Benkeplate

Puss opp kjøkkenet med ny benkeplate

Ønsker du bare en lett oppussing av kjøkkenet? Bytt benkeplate!

SKJØTEFRI: Eierne av dette kjøkkenet ønsket en hel benk over hele kjøkkenet. Skråvegger, kriker og krokete vinkler, hadde gjort det vanskelig. Laminatbenken ble skiftet ut med en spesialtilpasset 12 mm tynn Corianbenk.
SKJØTEFRI: Eierne av dette kjøkkenet ønsket en hel benk over hele kjøkkenet. Skråvegger, kriker og krokete vinkler, hadde gjort det vanskelig. Laminatbenken ble skiftet ut med en spesialtilpasset 12 mm tynn Corianbenk. Foto: FOTO: Kjokkenbenk.no
Publisert Oppdatert

Mikael Abrahamsson i Kjøkkenkompaniet har byttet en rekke benkeplater hos folk som vil pusse opp kjøkkenet - litt. Han selger aller mest laminat-plater, som er det rimeligste alternativet.

Se hvilken laminat-plate som kom best ut i vår test av laminerte benkeplater.

Benkeplaten kan du få skiftet på en dag. Da har Abrahamsson tatt mål av den gamle benkeplaten noen uker i forveien for å få laget en ny. Ofte bytter imidlertid folk også fonter og vask hvis de først skifter benkeplate.

- Om man bytter en benk som er 10-15 år gammel, er gjerne vasken det samme, sier han.

I eksempelet fra bildene under, fikk kunden også skåret ut koketopp.

- Enklere enn folk tror

Abrahamsson mener det er en relativt smal sak å få skiftet benkeplaten.

- Det er enklere enn folk tror. Alt kan skiftes. Men om man har en veldig stor benk, og skal bytte den ut med en stenplate, kan man behøve forsterkninger, sier Abrahamsson.

Det viktigste er å avgjøre hva slags materiale man ønsker: Rimelig laminat? Eller mer eksklusiv sten? Kanskje heltre?

- Ny laminatplate, inkludert rørlegger og alt av håndverkerarbeid, koster et sted mellom 10.000 og 20.000 kroner. En stenplate 45.000-50.000,- sier han.

OPPUSSING: Dette kjøkkenet hadde gamle flisplater og var modent for oppussing.
OPPUSSING: Dette kjøkkenet hadde gamle flisplater og var modent for oppussing. Foto: FOTO: Kjøkkenkompaniet
LAMINAT: - Det er mindre å tenke på enn man tror, hvis du vil skifte benkeplate, sier Mikael Abrahamsson i Kjøkkenkompaniet, som skiftet benkeplaten i fliser med en i laminat.
LAMINAT: - Det er mindre å tenke på enn man tror, hvis du vil skifte benkeplate, sier Mikael Abrahamsson i Kjøkkenkompaniet, som skiftet benkeplaten i fliser med en i laminat. Foto: FOTO: Kjøkkenkompaniet

- Få en dypere benkeplate

Interiørarkitekt MNIL Kathinka Dalseg råder folk som vil skifte ut benkeplaten til å vurdere om de kan flytte kjøkkenskapet litt lenger ut for å få en dypere plate og bedre plass.

- Det tårner seg alltid opp på kjøkkenbenken. Det er der man jobber og setter fra seg ting, det blir fort veldig trangt og smalt, sier hun.

Mens tradisjonelle benkeplater vanligvis er 62-63 cm, kan du bestille benkeplaten til 70 cm - og skjule rør og kabler bak skapmodulene, i stedet for at det ofte tar opp plass inni skapet. Det finnes også produsenter som lager dypere skap.

På de fleste nyere kjøkken er det innfelt komfyr og koketopp. Hvis det ikke er det, anbefaler Dalseg å få felt inn ting.

- Da fremstår kjøkkenet mer ryddig, sier hun.

Heltre benkeplate

Hun kommer også med en advarsel for deg som velger en benkeplate i heltre:

- Husk å olje den på begge sider før montering, ellers kan den sprekke opp under som følge av fukt.

Fukt kan komme fra kondens, damp og fra lekkasjer i rør.

Det er også en annen grunn til å velge bort heltre:

- Noen er ikke flinke til å tørke av benkeplaten hvis den er våt. Da ville jeg valgt et laminat, sier hun.

Vurder også hvor hard benkplate du vil ha: Corian, laminert tre og laminater er relativt mykere enn stein.

- Stein er selvfølgelig lekkert, men da må du også huske på å olje den så den ikke blir flekkete.

Slik unngår du skader på naturstein, og slik fikser du riper i benkeplaten, hvis uhellet er ute.

Dyre, fine serviser knuser dessuten lettere på en steinplate.

Corian benkeplate

Noen kjøkkenbenker er imidlertid vanskeligere å skifte enn andre. Ett kjøkken der Espen Væringstad i Kjøkkenbenk.no ble tilkalt hadde skråvegger og spesielle vinklinger, noe som gjorde at eierne ikke hadde funnet en sammenhengende benkeplate som passet.

VINKLER: Skråvegger, kriker og krokete vinkler gjorde det vanskelig å finne en benkeplate som passet.
VINKLER: Skråvegger, kriker og krokete vinkler gjorde det vanskelig å finne en benkeplate som passet. Foto: FOTO: Kjokkenbenk.no
SAMMENHENG: Seksjonene ble forbundet med én benkeplate.
SAMMENHENG: Seksjonene ble forbundet med én benkeplate. Foto: FOTO: Kjokkenbenk.no

Væringstad dro hjem til kunden og laget en mal av den nye kjøkkenbenken, som så ble laget på verkstedet. Laminatplaten ble skiftet ut med corian. Prisen ble drøye 40.000 kroner, inkludert materialer, oppmåling, frakt og montering.

- Benken er den tynneste av det vi tilbyr, 12mm tykk. Benken er såkalt sømløs, det vil si at alle skjøtene er "sammensveiset". I tillegg er det satt på en endevange i den ene enden, da går benken helt ned til gulvet, forklarer Væringstad.

Vask og koketopp fra den gamle benken ble satt inn i den nye platen.

Innfreste stålstenger

Væringstad har også nylig skiftet ut en laminat benkeplate til Corian.

- Kunden var tydelig godt informert om fordelene med en benkeplate i Corian, sier han.

LAMINAT: En ganske vanlig laminat benkeplate, der bare koketoppen ble igjen etterpå.
LAMINAT: En ganske vanlig laminat benkeplate, der bare koketoppen ble igjen etterpå. Foto: FOTO: Kjokkenbenk.no
CORIAN: Benken er lagd av Corian, vaskene er også Corian, stålstengene er av syrefast stål. Fargen heter Platinum, den er i den dyreste priskategorien til DuPont. Det er ingen synlige skjøter, bare glatte flater.
CORIAN: Benken er lagd av Corian, vaskene er også Corian, stålstengene er av syrefast stål. Fargen heter Platinum, den er i den dyreste priskategorien til DuPont. Det er ingen synlige skjøter, bare glatte flater. Foto: FOTO: Kjokkenbenk.no
STÅLSTENGER: Nedfreste stålstenger ved siden av koketoppen, for å kunne sette varme kjeler rett på benken. Stålstengene kan man enkelt ta ut av sporene og vaske i oppvaskmaskinen.
STÅLSTENGER: Nedfreste stålstenger ved siden av koketoppen, for å kunne sette varme kjeler rett på benken. Stålstengene kan man enkelt ta ut av sporene og vaske i oppvaskmaskinen. Foto: FOTO: Kjokkenbenk.no

Platen fikk hulkil med oppkant (backsplash/sprutkant) hele veien rundt inn mot vegger og høyskap. Ingen skjøter er synlige, alle flater er glatte.

I tillegg er det nedfreste stålstenger ved siden av koketoppen, for å kunne sette varme kjeler og lignende rett på benken.

- Ved å velge Corian-vask med stålbunn, som her, kan man helle kokende vann rett i vasken, forteller Væringstad.

Det er også frest et avrenningsfelt ned i den lille vasken. Vaskene er levert av DuPont, og er i samme farge som resten av benken. Blandebatteriet er levert av Tapwell, det er et Rin-887.

Kunden valgte å bruke samme koketopp som de hadde fra før.

Denne benken kostet 57.567,- inkl.mva, materialer, oppmåling, produksjon, frakt, montering, vasker og blandebatteri.

- Hulkilen og oppkantlisten er veldig tidkrevende å lage, spesielt når det er så mange vinkler å ta hensyn til, sier Væringstad.

Les også:

Vask kobber med ketchup

Slik skifter treverket farge

Slik får du gratis designmøbler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning