De bør tåle syltetøy, rødvin og stekeos. Og det er kjekt å kunne stå på dem for å rekke opp til den øverste kjøkkenhylla. Kjøkkenstolene er hjemmets staute arbeidshester.

Her får du se tolv stoler i tre kategorier: De spektakulære, de trygge og de rykende ferske.

Prikken over i- en

Disse stolene passer best for deg som ønsker at kjøkkenstolene skal være noe mer enn bare et sted å sitte mens du spiser frokost.

Hippo fra Blå Station, Masters fra Kartell og 5 o'clock Chair fra Moooi

VEKKER OPPSIKT: Hippo fra Blå Station (kr 2925 hos Canvas), Masters fra Kartell (kr 1420 hos Euklides) og 5 o'clock Chair fra Moooi (kr 5600 Møller Rothe) © Foto: Produsentene

Trestolen Hippo er en moderne og kompakt fortolkning av en klassisk pinnestol. Leggvarmerne rundt hvert stolben bidrar til å gi møbelet personlighet, og ikke minst vekke litt oppsikt. Om du en dag synes at leggvarmerne ikke er så artige lenger, kan du ganske enkelt ta dem av.

Plaststolen Masters kan ved første øyekast virke kaotisk og uformelig. Da hjelper det å vite at stolens form er direkte avledet av omrisset til tre av designhistoriens ruvende mesterverk: Arne Jacobsens "syver", Eamesparets "DSR " og Eero Saarinens Tulip Chair.

Stolen er designet av en av vår tids mestre: Philippe Starck, blant annet kjent for sin sitruspresse og den spøkelsesaktige plaststolen Ghost Chair.

Rosemalt porselen er inspirasjonskilden til 5 o'clock Chair designet av slovenske Nika Zupanc. Stolen ble lansert på fjorårets Milano-messe, og er et eksempel på hvordan nostalgi og innovasjon kan møtes i ett og samme møbel.

Cord Chair fra Nendo

KLEDD I TRE: Cord Chair fra japanske Nendo lages på bestilling til ca. kr 80 000 stk. © Foto: Nendo

Eksepsjonell stol

De fingertykke beina ser ut til å kunne knekke sammen bare ved synet. Men Cord Chair fra japanske Maruni svikter ikke.

Dette er ikke trolldom, men et resultat av møtet mellom utforskende design og kompromissløst håndverk.

Stolen er bygd opp av armeringsstål og er med kirurgisk nøyaktighet kledd med uthulte stykker av massiv lønn.

Slikt tar tid, og det produseres kun ti stoler i året til halsbrekkende priser.

De trofaste

Disse kjøkkenstolene har et nedtonet formspråk og er derfor vanskelig å bli lei av.

De er derfor høyaktuelle dersom du er usikker på din egen smak og redd for å angre.

Jærstolen Aksel

GODT NORSK: Jærstolen Aksel i brannbilrød koloritt, kr 3250. © Foto: Produsenten

Jærstolen Aksel er den norske klassikeren fremfor noen.

Den har gjort jobben rundt norske spisebord i over sytti år, og har for lengst bevist at den tåler tidens tann.

Også skallstolen City har overlevd trendbølgenes luner - riktignok etter et vellykket gjenopplivingsforsøk.

Den ble designet av Øivind Iversen i 1954, og produsert i 200 000 eksemplarer før den ble antatt å ha utspilt sin rolle og tatt ut av produksjon.

Da den ble relansert i 2008, beviste den at den fremdeles har livets rett.

Få designere kombinerer beherskelse og nyskaping like gjennomført som Jasper Morrison, og flere av hans produkter kan ses på som en protest mot ekstravagante og uansvarlige løsninger.

City fra Fora Form

NORSK MODERNE KLASSIKER: City produseres av Fora Form, her i valnøtt, kr 3010. © Foto: Fora Form

Basel Chair er eksempelvis stillferdig og nøytral i uttrykket, men likevel ikke uten finesse: Ettersom ryggen og setet er i plast, er stolen lettere, mer fleksibel og gir mer friksjon enn en tilsvarende stol i kryssfiner.

Basel Chair fra sveitsiske Vitra

LAVMÆLT: Basel Chair fra Vitra, kr 3203. © Foto: Vitra

Pinnestolen Lilla Åland er en svensk klassiker som er kjent langt utenfor Sveriges grenser. Stolen er designet av Carl Malmsten, som i 1939 lot seg inspirere av møblene i en kirke på øya Åland i Østersjøen.

Lilla Åland fra Stolab

SVENSK FAVORITT: Carl Malmstens Lilla Åland produseres av Stolab (kr 2920 hos Krosby). © Foto: Stolab

I skuddet

Disse ferskingene har nettopp ankommet norske butikker, for deg som vil være først ute en stakket stund.

Plastskallstolen Molo markedsføres som en konferansestol, men kan like gjerne benyttes rundt kjøkkenbordet. Den nå oppløste designergruppa Norway Says står bak.

Molo er designet av Norway Says

NORSKDANSK NYHET: Molo er designet av Norway Says og produsert av danske B8, kr 1360. © Foto: B8

Fritz Hansen er produsenten bak klassikere som Arne Jacobsens Syver og Mauren. Det borger for kvalitet, og stolen Nap er trolig blant de mest komfortable i sin sjanger. Overflaten er rillet, noe som gir økt friksjon uten at klærne blir slitt.

Nap fra Fritz Hansen

NY DANSKE: Nap fra Fritz Hansen fås med og uten armlener, fra kr 2265. © Foto: Fritz Hansen

Stolen Bernhard fra Ikea

POLSTRET: Bernhard er polstret og trukket i skinn, kr 995, Ikea. © Foto: Ikea

City i plast fra Fora Form

FARGERIKE: Stolen City fra Fora Form finnes nå også i plast, fra kr 1590. © Foto: Fora Form

Sjekk kvaliteten

  • Snu stolen og sjekk sammenføyningene. Da får du et inntrykk av stolens kvalitet.
  • Spør etter møbelmerket "Møbelfakta". Det forteller at møbelet er både miljødeklarert og kvalitetssertifisert.
  • Prøv stolen. Sett deg ned og beveg på deg. Kjenn etter om svikten er god, eller om stolen rugler ukontrollert.

Kilde: Knut Skoe, Møbelrådet

Nyhetsslippet fra Ikea inkluderer spisestolen Bernhard, en polstret skallstol trukket i gjennomfarget skinn. Stolen fås i rødlilla og limegrønn, i tillegg til svart og hvitt.

Tilbake til Norge igjen: Stolen City finnes nå også i plastversjon - det gir lavere pris og flere farger. Den eldes kanskje ikke like vakkert som originalen i kryssfiner, men tåler minst like mye juling uten å bli ødelagt.

Slik kjøper du kjøkkenstoler

Hvordan du velger å møblere rundt kjøkkenbordet avhenger av smak, behag og personlig økonomi. Men det er ikke alt. Det finnes også noen generelle råd som er verdt å ta med seg på veien, og inn i møbelbutikken.

- En kjøkkenstol bør ikke ta for mye plass, men bør likevel være god å sitte i, sier informasjonssjef i Møbelrådet Knut Skoe, til klikk.no.

Ifølge Skoe er det blitt satset mindre på kjøkkenstoler de siste årene. Det har trolig sammenheng med trenden der flere og flere innreder med barkrakker i åpne kjøkkenlandskap.

- Kjøkkenet er et arbeidsområde, og stolene her bør tåle stekeos og søl. Det betyr at stoppede stoler med tekstiltrekk nok ikke er så lurt.

Møbelsjefen mener videre at man ikke skal se seg blind på sammenhengen mellom pris og kvalitet.

- Det finnes mye dårlig der ute, og høy pris betyr ikke alltid høy kvalitet. Noen ganger er prisen presset til det komiske. Det gjelder spesielt de motepregede produktene som er hausset opp på grunn av sin spesielle form eller fordi produsenten er kul, sier Skoe.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!