Materialvalg til kjøkkenet

Hvilke materialer passer best til hva?

Vedlikehold er blant annet en viktig vurdering når du velger benkeplate.

Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

Når kjøkkenet pusses opp oppstår gjerne spørsmålet om hvilke materialer man skal velge. Marmor eller tre på benken? Eller kanskje stål? Det er jo nærmest uslitelig. Benkeplaten er imidlertid kjøkkenets mest utsatte flate, så man bør tenke seg grundig om før man velger materiale.

Og hva med veggen bak oppvaskkummen, den såkalte sprutsonen. Den må tåle både en støyt og en sprut. Fliser, glass og børstet stål er noe av det man kan velge mellom.

Noen skifter også ut blandebatteriet når de pusser opp. De er både kjøkkenets skinnende smykke og hobbykokkens trofaste arbeidshest. Her er det mengder av modeller å velge mellom. Og i den grenseløse digitale verdenen kan man finne en nesten uendelig mengde modeller. Da er det imidlertid viktig å være klar over at kvaliteten kan være varierende, og at det kan bli vanskelig å reklamere. Det kan derfor være fornuftig å sjekke med en rørlegger eller VVS-forretning før man går til innkjøp.

I guiden under har vi presenterte ulike benkeplater, sprutsoner og blandebatterier. Vi har gitt en beskrivelse av svake og sterke sider for benkeplatene og sprutsonene, mens vi har gitt en kort beskrivelse av funksjonen til blandebatteriene.

Benkeplater

Valg av benkeplate bør ikke bare styres av smak og lommebok. Du bør også ta hensyn til hvor mye vedlikehold du orker. Her viser vi deg fordelene og ulempene med de ulike matrialene.

Tre

Pluss

Naturlig material, slitasjen kan oppleves som sjarmerende

Kan slipes ned og fremstå som ny

Avgir ikke klirrende lyder i møte med harde objekter

Minus

Bør oljes jevnlig

Fukt og smuss bør tørkes av fort

Pris: Fra 500 kr/m (stavlimt eik) – 5000 kr/m (valnøtt)

Stein

Pluss

Slitesterk

Uregelmessig struktur gjør at ev. flekker ikke synes så godt

Velegnet til baking

Minus

Marmor er mer porøs enn granitt og bør holdes tørr

Kan avgi skarpe lyder i møte med andre harde objekter, som glass, etc.

Pris: Fra 3000 kr/m til 5100

Stål

Pluss

Uslitelig. Fullstendig vedlikeholdsfritt

Lett å rengjøre: proffkokkenes valg

Minus

Blir ripete med tiden

Kan avgi skarpe lyder i møte med andre harde objekter, som glass, etc.

Pris: Fra 3000 kr/m

Laminat

Pluss

Slitesterk og vedlikeholdsfri

Mange rimelige alternativer

Minus

Riper og hakk kan ikke slipes eller repareres

Pris: Fra 200 kr/m til 4000 kr/m (kompaktlaminat)

Kompositt

Pluss

Mer slitesterk og vedlikeholdsfri enn stein

Finnes i mange farger, mønstre og materialersammensetninger

Et material som Corian kan slipes og gis et sømløst uttrykk

Minus

Tilsvarende lydproblematikk som stein

Pris: Fra 3000 kr/m

Sprutsonen

Veggene bak oppvaskkummen og komfyren er utsatt for sprut. Derfor er det viktig at sprutsonen, som den kalles, blir dekket til med et materiale som blant annet er lett å vaske og som ikke trekker til seg vann eller fett.

Ved valg av materiale til sprutsonen, kan man være tradisjonell å velge noe som først og fremst er beskyttende. Eller man kan være vågal og gjøre sprutsonen til et dekorelement.

Under finner du tips til både robuste og dekorative valg.

Blandebatterier

Blandebatteriet er både kjøkkenets skinnende smykke og hobbykokkens trofaste arbeidshest. Ifølge marketingansvarlig Oras Norge, Terese Lunde, er det tre tendenser som kjennetegner armaturene:

Mykere kanter

Designet blir mer sømløst og harde kanter rundes av vi kaller det for soft edge design. Skjøtene gjemmes inne i kranen, slik at det blir færre kriker og kroker, og lettere å gjøre rent.

Berøringsfritt

Armaturer med berøringssensor er på vei inn. Disse gir det ferdig temperert vann når du plasserer hånden under kranen. Fordelen er at du kan raskt kan skylle hendene uten å søle til selve kranen. Da får du fin flyt i matlagingen, og flytter ikke rundt på bakteriene.

Større utvalg

Det finnes mange armaturer på markedet, ikke minst om du handler på nett. Men husk at det ikke er alle garantier som gjelder i Norge, og det kan være vanskelig å skaffe reservedeler. Det kan ta lang tid å få tak i en liten dings. Om du har funnet en fin kran på nettet, kan det være lurt å sjekke med rørlegger om produktet kan anbefales her hjemme.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning