Nytt kjøkken

Nytt kjøkken på budsjett

Det gamle kjøkkenet ble fullstendig fjernet og et nytt tok plassen.

FØR OG ETETR: det gamle kjøkkenet ble fjernet og erstattet med en innredning fra Ikea. Kjøkkenet ble mer rommelig etter at vasken ble flyttet vekk fra vinduet, og kjøleskapet ble plassert i forlengelsen av kjøkkenbenken. Barstolen designet av Arne Jacobsen er kjøpt på lauritz.com.
FØR OG ETETR: det gamle kjøkkenet ble fjernet og erstattet med en innredning fra Ikea. Kjøkkenet ble mer rommelig etter at vasken ble flyttet vekk fra vinduet, og kjøleskapet ble plassert i forlengelsen av kjøkkenbenken. Barstolen designet av Arne Jacobsen er kjøpt på lauritz.com. Foto: Foto: Privat/Tia Borgsmidt
Publisert Oppdatert

Fornyelse av kjøkkenet kan gjøres på mange måter, alt fra bytte av fronter til total renovering av hele kjøkkenet. Det var den siste varianten som ble valgt da dette kjøkkenet skulle pusses opp. Blant annet for å få plass til en Børge Mogensen -benk.

Bort med alt

Det første som ble gjort var å hive ut den gamle kjøkkeninnredningen, ta tilbake den gamle takhøyden og strippe veggene for gammelt tapet og overmalte fliser. Til slutt ble linoleumsbelegget på gulvet revet av. Taket og veggene ble fullsparklet, pusset og malt, og det originale tregulvet ble slipt ned og hvitoljet.

NYTT KJØKKEN: Kjøkkenet ble mer rommelig etter at vasken ble flyttet vekk fra vinduet, og kjøleskapet ble plassert i forlengelsen av kjøkkenbenken. Lampen er Louis Poulsens Værkstedspendel og barstolen designet av Arne Jacobsen er kjøpt på lauritz.com.
NYTT KJØKKEN: Kjøkkenet ble mer rommelig etter at vasken ble flyttet vekk fra vinduet, og kjøleskapet ble plassert i forlengelsen av kjøkkenbenken. Lampen er Louis Poulsens Værkstedspendel og barstolen designet av Arne Jacobsen er kjøpt på lauritz.com. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Budsjett: 80 000 kr

SKJÆREBRETT OG KANNE: Skjærebrettet med det karakteristiske håndtaket er fra Illums Bolighus, glasskannen fra Holmegaard er designet av Cecilie Manz, og glassene Stub er designet av Grethe Meyer.
SKJÆREBRETT OG KANNE: Skjærebrettet med det karakteristiske håndtaket er fra Illums Bolighus, glasskannen fra Holmegaard er designet av Cecilie Manz, og glassene Stub er designet av Grethe Meyer. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Eieren hadde hatt den gamle Børge Mogensen-benken stående på soverommet i flere år, dekket av en haug med klær. Drømmen var at den en dag skulle få plass på kjøkkenet, når han fikk råd til en større leilighet. Da han så den nye leiligheten på visning for første gang, var det ingen tvil. Benken skulle stå i spisekroken.

Selveierleiligheten på 100 kvadratmeter var både større og dyrere enn han hadde tenkt seg, derfor måtte det tenkes kreativt for å kunne lage et nytt kjøkken for 80 000 kroner.

Skjeve vinkler

Eieren valgte standard Faktum kjøkkenskap i bjørk fra Ikea med svartbeisede Nexus dører. Men kjøkkenets vinkler var alt annet enn standard, så eieren måtte alliere seg med en dyktig tømrer som kunne sage til alle skapene, sånn at de passet til rommet og gjorde det mer harmonisk.

Åpne skap

Ved å velge åpne, skrå skap, kan flere jobbe på kjøkkenet samtidig uten at det blir for trangt.

I tillegg ble også vasken flyttet, samt at overskap ble sløyfet flere steder. Dette har totalt sett resultert i et mye luftigere kjøkken.

Eksklusivt utseende

TURKIS KJØKKENSKAP: Kjøkkenskapet er malt i turkis, inspirert av en Ikea-lampe. Vasken Fragranit er fra Franke, og Vola-armaturet er kjøpt på lavprisvvs.dk. Det lille kunstverket er kjøpt på et galleri i Malaga.
TURKIS KJØKKENSKAP: Kjøkkenskapet er malt i turkis, inspirert av en Ikea-lampe. Vasken Fragranit er fra Franke, og Vola-armaturet er kjøpt på lavprisvvs.dk. Det lille kunstverket er kjøpt på et galleri i Malaga. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Hvitevarer i børstet stål og klassiske brukte håndtak fra genbyg.dk ga Ikea-kjøkkenet et eksklusivt utseende. Et gammelt kjøkkenskap funnet i en container ble malt turkis. Sammen med et gult Vola armatur og fargerike kunstverk ga det masse farger og personlighet til kjøkkenet.

Gamle messinghåndtak

De opprinnelige håndtakene som fulgte med innredningen ble byttet ut med messinghåndtak, som tilfeldig ble funnet da eieren gikk rundt og lette etter en dør.

SPISEKROKEN: Spisekroken på kjøkkenet er det stedet eieren oppholder seg mest. Her spiser han, leser avisen, jobber og hygger seg, og med et par ekstra stoler kan det bli plass til fem-seks personer rundt det lille, smale bordet. Børge Mogensen-benken er kjøpt på lauritz.com. Det pangfargede bildet er lagd av kunstneren Pernille Moesgaard. PH-lampen Tallerkenlampen er kjøpt på lauritz.com.
SPISEKROKEN: Spisekroken på kjøkkenet er det stedet eieren oppholder seg mest. Her spiser han, leser avisen, jobber og hygger seg, og med et par ekstra stoler kan det bli plass til fem-seks personer rundt det lille, smale bordet. Børge Mogensen-benken er kjøpt på lauritz.com. Det pangfargede bildet er lagd av kunstneren Pernille Moesgaard. PH-lampen Tallerkenlampen er kjøpt på lauritz.com. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Håndtakene gjør at kjøkkenet umiddelbart ikke ligner et Ikea-kjøkken, mener eieren.

Eieren flink snekker til å lage et smalt spisebord i eik, som matcher benken. Når han setter et par stoler på den andre siden, kan det sitte fem-seks personer og spise i kjøkkenkroken.

I dag er kjøkkenet det rommet i leiligheten eieren liker aller best, og hvor han oppholder seg mest.

- Kjøkkenet er blitt et oppholdsrom hvor jeg kan snakke med venner mens jeg lager mat og de sitter på benken og drikker øl. Det er også der gjestene til slutt samles når jeg har fest. Og når kjæresten min kommer på besøk med datteren sin, så sitter de der og tegner og prater mens jeg lager mat til dem, sier eieren.

Les også:

Snarveier til nytt kjøkken

Nytt kjøkken på lavbudsjett

TILSKÅRET BENKEPLATE: For å unngå for mange kanter ble benkeplaten skåret sånn at kjøkkenet ble mer sammenhengende. Skapene og benkeplaten 
i bøk er fra Ikea, gass-komfyren med pizzafunksjon fra Smeg. Kjøkken-
viften Eico Mini Om fra lavpriskoekken.dk.
TILSKÅRET BENKEPLATE: For å unngå for mange kanter ble benkeplaten skåret sånn at kjøkkenet ble mer sammenhengende. Skapene og benkeplaten i bøk er fra Ikea, gass-komfyren med pizzafunksjon fra Smeg. Kjøkken- viften Eico Mini Om fra lavpriskoekken.dk. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Få ideer i vår inspirasjonsguide

Middager som barna liker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning