Boligsalg

Løsøre på rømmen

- Vi har opplevd at selger har rullet med seg vegg til vegg-tepper.

Den integrerte oppvaskmaskinen er noe av det som skal være igjen i boligen når den selges.
Den integrerte oppvaskmaskinen er noe av det som skal være igjen i boligen når den selges. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
Brannslukningsutstyr er lovpålagt inventar i enhver bolig. Apparatet bør sjekkes hvert kvartal.
Brannslukningsutstyr er lovpålagt inventar i enhver bolig. Apparatet bør sjekkes hvert kvartal. Foto: Foto: Crestock

Fagansvarlig i Eie Eiendomsmegling, Magne Blindheim, har vært borte i mange tilfeller hvor boligselger har tatt med seg mer enn det som vanligvis skal følge boligen.

- Jeg har opplevd at selger har tatt med seg et helt gjerde, forteller eiendomsmegler Gisle Spisberg hos Terra Eiendomsmegling på Bjørkelangen.

Megler har etisk ansvar

En ringerunde Klikk.no har gjort til flere eiendomsmeglere landet over, avdekker imidlertid ikke at løsøre på avveie er et stort problem ved boligsalg.

- Det er viktig å klargjøre i forkant hva som skal være igjen i boligen, og vi opplever at det er megler som har etisk ansvar for å gjøre dette, sier Asbjørn Myrstøl hos Garanti Eiendomsmegling i Bergen.

Parabolen skal være igjen

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har utarbeidet en liste over hva som skal være igjen i boligen. Der fremkommer det blant annet at selger verken ta med seg parabolantenner, heldekktepper eller integrerte hvitevarer.

- Dersom selger skal kunne ta med noe av det som skal følge med boligen, må han ta forbehold om dette, sier Spidsberg. NEF råder til å ta slike forbehold allerede i salgsoppgaven.

Oppstår det likevel tilfeller hvor selger har tatt med seg ting som skulle vært igjen, har man to alternativer for å rydde opp i dette.

Den integrerte oppvaskmaskinen er kjøpers eiendom.
Den integrerte oppvaskmaskinen er kjøpers eiendom. Foto: Foto: Crestock

- Dersom kjøper ved overdragelsen oppdager at ting er borte, kan han enten be om at det leveres tilbake eller kreve reduksjon i prisen dersom det dreier seg om større ting, sier Vibeke Pedersen hos DnB NOR Eiendom i Tromsø.

Kan være tyveri

- Det kan være snakk om tyveri, dersom selger bevisst har tatt med seg tingene for sin egen berikelse, sier advokat Harald Ramm i Langseth Advokatfirma. I følge ham vil avtalen, med eventuell løsøreliste, være det rettslige grunnlaget for å kreve erstatning eller tingene tilbake. Dette reguleres også av paragraf 3-5 i Avhendingsloven.

Ting med affeksjonsverdi

Det kan likevel være ting som er fastmontert, men som har en affeksjonsverdi for selger, og som han rett til å ta med seg.

- Helt personlige ting vil en selger kunne ta med seg, sier Asbjørn Myrstøl.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning