOTO: Løvås Foto AS
MØRK GRÅ: Den ene veggen på toalettet ble malt i en tydelig kontrastfarge i boligen som gikk godt over takst.
MØRK GRÅ: Den ene veggen på toalettet ble malt i en tydelig kontrastfarge i boligen som gikk godt over takst. Foto: FOTO: Løvås Foto AS

Blått, blågrønt og grønt

Fargeeksperten spår at blågrønt kommer til å ta over for grått, beige og hvitt.

- Vi ser tre nye, nøytrale farger som er på vei inn i markedet: blått, blågrønt og grønt, sier hun.

De er "nøytrale" fordi de fremhever fargene rundt seg - i mye større grad enn hvitt.

- Hvitt bare er der. Blått og grønt skaper en atmosfære, sier Thurmann- Hoelseth.

- Mal boligen som et hjem

Og en atmosfære er ikke dumt med tanke på å få en god pris på boligen.

- Et hus med bare hvite vegger er et hus, et hus med riktige fargenyanser oppleves som et hjem, - det kan være stor forskjell, sier interiørarkitekt MNIL Adele Kløve i arkitektur- og interiørfirmaet Plan A i Sandefjord. Hvis du har malt riktige farger på veggene, vil potensielle kjøpere på visning lettere kunne forestille seg å bo akkurat der, mener hun.

Kløve er i økende grad engasjert av utbyggere som ønsker hjelp til fargevalg på veggene i boligprosjekter for å tiltrekke flest mulig kjøpere.

- Det har vært en stor utvikling innen farger, både i nye og brukte boliger, sier hun.

Grått og beige

DUSE FARGER: Duse nyanser av blått eller blågrønt vil kunne øke verdien av boligen, mener kreativ leder i Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth.
DUSE FARGER: Duse nyanser av blått eller blågrønt vil kunne øke verdien av boligen, mener kreativ leder i Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth. Foto: FOTO: Fargerike
FAVORITTFARGE: Blått er nordmenns desiderte favorittfarge. I tillegg gir fargen økt romfølelse, og den harmonerer med nesten alle farger.
FAVORITTFARGE: Blått er nordmenns desiderte favorittfarge. I tillegg gir fargen økt romfølelse, og den harmonerer med nesten alle farger. Foto: FOTO: Fargerike
LETT Å LIKE: Dagny Thurmann-Hoelseth i Fargerike synes det er interessant at alle boliger som selges nå ser like ut. Hun anbefaler å prøve å skille seg litt ut med farger som er lette å like.
LETT Å LIKE: Dagny Thurmann-Hoelseth i Fargerike synes det er interessant at alle boliger som selges nå ser like ut. Hun anbefaler å prøve å skille seg litt ut med farger som er lette å like. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Ifølge Kløve er trenden nå mye grå og beigetoner i lyse nyanser. Nøytrale toner som likevel gir boligen identitet og lunhet. Helt bananas trenger du imidlertid ikke gå med malebøtta.

- I forbindelse med boligsalg, anbefaler vi fortsatt lyse farger som gjør at rommene virker romslige. Dette er ikke tidspunktet å begynne med fargeeksperimenter. Velg harmoniske og trygge fargekombinasjoner med lyse farger, sier Kløve.

Daglig leder i Boligrådgiveren, Glen Stenholm, følger opp boligkjøpere. Han opplever også at kundene etterspør noe annet enn bare hvite vegger.

- Vi ser at kundene våre ønsker seg kombinasjonen av stilfullt og koselig. De boligene som har gode kombinasjoner av grå- eller beige nyanser er alltid populære. En liten fargeklatt på rett sted kan også bidra til å løfte totalinntrykket for kjøperen, sier han.

- Boligkjøperne ønsker seg et hjem de kan flytte mest mulig rett inn i, med fine fargekombinasjoner som kan passe flere møbelstiler, sier Stenholm.

Farger i interiøret

Malingprodusenten Jotun har den siste tiden sett en klar vekst innenfor farger i interiøret. Fargesjef og trendanalytiker hos Jotun Lisbeth Larsen vil anbefale kalk og kalkgrå i stuen for deg som skal selge bolig.

LYST BLÅTT: Denne leiligheten gikk en del over takst. På grunn av fargene?
LYST BLÅTT: Denne leiligheten gikk en del over takst. På grunn av fargene? Foto: FOTO: Fargerike
LYST GRØNT: Barnerommet blir smakfullt i lys grønn, og passer til både gutt og jente.
LYST GRØNT: Barnerommet blir smakfullt i lys grønn, og passer til både gutt og jente. Foto: FOTO: Fargerike
KALKFARGE: Fargesjef og trendanalytiker hos Jotun Lisbeth Larsen vil anbefale en kombinasjon av kalk og kalkgrå for deg som skal selge bolig. En supermatt maling egner seg dessuten best til å skjule små ujevnheter i underlaget. Fargen her er LADY Pure Color 10341.
KALKFARGE: Fargesjef og trendanalytiker hos Jotun Lisbeth Larsen vil anbefale en kombinasjon av kalk og kalkgrå for deg som skal selge bolig. En supermatt maling egner seg dessuten best til å skjule små ujevnheter i underlaget. Fargen her er LADY Pure Color 10341. Foto: FOTO: Jotun

- Disse er lyse farger som ikke går mot det gule. Bruker du en supermatt maling, skaper du en lun og myk stemning, fargene blir uten gjenskinn. Den supermatte malingen egner seg også best til å skjule små ujevnheter i underlaget, noe som er lurt når du skal selge, sier Larsen.

Fargeeksperten anbefaler også å legge kronen på verket før visning med en kontrast av en fargeklatt.

- Min favoritt er en blågrønn, delikat farge som heter Fusion, som lett kombineres med kalk og kalkgrå, sier Larsen.

Hun maner imidlertid til en viss forsiktighet.

- Det er lurt at fargeklatten er på et møbel eller en fondvegg, som bak sengen, da setter du kjøperen på ideen om å kjøre en spenstig farge på én vegg, samtidig som det oppleves som deres valg, sier Larsen.

Mal lister i ren hvit

Men hva med listene? Til tross for at det er kjedelig arbeid, er også de verdt å male før visning.

- Har du glatt listverk, kjør på med superblank maling, det blir lekkert, sier Larsen i Jotun.

GLANS: Glatt listverk blir pent med superblank maling
GLANS: Glatt listverk blir pent med superblank maling Foto: FOTO: Jotun

De fleste lister kommer ferdig i hvitfarger med gult i seg. Med de nye trendfargene vil imidlertid disse standardlistene se gule ut.

- Listene vil se ut som gule tenner, sier Thurmann- Hoelseth i Fargerike.

Heldigvis finnes det mange nyanser av hvit. Her er hvitfargene som passer sammen. Fargeeksperten anbefaler å male alle lister i "ren hvit", med fargekode NCS 0500-N.

- Da står de nye eierne helt fritt til å male det de vil på veggene.

Mens eiendomsmegler Stenerud gjerne anbefaler å male fondvegger i andre farger, holder Thurmann-Hoelseth en knapp på å ta hele rommet.

- Å male bare én vegg fungerer best bak sengen. Hvis du maler bare én vegg i stuen, deler du opp rommet på en ulogisk måte. Å male alle veggene gir rommet en ny dimensjon, det er da du får til den økte romfølelsen, sier hun.

Les også:

Unngå fargefeilene

Gratis designmøbler

- Dette er ikke hvitt arbeid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning