Landlig nostalgi på kjøkkenet

Slik får du landlig stil på kjøkkenet

Her er de fem tingene du må tenke på hvis du vil ha en landlig stil på kjøkkenet.

På det landlige kjøkkenet er det god plass til å lage mat og invitere familie og venner på middag. Her er kjøkkenet Herregaard Inframe fra Sigdal.

På det landlige kjøkkenet er det god plass til å lage mat og invitere familie og venner på middag. Her er kjøkkenet Herregaard Inframe fra Sigdal. Foto: FOTO: Produsentene

Publisert Oppdatert

Drømmer du om et kjøkken i landlig stil? Du kommer langt på vei hvis du husker på disse fem innslagene: kjøkkenøy, langbord, tallerkenhylle, spiskammer og en riktig miks av overskap og åpne hyller.

Noe av poenget med et landlig kjøkken, er at man har god plass. God plass til å lage mat, til å oppbevare dekketøy og matvarer, og til å ha middagsgjester ved langbordet.

En kjøkkenøy er derfor et must. Et ordentlig langbord hører også med på kjøkkenet, med plass til familie og venner som vi inviterer på middag. God skapplass er også viktig - vi skal ha plass til både råvarer og dekketøy. Tallerkenhylle hører med, det samme gjør et ordentlig, gammeldags spiskammer, med rikelig med plass til matvarer.

SPISKAMMER: Et spiskammer er et must på det landlige kjøkkenet. Dette er fra Neptune og har rikelig med plass til matvarer.

SPISKAMMER: Et spiskammer er et must på det landlige kjøkkenet. Dette er fra Neptune og har rikelig med plass til matvarer. Foto: FOTO: Produsentene

ÅPNE HYLLER: Det er både praktisk og dekorativt med åpne hyller. Kan brukes både i selve kjøkkenet, i tilliggende grovkjøkken eller i en serveringsgang. Fra Ikea.

ÅPNE HYLLER: Det er både praktisk og dekorativt med åpne hyller. Kan brukes både i selve kjøkkenet, i tilliggende grovkjøkken eller i en serveringsgang. Fra Ikea. Foto: FOTO: Thommy Bengtsson Produsentene

Praktisk og nostalgisk innredning

Det landlige kjøkkenet har den riktige miksen av overskap og åpne hyller, skap med vitrinedører og gjerne noen frittstående elementer. Smarte, litt gammeldagse løsninger som den integrerte bakstefjøla, viderefører vi rett og slett fordi det er veldig praktisk! Innredningen må gjerne se plassbygd ut og vi liker detaljer som gir den håndlagde og nostalgiske følelsen, som skålhåndtak, panelte fronter og sider, og utenpåliggende hengsler.

Godt med armslag

VITRINESKAP: Dekketøy gjør seg fint i et flott vitrineskap. Dette vitrineskapet er i modellen Dalby røkgrå fra Kvänum.

VITRINESKAP: Dekketøy gjør seg fint i et flott vitrineskap. Dette vitrineskapet er i modellen Dalby røkgrå fra Kvänum. Foto: FOTO: Produsentene

SMART OPPBEVARING: Skjærefjøl og brett hos kjøkkenprodusenten Neptune.

SMART OPPBEVARING: Skjærefjøl og brett hos kjøkkenprodusenten Neptune. Foto: FOTO: Produsentene

SPESERIHYLLE: Dette kjøkkenet fra Rönnerholm har blant annet integrert speserihylle.

SPESERIHYLLE: Dette kjøkkenet fra Rönnerholm har blant annet integrert speserihylle. Foto: FOTO: Produsentene

Vi henter inn grønnsaker og bær fra hagen, vi baker selv, og baler med alt fra saftkokere til eltemaskiner. Dette krever plass og ikke minst høyde, vær derfor varsom med å sette inn for mange overskap. Heng overskapene gjerne litt høyere enn vanlig om du trenger å ha det, slik at du har god plass til å arbeide. En kjøkkenøy, eller et frittstående bord er et must i et klassisk, landlig kjøkken og er ikke minst superpraktisk. Avlastningsbord, faste eller flyttbare, kommer også godt med.

God skapplass

God skapplass er en selvfølge, vi skal ha plass til dekketøy og porselen til en hel skokk, man vet jo aldri hvor mange som ramler innom til middag. Det frittstående dekketøyskapet sluker det meste og med vitrinedører eller åpne hyller får du stilt ut det fineste porselenet ditt, sammen med sjarmerende bruktfunn og arvestykker. Og glem ikke tallerkenhyllen, det blir ikke et komplett landlig kjøkken uten den!

KJØKKENØY: Skaff deg god arbeidsplass med en kjøkkenøy. Her er kjøkkenet Metod fra Ikea.

KJØKKENØY: Skaff deg god arbeidsplass med en kjøkkenøy. Her er kjøkkenet Metod fra Ikea. Foto: FOTO: Thommy Bengtsson Produsentene

Samle venner og familie ved langbordet

Det krever sin plass, men vi trives ved langbordet! Et stort landlig kjøkken kan gjerne deles i flere soner, slik at spiseplassen bli mer intim. Inntil langbordet er det hyggelig med en godstol og en slagbenk med puter. En langbenk uten rygg rommer mange, mens stoler i ulike stiler er sjarmerende. En frokostsone ved vinduet eller en liten kaffeplass ved peisen ordnes med et klaffebord som kan tilpasses antall personer.

Les også

TALLERKENHYLLE: Det blir ikke et komplett landlig kjøkken uten en tallerkenhylle. Denne er fra Home & Cottage.

TALLERKENHYLLE: Det blir ikke et komplett landlig kjøkken uten en tallerkenhylle. Denne er fra Home & Cottage. Foto: FOTO: PerS

Hus på landet

Pusset opp i landlig stil

18 forslag til nytt kjøkken

PLASS TIL GJESTER: Langbordet krever sin plass, men det er jo her vi trives aller best! Stoler i ulike stiler er sjarmerende. Alt fra Ikea.

PLASS TIL GJESTER: Langbordet krever sin plass, men det er jo her vi trives aller best! Stoler i ulike stiler er sjarmerende. Alt fra Ikea. Foto: FOTO: Clive Tompsett Produsentene

TYPISK LANDLIG: Kjøkkenet er også et oppholdsrom hvor vi samles og slapper av. Da hører en landlig slagbenk med. Denne er fra Home & Cottage.

TYPISK LANDLIG: Kjøkkenet er også et oppholdsrom hvor vi samles og slapper av. Da hører en landlig slagbenk med. Denne er fra Home & Cottage. Foto: FOTO: Produsentene

Fra dystert til lyst kjøkken

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning