Leilighet med skandinavisk design

Mote, minimalisme og millimeterpresisjon

Tonje og Christian vet hvor skapet skal stå. Dansk design kombinert med japansk og norsk kunst gjør den stilrene Oslo-leiligheten leken.

STILSIKKER STUE: Sofaen Polder fra Vitra  passer fint sammen med Hay-sofaen under vinduet. Pledd og puter er også fra Hay. Stolen heter 
Diamond Chair og er designet av Harry Bertoia, gulvlampen Bestlite er fra Gubi.
STILSIKKER STUE: Sofaen Polder fra Vitra passer fint sammen med Hay-sofaen under vinduet. Pledd og puter er også fra Hay. Stolen heter Diamond Chair og er designet av Harry Bertoia, gulvlampen Bestlite er fra Gubi. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Noen har evnen til å trives med oppussing og totalrenovering.

De går på, gang på gang - og ser raskt hvordan de kan få et innbydende hjem med smarte, funksjonelle løsninger.

Sånn er det med Christian Bielke Steffensen og Tonje Skjervold, som eier en lekker 97 kvadratmeter stor leilighet på Adamstuen i Oslo. Den har de pusset opp fra grunnen av.

Her har familien hatt en klar plan. Her er kvadratmeterne utnyttet til det fulle.

- Jeg elsker å få mest mulig ut av arealet. Kall det gjerne et optimaliseringsinstinkt, sier Tonje Skjervold og smiler.

Hun er journalist og har jobbet med musikk, mote og trender i mange år. Han er grafisk designer med eget firma, og har i tillegg jobbet som DJ. Da de gikk løs på den mer enn hundre år gamle leiligheten, fikk de virkelig brukt kreativiteten.

- Vi kjøpte leiligheten etter å ha sett den én gang. Den lå ikke ute til salgs med prospekt, så vi hadde bare plantegningene å lene oss på, sier Christian.

JAKTET PÅ LYS: Paret rev flere vegger for å få mest mulig lys. Det førte til at de måtte skjøte på med nytt gulv noen steder, noe som skaper et morsomt spill opp mot det gamle gulvet. De eier mange danske designklassikere, som Hans Wegners Y-stol i gangen og Børge Mogensens J39-stoler på kjøkkenet. De nye barstolene fra Hay er en fin kontrast.
JAKTET PÅ LYS: Paret rev flere vegger for å få mest mulig lys. Det førte til at de måtte skjøte på med nytt gulv noen steder, noe som skaper et morsomt spill opp mot det gamle gulvet. De eier mange danske designklassikere, som Hans Wegners Y-stol i gangen og Børge Mogensens J39-stoler på kjøkkenet. De nye barstolene fra Hay er en fin kontrast. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
FIFFIG LØSNING: Legg merke til kjøkkenbordet som er en forlengelse av kjøkkenøya.
FIFFIG LØSNING: Legg merke til kjøkkenbordet som er en forlengelse av kjøkkenøya. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Utdaterte løsninger

Utgangspunktet var en bolig med mange rare løsninger. Rommene var små, i taket var det satt opp kunstig stukkatur og mellom flere av rommene var det buede åpninger.

- Jeg jobbet med tegningene i mange uker for å få alt til å gå opp. Jeg skisserte mange forslag, der jeg plasserte stue, kjøkken og møbler forskjellige steder og i ulike kombinasjoner. For oss var det viktig å få mest mulig skapplass og unytte kriker og kroker best mulig. Det var som et puslespill som skulle gå opp, sier Christian.

I løpet av to måneder skjedde det store ting. I dag er leiligheten åpen og lys, og linjene er rette. Christian har et eget ord for det: flush. Det betyr at linjene flukter. For eksempel er den nye åpningen mellom kjøkkenet og stuen i nøyaktig samme høyde som øvre kant av kjøkkenvinduene. Og alt elektrisk er skjult i veggen.

Det er liten tvil om at dette er blitt en drømmeleilighet.

- Personlig liker jeg ikke slurv. Hjemme hos oss har alt sin tilmålte plass, sier Tonje.

Skreddersydde løsninger

SPISEPLASSEN: Hvitt kombinert med naturfarger og industrielle detaljer er stikkord 
for Tonje og Christians stil. Kjøkkeninnredningen Mano fra Kvik 
er bygget inn, og kjøkkenbordet er laget av massive eikeplater. 
De klassiske J39-stolene fra Børge Mogensen er kjøpt på finn.no. 
Taklampene er Caravaggio fra Lightyears, stålampen Stehleuchte 
er fra nachacht.de.
SPISEPLASSEN: Hvitt kombinert med naturfarger og industrielle detaljer er stikkord for Tonje og Christians stil. Kjøkkeninnredningen Mano fra Kvik er bygget inn, og kjøkkenbordet er laget av massive eikeplater. De klassiske J39-stolene fra Børge Mogensen er kjøpt på finn.no. Taklampene er Caravaggio fra Lightyears, stålampen Stehleuchte er fra nachacht.de. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

For å få alt akkurat slik de ville ha det, er det valgt skreddersydde løsninger i hjemmet. Budsjettet var ikke ubegrenset, så de la mye tid i planleggingen.

- Vi sjekket skapmoduler fra mange ulike leverandører før vi landet på innredningen fra Kvik. Vi har valgt de samme skapene på kjøkkenet, i gangen og på soverommet, og alt ble spesialtilpasset av håndverkere, sier Christian.

Paret har også tegnet den kombinerte kjøkkenøya og spisebordet selv. Løsningen er laget av en kraftig eikeplate fra Maxbo. Den samme platen er brukt til arbeidsbord og seng på soverommet, TV-benk på stuen og skohylle og benk i gangen.

- Like skap og treplater i alle rom gjør leiligheten gjennomført og stilren. Så kan de ulike rommene sprites opp med andre møbler, sier Christian.

God design

Stoler fra Hans Wegner og Børge Mogensen, sofa fra Vitra og bord fra Hay. Mange av møblene hjemme hos Tonje og Christian er danske. Det er ikke tilfeldig.

- Vi er veldig glade i Danmark, og da Lykke var liten, bodde vi en periode i København. Fortsatt besøker vi byen minst fire ganger i året, sier Tonje.

Da tråler duoen interiørbutikker for å finne inspirasjon. Mens Christian er mest opptatt av tidløse klassikere, er Tonje den som har full oversikt over nyhetene.

Jakter på designskatter

- Jeg er rastløs av natur og opptatt av nye trender. Jeg blir like gjerne inspirert av mote som av interiør, sier Tonje.

HIPP LEILIGHET: I leiligheten på Lindern er det spekket med smarte, gjennomtenkte løsninger.
HIPP LEILIGHET: I leiligheten på Lindern er det spekket med smarte, gjennomtenkte løsninger. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
SOVEROM: Fra soverommet ser du inn i stuen.
SOVEROM: Fra soverommet ser du inn i stuen. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Paret er glad i å reise, og Tokyo er en annen favorittby.

- Vi liker det minimalistiske og funksjonalistiske, og det japanske uttrykket er ikke så ulikt det danske. Den japanske arkitekturen er også fascinerende, og de er flinke til å utnytte plassen, sier Tonje.

Paret jakter på designskatter først og fremst på nettet. Mange av møblene de eier har de funnet på danske lauritz.com, og da har de gjerne kjørt til København og hentet møblene.

- Er du heldig kan du også gjøre kupp på finn.no. Vi fikk seks Børge Mogensen-stoler pluss Shaker-bordet for 5000 kroner, forteller Tonje.

Hvis paret forelsker seg i nye designobjekter, kvitter de seg slett ikke med de gamle. De lagres - i påvente av nye prosjekter.

- Rett etter at vi var ferdige med denne leiligheten sa jeg at jeg aldri mer skulle pusse opp, men jeg har allerede begynt å sjekke Finn. Jeg ser uforløste potensialer med én gang jeg kommer inn i en leilighet, sier Tonje og ler.

Hun ser ikke bort fra at de snart er i gang med et nytt oppussingsobjekt.

- Vi trives godt når vi har et felles prosjekt, og så fort vi er ferdige blir vi rastløse. Mange sier at de synes det er et slit å pusse opp. I så fall liker vi å ha det litt slitsomt.

Les også:

Ti tøffe barnerom

Disse soverommene vil du drømme deg bort i

Hyllesystemet er laget av de samme eikeplatene som er brukt på kjøkkenet og i gangen, pluss mdf-plater. Bildene over hylla er foto fra en dansk bok om tatoveringer. De enkle taklampene er fra Muuto.
Hyllesystemet er laget av de samme eikeplatene som er brukt på kjøkkenet og i gangen, pluss mdf-plater. Bildene over hylla er foto fra en dansk bok om tatoveringer. De enkle taklampene er fra Muuto. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
FUNKSJONELT: Skapene på soverommet er de samme som på kjøkkenet, skreddersydd for å utnytte plassen maksimalt. Skapene er fra Kvik, 
lampen Tolomeo er fra Artemide. Sengen og sengegjerdet har paret laget av en rammemadrass fra Ikea og eikeplater.
FUNKSJONELT: Skapene på soverommet er de samme som på kjøkkenet, skreddersydd for å utnytte plassen maksimalt. Skapene er fra Kvik, lampen Tolomeo er fra Artemide. Sengen og sengegjerdet har paret laget av en rammemadrass fra Ikea og eikeplater. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
ENTRÉ: Den praktiske oppbevaringsbenken/skohyllen i gangen er også laget av mdf-plater og eikeplater.
ENTRÉ: Den praktiske oppbevaringsbenken/skohyllen i gangen er også laget av mdf-plater og eikeplater. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
FARGEFEST: Jenterommet er fargerikt og lekent, og innredet med designklassikere i miniatyr. Den røde Verner Panton-stolen har
selskap av en rosa elefant fra Eames. Teppet fra Hay tar opp fargene som er brukt ellers i rommet. Skapstammen er fra Ikea, og dørene er malte mdf-plater.
FARGEFEST: Jenterommet er fargerikt og lekent, og innredet med designklassikere i miniatyr. Den røde Verner Panton-stolen har selskap av en rosa elefant fra Eames. Teppet fra Hay tar opp fargene som er brukt ellers i rommet. Skapstammen er fra Ikea, og dørene er malte mdf-plater. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Slik får du et kulere interiør i løpet av helgen

Denne treningen øker fettforbrenningen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning