Bo trangt

Trangt om plassen?

Slik bor du smart på liten plass.

LURT MED HEMS: Det går også an å investere i skreddersydd, fast inventar. Dette vil forhåpentligvis også høyne boligens verdi.
LURT MED HEMS: Det går også an å investere i skreddersydd, fast inventar. Dette vil forhåpentligvis også høyne boligens verdi. Foto: FOTO: Ett rom til
Sist oppdatert

Bo smart på liten plass

  • Vær kritisk til hvor mange vegger som skal ha plassbygd innredning. Fordelen er at du får ekstra oppbevaring. Ulempen er at gulvflaten blir mindre og dermed at leiligheten kan oppleves mindre også.
  • Utnytt høyden!
  • Sørg for at møbler enten henger på vegg eller har slanke ben slik at den visuelle gulvflaten blir så stor som mulig.
  • Hold deg til en fargeskala, og begrens mengden av ulike materialer.
  • Det er lurt å ha det samme gulvet i alle rom og helst ikke terskler mellom rommene.
  • Bruk mest lyse farger så kan du ha en eller to vegger som er mørkere om du ønsker å skape mer dybde i rommet.
  • Lett vindusskjerming slik at lyset kan gi boligen en bedre romfølelse.
  • Ikke ha for mange unødvendige ting stående fremme.
  • Velg ut noen få blikkfang som skaper personlighet og som blir ett fokuspunkt, og la det andre "blende" inn i bakgrunnen.
  • Sørg for rene linjer og ryddig stil.
  • God lyssetting gjør susen.

Kilde: Kristin Bjørkavåg/ interiørarkitekt MNIL

Bor du på liten plass er det mange ting du bør tenke på når det kommer til innredning.

Planløsning er viktig, og ikke minst riktig møblering.

Kristin Bjørkavåg er interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Paradis interiørarkitekter. Hennes råd er å forsøke å få mest mulig av oppbevaringen integrert i fast inventar, slik at leiligheten ikke er full av skap og oppbevaringsløsninger.

- Om skap kan bygges slik at de oppleves som en del av veggen, i lik farge og overflate, er det flott.

Det er smart å velge ut noen få møbler og sørge for at de kan brukes på flere måter. Sofaen kan bli en ekstra soveplass eller to, kjøkkenbenken kan også fungere som hjemmekontor.

Bor du på få kvadrat, gjelder det å være kreativ.

En god investering kan være en seng som enkelt kan felles inn i veggen eller bygges opp i høyden om takhøyden tillater det.

Har du en vanlig seng, kan det være en idé med skap eller skuffer under sengen. Sofaen kan også plassbygges for å ha oppbevaring under.

-  Møblene bør være nette og så enkle som mulig slik at de ikke tar for mye plass. Lave møbler gir mer luft i rommet og passer bedre til små leiligheter enn høye møbler, tipser Bjørkavåg.

For noen kan det å bo trangt føre til stress. Da gjelder det å komme opp med noen gode løsninger. Om du bor trangt, mener interiørarkitekten at du bør begrense antall ting slik at leiligheten ikke blir fylt av unødvendige gjenstander. Med denne metoden behøver du heller ikke mer skapplass enn nødvendig.

PLASS TIL OPPBEVARING: Har du en vanlig seng, kan det være en idé med skap eller skuffer under sengen. Sofaen kan også plassbygges for å ha oppbevaring under.
PLASS TIL OPPBEVARING: Har du en vanlig seng, kan det være en idé med skap eller skuffer under sengen. Sofaen kan også plassbygges for å ha oppbevaring under. Foto: FOTO: Ett rom til

Utnyttelse av plass

- Jeg opplever at de fleste synes de bor for trangt. Uansett om du bor på hybel eller i en enebolig, så ønsker du alltid mer plass, sier Joakim Astgård. Han driver firmaet Ett rom til, som spesialiserer seg på plassbesparende løsninger, gjennom skreddersydde møbler. De pleier å anbefale enten en hems eller en multifunksjonsløsning med skapseng, oppbevaring og bokhyllle i ett.

Her hans beste tips til å få bedre utnyttelse av plassen i boligen:

1. Få ting bort fra gulvet.

Det klassiske er at folk møblerer med for mange, frittstående møbler. En leilighet blir fort overmøblert, men om møblene monteres på vegg, skapes det en illusjon av at gulvplassen er større og ryddigere. Bruk gjerne veggene til å montere alt fra oppbevaring eller bord og sengeplass i høyden.

2. Tenk multifunksjon.

Kjøp en sovesofa og bruk den både til soving og som sofa.  Prøv å analysere hvert møbel og hver krok for å se om det går an å bygge multifunksjonelle møbler som både er fine, smarte og praktiske. Kan en vegg både ha garderobeskap, skrivebord og en benk med skuffer som du også kan sitte på - i tillegg til en seng som kan slås ut?

Har du liten plass må flere funksjoner inn på samme areal, så det er lurt å tenke på hva som kan kombineres. I møbelbutikker får du kjøpt bord på hjul og du kan se etter møbler som kan tas fram midlertidig. Det går også an å investere i skreddersydd, fast inventar. Dette vil forhåpentligvis også høyne boligens verdi. For den som skal bo der etter deg har som regel samme plassbehov.

3. Små leiligheter er enklere å forvandle.

I min bransje ser vi på små leiligheter som en mulighet - ikke et problem. Det er enklere å forvandle en liten leilighet til en smart og kul designleilighet enn å forvandle et kjedelig hus til en arkitektvilla. Et tips er å bruke kontrastfarger, investere i et gulv av god kvalitet. Det gjør ikke så mye at det er dyrt når du bare skal kjøpe noen få kvadrat av det. Gå til innkjøp av speil og fine lamper for å skape mer lys i boligen. Finér på veggene og mange smarte og vakre detaljer er heller ikke å forakte.

4. Bli kvitt ting.

Gi bort ting du ikke trenger til flyktninger eller andre som trenger det. Vi har alt for mange ting i hjemmene våre. Dette skaper rot og «decluttering» er et begrep som brukes om å bli kvitt rot.

5. Møteplass for familie og venner.

Ha som prioritet at leiligheten heller skal være sosial enn å sørge for maks oppbevaring. Tenk mindre fokus på TV og mer fokus på møbler som kan appellere til samtaler - som spisebord og sitteplasser. Personlig er jeg imot store sofaer. Jeg synes det er finere og smartere med en kompakt toseter-sofa enn en stor sofa med sjeselong som «spiser opp» hele stua. Om du vil utnytte plassen bedre er det lurer å kjøpe to mindre sofaer og sette dem mot hverandre. Det er hyggeliger å prate med hverandre i hver sin sofa enn å sitte å se på hver sin skjerm hver kveld. Kanskje kan en projektor være lurere for å få fokus vekk fra TVen når den ikke er i bruk?

SKAPSENG: Kan en vegg både ha garderobeskap, skrivebord og en benk med skuffer som du også kan sitte på - i tillegg til en seng som kan slås ut?
SKAPSENG: Kan en vegg både ha garderobeskap, skrivebord og en benk med skuffer som du også kan sitte på - i tillegg til en seng som kan slås ut? Foto: FOTO: Ett rom til

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 29/04 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også