Kjøkken og trender i 2011

Dette er årets kjøkkentrender

Her er de ni mest spennende kjøkkentrendene.

NESTEN FURUKJØKKEN: Dette kjøkkenet er utført i heltre douglasgran som gir et robust, moderne og også stuevennlig uttrykk. Kjøkkenet er produsert av Douglasgolv.se. © Foto: Produsenten
NESTEN FURUKJØKKEN: Dette kjøkkenet er utført i heltre douglasgran som gir et robust, moderne og også stuevennlig uttrykk. Kjøkkenet er produsert av Douglasgolv.se. © Foto: Produsenten Foto: Foto: Douglasgolv.se
Publisert Oppdatert

Skal du pusse opp kjøkkenet i år, er sannsynligheten stor for at du - bevisst eller ubevisst - bli følger noen av de mest spennende trendene på kjøkkenfronten.

Kanskje ligger du allerede i forkant av hva kjøkkenekspertenes trendsspotting.

Interiørarkitekt MNIL Linda Lien står selv bak flere kjøkkenløsninger i norske hjem. Ikke bare følger hun med på hva produsenter og butikker leverer. Som interiørarkitekt er hun selv med på å definere hva som er i tiden.

Marmor

- Det vil alltids være mange parallelle trender, selv i et lite land som Norge i på et avgrenset område som kjøkken. Blant de tendensene jeg har merket meg, synes jeg det er særlig interessant å notere at bruken marmor har tatt seg opp. Ikke bare som benkeplate, men også som material i sprutsonen over kjøkkenbenken. Marmor i seg selv er jo ikke nytt, men bergarten brukes i dag på en annen måte en før, og langt mer nedtonet enn på 80-tallet, for eksempel, påpeker Lien.

MARMORERT: Carraramarmor også over benkeplaten er en av trendene i det eksklusive segmentet. Kjøkkenmodellen Grip produseres av Kvänum.
MARMORERT: Carraramarmor også over benkeplaten er en av trendene i det eksklusive segmentet. Kjøkkenmodellen Grip produseres av Kvänum. Foto: Foto: Produsenten

Heltre

Lien trekker også frem et annet urgammelt material: heltre.

- Kjøkkenfronter av heltre er fremdeles uvanlig sammenlignet med laminerte fronter. Like fullt er det dukket opp spennende leverandører av kjøkkener der treets dekorative egenskaper bidrar til å gi kjøkkenet er moderne, tidsriktig uttrykk.

Metallisk

Mens hvitevarer av børstet stål har hatt en storhetstid de siste årene, har andre og edlere metaller vært nokså fraværende.

- Flere nye kjøkken har innslag av kobber eller aluminium, ikke i form av vegghengte gryter og kjeler, men gjennom skimrende overflatefinish på frontene eller på signalprodukter som lamper, sier Lien.

Det personlige kjøkkenet

Kristine Bure, leder for utstilling og utdanning hos kjøkkenprodusenten HTH, peker på individualitet som den største enkelttrenden.

- Folk ønsker å sette sitt helt personlige preg på kjøkkenet i stadig større grad. En fin måte å gjøre dette på er å bygge åpne reoler der nips, kjøkkenredskaper og favorittdingser får stå fremme og vise hvem som bor der, sier Bure til bonytt.no.

Lydløst

INDIVIDUELL STIL:  Åpne hylleløsninger gjør det lett å gi kjøkkenet et personlig preg.
INDIVIDUELL STIL: Åpne hylleløsninger gjør det lett å gi kjøkkenet et personlig preg. Foto: Foto: Jeanette L. Bækkevold

Det blir stadig vanskeligere å få utløp for innestengt aggresjon ved å smelle med kjøkkendører og skuffer. Det går simpelthen ikke.

LYDLØS TREND: Takket være sofistikerte dempemekanismer kan man på mange nye kjøkkenmodeller åpne og lukke skuffer og skap uten å lage lyd, fra We do Wood.
LYDLØS TREND: Takket være sofistikerte dempemekanismer kan man på mange nye kjøkkenmodeller åpne og lukke skuffer og skap uten å lage lyd, fra We do Wood. Foto: Foto: Produsenten

- Vi ser en stadig forbedring i form av hengselsystem og skuffeskinnesystemer. Skuffer uten håndtak som man kan trykke på slik at de spretter ut, er særlig hot. På den måten kan man virkelig lage et minimalistisk kjøkken, sier Bure.

Hvitt, hvitt, hvitt!

Utstillingslederen ved HTH anslår at om lag åtti prosent av alle kjøkken som selges i Norge er hvite. Et hvitt kjøkken er derfor ikke det mest originale man kan tenke seg. Men rendyrker du det hvite, da stiller det seg straks annerledes.

- Velger du hvite fronter sammen med hvit benkeplate, vask, blandebatteri, lamper og hvitevarer skaper du en helt spesiell effekt der kjøkkenet kan synes å forsvinne i rommet. Et slikt kjøkken kan bidra til å fremheve flotte elementer som favorittserviset, den fete kjøkkenmaskinen eller en lekker lampe, sier Bure.

Stuevennlig

President i Norske interiørarkitekters landsforbund (NIL), Trond Ramsøskar, mener at nyboligmarkedets åpne kjøkkenløsninger er den viktigste enkeltfaktoren som påvirker kjøkkentrendene.

HELHVITT: Den helhvite paletten brukes som virkemiddel for å nedtone kjøkkenets tilstedeværelse i et allrom.
HELHVITT: Den helhvite paletten brukes som virkemiddel for å nedtone kjøkkenets tilstedeværelse i et allrom. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Både i nye boliger og renoverte boliger ser vi det samme mønsteret: Kjøkken og stue slås sammen. Det skaper et behov for å skape et stuevennlig kjøkken. De viktigste grepene blir da å sørge for mest mulig integrerte løsninger og velge møbelaktige skapfronter, fortrinnsvis med trestruktur som kan tilføre varme og hygge i et stort, åpent rom. Man greier ikke å skape et stuepreg med bare hvite, glatte flater, mener Ramsøskar.

Store kjøleskap

Trenden der vi lager mer og bedre mat hjemme har også fått konsekvenser for kjøkkenet, ikke minst for kjøleskapet.

- Matlaging med gode råvarer krever gode oppbevaringsløsninger. Derfor har store kjøleskap blitt vanligere. Jeg tror tendensen vil øke, og at flere vil velge kjølehjørner og walk-in-løsninger. I noen tilfeller vil dette bety at man må rasjonere med plassen; kanskje flytte inn servise og lignende i et vitrineskap i stuen?

VALNØTTFINER: Sofielund kjøkkenfronter fra Ikea representerer den myke, organiske kjøkkentrenden.
VALNØTTFINER: Sofielund kjøkkenfronter fra Ikea representerer den myke, organiske kjøkkentrenden. Foto: Foto: Kristian Krebs
INTEGRERT: En kjøkkenvegg med integrerte hvitevarer representerer trenden der kjøkkenet skal gjøre minst mulig ut av seg.
INTEGRERT: En kjøkkenvegg med integrerte hvitevarer representerer trenden der kjøkkenet skal gjøre minst mulig ut av seg. Foto: Foto: House of Pictures

Vekk med hyllene

Trond Ramsøskar er enig i at bruken av åpne kjøkkenhyller har fått bre om seg. Men han tror ikke denne trenden vil vare.

- Det å sette frem hverdagsserviset på utstilling - ofte rett ved siden av kjøkkenviften - tror jeg ikke er en varig løsning, simpelthen fordi det blir for mye arbeid i lengden. Derfor tror jeg stadig flere vil velge andre løsninger enn åpne hyller. Og de som allerede har hyller, vil flytte hverdagsserviset sitt derfra og heller plassere lysestaker eller bøker der, tror interiørarkitekten.

Les også

KJEMPEKJØL: Store kjøleskap og fryseskap er integrert i kjøkkenveggen på en stuevennlig måte.
KJEMPEKJØL: Store kjøleskap og fryseskap er integrert i kjøkkenveggen på en stuevennlig måte. Foto: Foto: Espen Grønli

200 kjøkkenbilder i vår inspirasjonsguide

Ti kjøkken til inspirasjon

Snarveien til et nytt kjøkken

Alt om kjøkken

Oppskriftene til en hel uke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning