Vedlikehold av benkeplate

Så mye vedlikehold krever benkeplata

Sjekk om du bør gå for laminat, betong, heltre eller marmor.

LES ANVISNINGEN FOR VEDLIKEHOLD: Det er nok flere av oss som glemmer at benkeplata må tas vare på. Spesielt er det plater i heltre som trenger litt ekstra omtanke. Du kan derfor gjøre lurt å lese anvisningen du får fra leverandøren.
LES ANVISNINGEN FOR VEDLIKEHOLD: Det er nok flere av oss som glemmer at benkeplata må tas vare på. Spesielt er det plater i heltre som trenger litt ekstra omtanke. Du kan derfor gjøre lurt å lese anvisningen du får fra leverandøren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Skal du bytte ut benkeplata på kjøkkenet har du mye å velge i. Benken brukes til mye, og det et kan derfor være lurt å velge et materiale som tåler litt.

Tåler ikke kjemikalier

En benkeplate i laminat er et relativt trygt valg for mange, og dessuten finnes det alltids en laminatplate som passer ditt kjøkken i farge og stil. En ulempe med laminat er imidlertid at det kan være vanskelig å fikse skader som oppstår.

- Fordelen med laminat er at det er lett å rengjøre, men får du en skade er det vanskelig å fikse denne, sier Fredrik Tønnesen som er kategoriansvarlig i Elkjøp.

Velger du benkeplate i laminat trenger du ikke tenke mye på vedlikeholdet. Vaskemidler som inneholder amoniakk, blekemidler eller skuremidler bør imidlertid unngås. Velger du å bruke grønnsåpe bør du teste det ut veldig forsiktig først, da det kan gi misfarging. En benkeplate i laminat tåler mye, men får lett svimerker, og er ikke kjempeglad i fuktighet. Varme kjeler bør holdes langt unna.

Kompaktlaminat tåler imidlertid litt mer av både fuktighet og kjemikalier, men rengjøres også helt fint med en klut med vann. Skuremidler med slipemidler bør unngås på alle benkeplater, og aller helst skal du klare deg uten rengjøringsmidler.

Heltre bør oljes flere ganger i året

Heltre vil ikke gå av moten med det første, og er dessuten greit å ha med å gjøre om du skulle ville gjøre forandringer på kjøkkenet, da det lett kan skjæres i.

Heltre er et litt dyrere materiale, men det føles varmere, og du kan selv reparere mindre skader som oppstår. Ser benkeplata ordentlig sliten ut, kan den slipes helt ned og bli god som ny.

Dersom du vil unngå dette er det imidlertid olje som gjelder - og det relativt ofte.

Har du ikke treolje, kan du også bare bruke en vanlig matolje du finner i kjøkkenskapet.

- Vi anbefaler dertil egnet olje som står beskrevet fra leverandøren i bruksanvisningen, men ja, i praksis kan en nøytral matolje brukes på standard oljede eikeskiver. Det er ikke egnet på massive plater som er forbehandlet på annen måte slik som vokset eller oljevokset. Der må man bruke vedlikeholdsmiddel slik det står i anvisningen, understreker Tønnesen.

Han anbefaler å olje benkeplata to til fire ganger i året. Husk at varme kjeler kan gi stygge svimerker, og at vannsøl bør holdes unna da treverket fort kan sprekke. Dessuten bør den oljes mellom fem og syv ganger i løpet av de første ukene du har den i hus.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KREVER BEHANDLING: En benkeplate i heltre bør oljes mellom to og fire ganger i året.
KREVER BEHANDLING: En benkeplate i heltre bør oljes mellom to og fire ganger i året. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Slik sjekker du om benkeplata trenger olje:

Hos Alanor AS har Line Augustin et triks for deg som er usikker på om benkeplata trenger en ny runde med olje.

- Hell en dråpe vann på plata og se at den perler seg, tipser hun.

Dråpen skal deretter bli helt rund, slik at du neste kan blåse den bort. Gjør den ikke det trenger plata olje.

Dette kan brukes som en sjekk rett etter ferdig behandling også, for å sjekke om det hadde gjort seg med et ekstra strøk. Det vil også fungere på betong så vel som treverk.

En ting du imidlertid aldri bør bruke på benkeplater i tre, er lakk. Grunnen til det er at lakken legger seg oppå treverket, slik at du sliter rett på produktet når du bruker den.

- Også er det slik at tre er et levende materiale som beveger seg med forskjellige temperaturer. Når lakken ligger oppå benkeplata blir det bittesmå sprekker du ikke kan se, hvor vann som søles suges rett ned i. Oljen trekker seg derimot inn i benkeplata og jobber med treverket, påpeker hun.

Selger mest laminat

På Elkjøp er det imidlertid laminat som er den soleklare vinneren i kjøkkenavdelinga, hvilket sannsynligvis kan ses i sammenheng med at laminat sjeldent svir for mye for lommeboka.

- Vi kan se en voksende trend mot litt mer moderne materialer som avonite og kvarts. Avonite er veldig formbart og gir nærmest sømfrie løsninger.

Sistnevnte er et komposittmateriale som fint kan brukes også i kjøkkenvasken, dermed kan du få helstøpt benkeplate og vask i ett. Materialet krever lite vedlikehold, men bør jevnlig gås over med spesielle midler for avonite for å beholde glansen, ifølge Tønnesen.

- Kvarts går mot de som vil ha det mer eksklusive, og heve totale kvalitetsfølelsen i kjøkkenet. Kvarts er på en annen side ikke like formbart og mer ømfintlig for skjevheter.

Sistnevnte tåler dessuten litt varme, mens avonite lett får svimerker om du setter en kjele på benkeplata.

Betong og granitt

En benkeplate i betong kan være lekkert, men dette er et materiale du må passe litt på.

- Betong er et veldig sugende materiale og blir fort misfarget. Jeg anbefaler at betongen oljes, men da får den også et veldig fuktig utseende, sier Augustin ved Alanor.

Hvor ofte betongplata bør oljes kommer helt an på bruken, og igjen kan vanntrikset hjelpe deg med å vurdere om benkeplata trenger et nytt lag med olje.

- Er det snakk om benkeplata på en hytte du sjeldent bruker, kan det holde med å gjøre dette hvert tiene år, men er det benkeplata hjemme der dere er fire stykker som bruker den hver dag, må det gjøres oftere, fastslår hun.

Granitt som benkeplate kan fungere fint. Dette er en hard stein som suger til seg lite væske, og den krever lite vedlikehold. Det er imidlertid forskjell på granitt, og mens noen tåler en del vann, er andre mer porøse og trekker til seg fukt.

- Det vil også påvirke hvor stort behov det er for impregnering og vedlikehold, sier seniorforsker Arne Nesje ved Sintef byggforsk.

Ellers er det impregnering som gjelder, og du bør ha en polert flate.

- En slipt og polert flate vil være lettere å rengjøre, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆRT VALG: En benkeplatei granitt tåler en del og krever lite vedlikehold.
POPULÆRT VALG: En benkeplatei granitt tåler en del og krever lite vedlikehold. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Vil ikke anbefale marmor-trenden

Marmoren, som har opplevd en liten renessanse de siste årene, er derimot ikke et materiale som er lett å ha på kjøkkenet.

MARMOR: Marmor er stadig trendy, og brukes i mange forskjellige farger, men selv om det er veldig fint, er det nok ikke den natursteinen som egner seg best som benkeplate.
MARMOR: Marmor er stadig trendy, og brukes i mange forskjellige farger, men selv om det er veldig fint, er det nok ikke den natursteinen som egner seg best som benkeplate. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Jeg anbefaler ikke marmor som benkeplate. Den blir lett blir misfarget, sier Augustin.

Nesje er enig. Marmor er nemlig en porøs naturstein, som suger til seg mye søl fra matlaging og oppvask. Søler du en skvett med kaffe eller rødvin, kan skaden være gjort. Marmoren ripes dessuten lettere enn for eksempel granitt.

- Får du marmor av høy kvalitet, som suger lite, kan det være fint, men ellers vil jeg ikke anbefale det som benkeplate, påpeker han.

Han foreslår å heller støtte landets nasjonalstein.

- Norges nasjonalstein larvikitt, er en stein som har veldig gode kvaliteter, så om du vil slå et slag for den norske nasjonalsteinen så velger du den som benkeplate.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 04/04 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også