Cheap chic

Ny stil på lavbudsjett

Se stylistens og bloggernes beste tips for å innrede stilig på lavbudsjett.

RIMELIG FORANDRING: Å innrede med tekstiler er en kjapp og billig måte å endre en stil på. Her er en av de aller enkleste studenthyblene på Kringsjå i Oslo stylet i friske farger.
RIMELIG FORANDRING: Å innrede med tekstiler er en kjapp og billig måte å endre en stil på. Her er en av de aller enkleste studenthyblene på Kringsjå i Oslo stylet i friske farger. Foto: Foto: Siri Møller
Publisert Oppdatert
SMARTE TIPS: Stylist Christine Hærra tipser deg om hvordan du kan innrede på lavbudsjett og i god cheap chic-ånd.
SMARTE TIPS: Stylist Christine Hærra tipser deg om hvordan du kan innrede på lavbudsjett og i god cheap chic-ånd. Foto: Foto: Siri Møller

Hvorfor loppe seg når du kan få det like fint hjemme for en billig penge, eller ved å gjenbruke det du har?

Cheap chic er den nye stilen som virkelig har fått fotfeste hos skandinaviske interiørfashionistaer.

Jo mer vi kan gjenbruke av det vi har, og jo mer vi får ut av pengene samtidig som det ser lekkert ut, dess bedre er det.

Stylistens beste tips

Stylist og interiørblogger Christine Hærra deler her sine beste tips til hvordan du kan innrede kult på lavbudsjett.

Let etter brukte møbler

Let på finn.no og på loppemarkeder og i bruktbutikker etter fine ting som andre vil kvitte seg med.

Selv har Hærra funnet flere ting under gis bort-kategorien på finn.no.

- Se for eksempel etter ubehandlede, trehvite møbler, det er flere som vil kvitte seg med dette etter forrige runde hvor det var populært, tipser Hærra.

Er du generelt åpen og på let, er det utrolig hva du kan finne. Benytt deg av svigermor, naboen og andre du kommer over på din vei.

Innred med vinkasser

- Vinkasser er et av mine kjærlighetsbarn. Man kan ha duker i dem, stearinlys eller flasker med olivenolje.

Kanskje vet du om noen som har noen vinkasser i kjelleren? Forhør deg ellers på Vinmonopolet.

Tenk kreativt med planker

GJENBRUK: Vinkasser i tre er dekorativt og praktisk - og kan brukes til så mangt.
GJENBRUK: Vinkasser i tre er dekorativt og praktisk - og kan brukes til så mangt. Foto: Foto: Fra bloggen Siljes lille krypinn

Tenk annerledes og bruk planker på nye måter. Bruk dem til å lage bord/bortplate, benker eller for eksempel hyller. Du kan bruke både gamle planker med fin patina, eller nye.

- Planker har jeg i øyeblikket veldig dilla på. Selv har vi brukt beisede planker som vi fikk da naboen rev huset sitt. Vi brukte dem over benken på vaskerommet, i stedet for fliser, beskriver Hærra.

Kjøp nye tekstiler

Det er en enkel og ikke minst rimelig måte å fornye et interiør på. Det er utrolig hva tekstiler kan gjøre.

Velg deg et par farger og la de gå igjen på duker og gardiner. Velger du sterke farger tar det fokuset vekk fra et møblene, om det er målet.

Grupper ting

Samle ting i grupper i stedet for å sette en ting her, og en ting der.

Du kan samle ulike gjenstander i en gruppe, eventuelt samle like ting, sånn som for eksempel bare rammer, eller bare små vaser.

Lag et eget tapet

STILLEBEN: Samle ting i små grupper i stedet for å sette dem hver for seg.
STILLEBEN: Samle ting i små grupper i stedet for å sette dem hver for seg. Foto: Foto: Siri Møller

I stedet for å kjøpe tapet, kan du lage ditt eget.

Dekk for eksempel en vegg med barnetegninger, plakater eller klistremerker. Eller miks alle de tre tingene.

Ommøbler

Ved å flytte litt på ting kan du skape et helt nytt inntrykk i et rom. Start på nytt med de møblene du har - og se hva resultatet kan bli.

Del planter

Har bekjente planter du liker, så sørg for å få avleggere. Noen nye planter i hjemmet ditt gjør susen, både ute og inne.

Bloggernes smarte tips

Også ute i bloggverdenen vrimler det av kreative og oppfinnsomme bloggere som virkelig kan kunsten å bruke det de har og gjøre noe nytt ut av gamle ting de finner. Samtidig er mange av dem enere på å snuse seg fram til rimelig interiør på nett.

Bloggeren Ellen Thorstensen viser på bloggen sin Hello House hva man blant annet kan gjøre med gamle paller. Her har hun laget en lekker gjesteseng/sofakrok ved å stable flere paller oppå hverandre.

Gjestesengen/sofakroken har hun innredet med masse puter i deilige farger. "Herlig grove paller med akkurat den riktige patinaen - samtidig som det er miljøvennlig. Ikke rart at paller er hot", skriver bloggeren.

Pall ble til bord

Den svenske bloggeren Helt enkelt har også lekt seg med paller og lagd et lekkert, rustikt bord.

GJESTESENG/SOFAKROK: Bloggeren Ellen Thorstensen viser på bloggen sin Hello House hva man kan gjøre ut av gamle paller. Her har hun laget en lekker gjesteseng/sofakrok ved å stable paller oppå hverandre.
GJESTESENG/SOFAKROK: Bloggeren Ellen Thorstensen viser på bloggen sin Hello House hva man kan gjøre ut av gamle paller. Her har hun laget en lekker gjesteseng/sofakrok ved å stable paller oppå hverandre. Foto: Foto: Fra bloggen Hello House

Egenprodusert bilde

På bloggen Noralill, som eies av Evy Prestegård, finner du stadig spennende ideer til ting du kan skape selv for en rimelig penge. I et av de siste innleggene viser hun fram et bilde med et reinsdyr, som hun har laget selv.

"Eg sette meg ned framfor dataskjermen og teikna av det eg såg på skjermen, klipte ut ein mal og teikna den over på den einaste brukande kartongen eg hadde; grå, klipte ut, og vips; eit nytt bilete", skriver Eidfjord-damen på bloggen sin.

BORD AV PALLER: Den svenske bloggeren Helt enkelt har lagd et rustikt bord av en pall.
BORD AV PALLER: Den svenske bloggeren Helt enkelt har lagd et rustikt bord av en pall. Foto: FOTO: Fra bloggen Helt enkelt

Ved å kombinere det egenproduserte bildet med en gammel ramme fra loppemarked, sikret hun seg noe dekorativt til slikk og ingenting.

Stilig stationboard

Bloggeren Ifralahell har lagd et kjemeptøft Stationboard med enkle grep. Hun har rett og slett printet ut tekst, klippet helt inntil bokstavene og limt det på et hvitt lerret. "Fontene og ordene jeg har brukt er inspirert av House Doctor", skriver bloggeren.

Den gode feen har malt et eget stationboard.

Kjøp en hobbyplate, og mal bokstavene for hånd. Du kan lage dine egne bokstavsjablonger ved å skrive inn bokstaver i den størrelsen du vil ha i et word-dokument. Print ut bokstavene på et ark og tegn hardt gjennom, slik at du får et avtrykk i platen. Deretter kan du male.

HJEMMELAGET KUNST: Bloggeren Noralill har laget dette morsomme bildet av et reinsdyrhode.
HJEMMELAGET KUNST: Bloggeren Noralill har laget dette morsomme bildet av et reinsdyrhode. Foto: FOTO: Fra bloggen Noralill

"Så var det etterkvart veldig omtalte Stationboardet ferdig. Eit dillete og tidkrevande prosjekt, men billig og fint. Totale utgifter kom på den nette sum av 149 kr", skriver bloggeren.

Les også:

Unik interiørshopping på nettet

Bo smart på 36 kvadratmeter

Slik innreder du på få kvadratmetre

De beste motebutikkene på nett

KULT STATIONBOARD: Ved hjelp av et lerret eller en hobbyplate kan du lage ditt eget stationboard.
KULT STATIONBOARD: Ved hjelp av et lerret eller en hobbyplate kan du lage ditt eget stationboard. Foto: Foto: Fra bloggen Ifralahell

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning