Hvilken interiørtype er du?

Er du romantisk, minimalistisk, tradisjonell, landlig, retro eller shabby chic?

Mens noen sverger til etnisk inspirasjon, klamrer andre seg til typisk norsk stil med treverk, lune tekstiler som ull og farger.

Andre igjen lever på 50 eller 60-tallet og kjører retrostilen helt ut. Eller kjører den minimalistiske linjen med et stramt og kjølig uttrykk.

Om du synes det er vanskelig å skille mellom de ulike interiørstilene, hjelper vi deg med å rydde opp i begrepsjungelen.

Dilter eller innovatør?

Sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye i Eye;watch oppfordrer til å finne ut om du er en dilter som følger den sosiale gruppa og vennene dine eller om du er en innovatør som sprenger grenser og gjør opprør mot trendene. Eller er du kanskje en strateg som befinner deg midt mellom disse? Strategene er gjerne nyrike som bevisst bruker smaken til å vise klassetilhørighet. Ifølge Gunn-Helen Øye velger de etter hjernevalg og ikke hjertevalg.

- Å bli bevisst din egen smak er en morsom lek. De som sier de ikke bryr seg, de gjør jo det. Spørsmålet er om du tør å bryte med gruppa og følge din egen smak?

Om alle venninnene dine elsker shabby chic-stilen, tør du da bryte med dem?

Hun anbefaler å prøve å finne seg selv midt i alt mylderet av trender. Sjekk om du er der du vil være. Still spørsmålet "Er dette meg?"

- Sjekk om du er tilfreds der du er eller om du er på vei ut av den sosiale gruppa. Sjekk også om det ligger en frykt der, en frykt for å være på vei ut av gruppa. De fleste er ikke redd for hva svigermor mener om stilen deres, men hva vennene derimot mener, betyr mye, forteller Gunn-Helen Øye.

Analyser deg selv

Gjør en selvanalyse av dette først. Finn dine verdier. Hvem er du?

Mye handler om verdier og ideologi. Er du for eksempel opptatt av gjenbruk og ønsker å bevege deg bort fra storkonsumentet? Gir det glede å gi bort ting du ikke bruker og ønsker du egentlig et år med shoppestopp? Eller vil du betegne deg selv som en samler eller gnager?

- Ta også en virkelighetssjekk. Har du tre barn og et hjem med hvite vegger og hvit sofa, er det ikke et hjem med raushet, kun et hus. Barna har behov for et levende hjem, understreker sosialantropologen.

Inspirasjon fra andre kulturer

- Jeg synes det blir vanskelig å kategorisere folk inn i interiørtyper, men jeg tror mye handler om individet, om man ønsker å ta med sine "erfaringer" fra barndomshjemmet, tradisjoner, eller om man søker ut og henter inspirasjon fra reiser og andre kulturer. Folk reiser mer enn tidligere og blir påvirket av ulike kulturer og tar med seg ideer og inspirasjon hjem fra blant annet Afrika, Asia og Sør-Amerika, sier Nina Haeg, interiørarkitekt og daglig leder av firmaet Haeg Holm.

Hun tror imidlertid det alltid er viktig for folk å ha noe som føles som "sitt eget" i et hjem, at hjemmet ikke blir en kopi fra et interiørmagasin. Hjemmet skal gjerne avspeile menneskene som bor der.

- Dette tror jeg blir mer og mer viktig etterhvert som stadig nye interiørmagasiner kommer på markedet. Det blir en slags motvekt, folk prøver virkelig å sette sitt personlige preg på hjemmet sitt, mener interiørarkitekten.

Interiør og mote henger ofte sammen med både hensyn til farger, stil og uttrykk.

Mange blir tydelig mer og mer opptatt av gjenbruk og bærekraftig design.

- Dette tror jeg det kommer mer i fokus på i fremtiden. I tillegg er dagens trend at "alt er lov" og farger er forfriskende. Dette er vel en kontrast og motvekt til minimalismen, som i sitt rene og kliniske uttrykk kanskje er på vei ut, forklarer Nina Haeg.

Les mer:

Her får du kjøpt den industrielle stilen på nett

Interiøret alle drømmer om

Test deg selv: Hvilke farger bør du innrede med?

Interiør og trender

EKSPERTENE: Interiørarkitekt Nina Haeg til venstre. Sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye til høyre. © FOTO: Privat og Juritzen Forlag.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!