Bo smart på liten plass

Kreativt krypinn

Med bare 55 kvadratmeter til rådighet er Cecilie og Asger blitt eksperter på smarte - og rimelige løsninger.  

PALLESOFA: Hvitt, grått og støvet blått gjør stuen lys og trivelig. Pallesofaen med lyst tre understreker den skandinaviske stilen.
PALLESOFA: Hvitt, grått og støvet blått gjør stuen lys og trivelig. Pallesofaen med lyst tre understreker den skandinaviske stilen. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
Publisert Oppdatert

Det å bo på liten plass gjør at man ikke står like fritt når man skal innrede.

Men med noen smarte grep og lure løsninger kan du faktisk skape et hjem der du kan bo over tid.

Og har du ikke liten plass, setter kanskje pengene begrensninger for hva du kan få til - og da blir budsjettvennlige løsninger i interiøret en nødvendighet.

Cecilie og Asger manglet både plass - og penger. Men hva gjør vel det? Det finnes jo utallige muligheter til hva du kan få til i et hjem, om du bare skimter alle mulighetene der ute.

Paret studerer bedriftsøkonomi i Århus, og en noe skral studentøkonomi har tvunget frem rimelige og fornuftige løsninger. Når du har dilla på interiør og samtidig er student med begrenset budsjett, er du nødt til å tenke annerledes.

Lager mye selv

Flere av møblene i hjemmet har paret selv laget. Og har de ikke laget dem selv, har de benyttet seg av folk de kjenner, som har kunnet hjelpe.

- Vi er så heldige at Asgers far har et eget verksted. Der har de to sveiset både sofabordet og skrivebordet vårt. En billig løsning.

Bonusen er at de har fått noe alle andre ikke har.

- Det er kult å ha noe helt unikt, sier Cecilie.

EGENPRODUSERT: Paret har laget noe av møblene selv. Skrivebordet er bare et eksempel.
EGENPRODUSERT: Paret har laget noe av møblene selv. Skrivebordet er bare et eksempel. Foto: Tia Borgsmidt
SMART LØSNING: Cecilie og Asger ved spisebordet fra Ikea. Stolene er fra biva.dk. Den hvite er fra Charles & Ray Eames, og er en klassiker de kan ha lenge. Enkle bokser på veggen gir et luftigere uttrykk enn skap eller reoler.
SMART LØSNING: Cecilie og Asger ved spisebordet fra Ikea. Stolene er fra biva.dk. Den hvite er fra Charles & Ray Eames, og er en klassiker de kan ha lenge. Enkle bokser på veggen gir et luftigere uttrykk enn skap eller reoler. Foto: Tia Borgsmidt
I SOFAEN: Putene er fra Ikea, og gulvteppet fra ilva.dk. Bordet i tre og jern har Asger sveiset selv.
I SOFAEN: Putene er fra Ikea, og gulvteppet fra ilva.dk. Bordet i tre og jern har Asger sveiset selv. Foto: Tia Borgsmidt

Må tenke funksjon

Cecilie forandrer stadig på interiøret i den lille leiligheten. Sofaen har hun laget av en madrass og fire paller fra svigerfarens verksted. Kjæresten har måttet vende seg til at Cecilie hele tiden får nye ideer, og som regel støtter han prosjektene hennes. Vel, med noen unntak, selvfølgelig.

- Så lenge det hun finner på er funksjonelt, er jeg fornøyd. Vi har ikke plass til mye nips her, tingene må kunne brukes til noe, sier han.

Drar på loppemarkeder

LEKENT KJØKKEN: Kjøkkenet har innredning fra HTH. Da paret flyttet inn i leiligheten, var det korkbelegg på gulvet. Det har de byttet ut med et lyst tregulv.
LEKENT KJØKKEN: Kjøkkenet har innredning fra HTH. Da paret flyttet inn i leiligheten, var det korkbelegg på gulvet. Det har de byttet ut med et lyst tregulv. Foto: Tia Borgsmidt
MALT I SPRUTSONEN: Med litt svartmaling bak vasken har Cecilie skapt et dekorativt lite hjørne.
MALT I SPRUTSONEN: Med litt svartmaling bak vasken har Cecilie skapt et dekorativt lite hjørne. Foto: Tia Borgsmidt

Cecilies store hobby er å dra på loppemarked, og hun tar ofte med seg Asger.

- Jeg får kick av å gjøre gode kjøp. For eksempel den flotte, gamle settekassen jeg fikk for hundre kroner, sier hun.

- Ja, men det var ikke så praktisk å ha den stående på kommoden i entreen. Jeg måtte henge den opp slik at den ikke veltet hver gang vi åpnet en skuff, skyter han inn fra sidelinjen.

Selger unna

Asger er glad for at Cecilie er like flink til å selge ting, som til å kjøpe. Paret har ikke råd til å kjøpe nytt hele tiden, det er heller ikke plass til mye oppbevaring i leiligheten.

De oppbevaringsløsningene som finnes, har de laget selv. Sånn som hyller oppunder taket i entreen, og bak soveromsdøren. God oppbevaring når en bor trangt, er viktig. Her er det bare å utnytte alle flater som finnes.

Noen grener fungerer som klesstativ.

- Jeg slepte dem med meg hjem fra skogen og fikk Asger til å sveise to holdere, som er skrudd fast til veggen. Nå ser det ut som om grenene svever. Asger har fått den lille grenen, og jeg den store, sier Cecilie.

Paret er gode på å tenke alternative løsninger: En trehånd fra Hay og en stoffledning fungerer som lampe i stuen. Et stålgitter beregnet til å legge gulvvarme er blitt en kul oppslagstavle på soverommet.

Maler vegger og gjenstander

Inspirasjonen finner hun i boligblader og på Instagram, men hun forandrer også på interiøret i takt med årstidene.

FRA SKOGEN: Klesstativet gjør det lett å velge dagens antrekk. Dekorativt er det også!
FRA SKOGEN: Klesstativet gjør det lett å velge dagens antrekk. Dekorativt er det også! Foto: Tia Borgsmidt
TENK LØSNINGER: Vegger er til for å brukes, også bak dørene. Her har paret hyller.
TENK LØSNINGER: Vegger er til for å brukes, også bak dørene. Her har paret hyller. Foto: Tia Borgsmidt
MORSOM LØSNING: Et stålgitter beregnet til å legge gulvvarme er blitt en kul oppslagstavle på soverommet.
MORSOM LØSNING: Et stålgitter beregnet til å legge gulvvarme er blitt en kul oppslagstavle på soverommet. Foto: Tia Borgsmidt

- I fjor sommer fikk jeg lyst til å ha det gult overalt, men da vinteren kom, virket den gule fargen helt feil. Heldigvis var det raskt og enkelt å male over med spraymaling, sier Cecilie, som blant annet ga den gule Ferm Living-kurven sin et strøk med svart.

Opptatt av ikke å kaste

Når hun blir lei, foretrekker hun å gi tingene sine en liten oppgradering, fremfor å kaste dem. Slik har en Lene Bjerre-lampe fått nytt liv med kobbermaling og en ny skjerm, mens en gammel krakk er blitt helt in med marmorfolie på toppen.

Likevel er det én ting Cecilie drømmer om som hun ikke kan lage selv, det er en stor gulvlampe fra Verner Panton.

- Men den må jeg vente med til vi flytter i hus og har mer penger - og større plass.

Les også:

Interiørbutikkene du må klikke deg innom.

Slik fornyer du kjøkkenet på lavbudsjett.

FIN DEKOR: Hyllen på kjøkkenet er fra Netto, serveringsbrettene fra
Søstrene Grene og bordskåneren i kork fra Ferm Living. Bordskåneren i filt er hjemmelaget.
FIN DEKOR: Hyllen på kjøkkenet er fra Netto, serveringsbrettene fra Søstrene Grene og bordskåneren i kork fra Ferm Living. Bordskåneren i filt er hjemmelaget. Foto: Tia Borgsmidt
I NY DRAKT: En gammel skammel er malt og dekorert med marmorfolie.
I NY DRAKT: En gammel skammel er malt og dekorert med marmorfolie. Foto: Tia Borgsmidt

Oppussingen av kjøkkenet kostet 500 kroner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning