Rengjøring på kjøkkenet

Dette bør du gjøre på kjøkkenet akkurat nå!

Rengjøringstipsene du trenger.

VASK FØR PÅSKELAMMET: Malin Skaar fra Lilleborgs forbrukerservice anbefaler å vaske ovnen i starten av påsken, for å fjerne brent smuss. Når vasket du sist ovnen på hytta?
VASK FØR PÅSKELAMMET: Malin Skaar fra Lilleborgs forbrukerservice anbefaler å vaske ovnen i starten av påsken, for å fjerne brent smuss. Når vasket du sist ovnen på hytta? Foto: FOTO: Ina Rosenberg Stavrum
Publisert Oppdatert
HJELPEMIDLER: Fettløselig oppvaskmiddel, ovnsrens og smussfjerner er gode hjelpemidler for å holde det rent i påsken.
HJELPEMIDLER: Fettløselig oppvaskmiddel, ovnsrens og smussfjerner er gode hjelpemidler for å holde det rent i påsken. Foto: FOTO: Ina Rosenberg Stavrum

Lam står sannsynligvis på menyen hos mange i påsken, enten det er på tradisjonelt vis eller med sausen servert inni lammet.

Fordi butikkene holder påskestengt er det også innspurt for å kjøpe det man trenger.

Har du for eksempel husket å kjøpe den beste pulverkaffen til skituren?

Det er fort gjort å glemme at man også bør planlegge rengjøringen. Men det er verdt å sjekke at man vasker på riktig måte.

Slik vasker du stekeovnen

Ifølge leder for Lilleborgs Forbrukerservice, Malin Skaar, blir det fort mye fett og smuss på kjøkkenet i påsken. Hun mener det er lurt å være føre var:

- Jeg vil anbefale at man vasker inne i stekeovnen i god tid før man skal steke påskelammet. Da unngår man full røykutvikling dersom det er en del brent smuss inne i stekeovnen, sier hun til Klikk Bolig.

Noen ovner har pyrolyse-program som brenner bort fett og smuss som man etterpå vasker ut med en fuktig klut.

- For ovner uten denne funksjonen anbefaler vi å tørke ut av ovnen med en fuktig klut etter at den er brukt. Her bør man avvente til ovnsrommet har kjølt seg ned, så man ikke brenner seg. Spray deretter ovnen med ovnsrengjøring, sier produktsjef for hvitevarer Elkjøp Nordic, Kim Lomeland.

Vaskemidler som er beregnet på dette finner du i vanlige dagligvarebutikker.

Lomeland anbefaler spray, som er lettere å påføre, og oppfordrer til å bruke gummihansker om man bruker en variant som inneholder lut.

Han sier at ovnsrens bør få virke i 20-30 minutter og at ovner som er ekstra skitne bør gjennom prosessen flere ganger.

Skaar understreker at man ikke bør lage mat i ovnen med en gang etter rengjøring.

- Spray på, la virke og vask grundig over med rent vann. La ovnen lufte seg en stund før du benytter den til matlaging, sier hun.

Hvis det blir mye fettsprut etter påskelammet er det lurt å vaske ovnen etter påske også.

Hvis du ikke ønsker å bruke tradisjonelle vaskemidler kan du prøve eddik, natron og vann i stedet. Sjekk hvordan det gikk da vi testet rengjøring med disse tre ingrediensene.

Bruk skrape på platetopp

Når det gjelder matrester som fester seg på stekeplatene og oppå komfyren, gjelder det å vente med rengjøring til platetoppene er kalde.

Vaskemidler som er beregnet dette formålet er å foretrekke.

- Er der skjolder man vil ha bort, trenger man ofte å bruke en skrape som er laget for keramiske platetopper, for det er dessverre ikke alt vaskemidler kan ta bort. En slik skrape kan man kjøpe hos butikker som selger hvitevarer, sier Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice.

På kjøkkenbenker er fettløselige vaskemidler tingen.

TYPISK: Fastbrente rester i ildfast form, for eksempel etter fløtegratinerte poteter, er ofte vanskelig å få bort. La oppvaskmiddel og vann løse det opp før du begynner å vaske.
TYPISK: Fastbrente rester i ildfast form, for eksempel etter fløtegratinerte poteter, er ofte vanskelig å få bort. La oppvaskmiddel og vann løse det opp før du begynner å vaske. Foto: FOTO: Thinkstock

Vaske ildfast form

Fløtegratinerte poteter er et typisk tilbehør til lam. Men å skrape ut fastbrente matrester fra ildfast form er et irritasjonsmoment uten like.

Skaar vet råd:

- Hell varmt vann og noen dråper oppvaskmiddel oppi så fort som mulig etter bruk. La den «godgjøre» seg en time eller to. Vask deretter over med oppvaskbørste eller stålull. Skyll godt før du eventuelt setter den i maskinen, sier hun.

Og for all del: unngå å varme rester i samme form som den er stekt i.

- Da vil smusset på kantene brenne seg ekstra godt fast og bli enda vanskeligere å få vekk, sier Skaar.

Matlaging fører til fettete kjøkken

Når påsken nærmer seg slutten er det også lurt å ta en ordentlig runde på kjøkkenet.

- Lager man mye mat, så legger det seg mye fett oppå skapene. En blanding av lunkent vann, oppvaskmiddel og salmiakk er svært fettløsende. Bruk en god klut og vask oppå skapene, sier hun.

Et tips er å legge aluminiumsfolie oppå skapene når de er tørre. Da kan du bare bytte ut disse når de begynner å bli fettete.

Ny tradisjon: kjør renseprogram

Med riktig utstyr er det ikke nødvendigvis så kjipt å få oppvasktjenesten på hytta. Men mange tyr til oppvaskmaskinen også her.

- Det viktige her er å gjøre rent i spylearmene, filtrene og kjøre renseprogram med jevne mellomrom. Det kommer an på hvor mange man er i familien, hvor ofte man vasker opp og så videre. Selv har jeg tre barn i huset og hardt trykk på oppvasken, og gjør dette hvertfall hver trede eller fjerde måned, sier kommunikasjonsdirektør for BSH Husholdningsapparater, Katrin Ohlander.

SLIK KAN DU GJØRE DET: Her sto filtrene en stund i varmt vann og eddik, før de ble skrubbet ned. Selve maskinen ble kjørt en runde på det varmeste programmet, med en kopp eddik stående i øverste hylle.
SLIK KAN DU GJØRE DET: Her sto filtrene en stund i varmt vann og eddik, før de ble skrubbet ned. Selve maskinen ble kjørt en runde på det varmeste programmet, med en kopp eddik stående i øverste hylle. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Generelt anbefaler hun å lese bruksanvisningen for konkrete råd.

- Oppvaskmaskin er en stor investering og alle produkter krever en viss form for rengjøring for å fungere optimalt. Man kan for eksempel gjøre dette til en rutine i forbindelse med langhelger som påske, sier hun.

På bildet ser du hvordan vi vasket filtre

Husk å vaske ventilatoren

Slikt vedlikehold gjelder også for kjøkkenviften.

- Mange kunder vi snakket med kommenterer at de syns ventilatoren sin ikke fungerer like godt som den gjorde som ny. Faktum er imidlertid at disse stort sett er like gode som før, men at de ikke får gjort jobben sin fordi filtrene ikke er rengjort eller byttet ut, forteller produktsjef for hvitevarer Elkjøp Nordic, Kim Lomeland.

PASS PÅ: Fett i filteret kan lett ta fyr hvis det først oppstår flammer ved matlaging. Påsken kan være en fin anledning til å vaske det, eller bytte det ut.
PASS PÅ: Fett i filteret kan lett ta fyr hvis det først oppstår flammer ved matlaging. Påsken kan være en fin anledning til å vaske det, eller bytte det ut. Foto: FOTO: Colourbox.com

Er man i tvil om filteret er vaskbart, bør man sjekke instruksjonsboken for produktet (som ofte ligger på leverandørenes nettsider).

- Noen filter kan vaskes i oppvaskmaskin, men det anbefales da at de kjøres alene slik at fettet fra disse ikke legger seg på glass og bestikk i vaskeprosessen. For et best mulig vaskeresultat bør filteret først sprayes med fettløsende middel. La middelet virke og legg deretter i varmt vann, sier Lomeland.

Kullfilter bør byttes hver 6-12 måned.

Dersom filteret ikke rengjøres eller byttes jevnlig vil det nemlig gradvis bli tett, og ventilatoren da får ikke tatt unna fett, damp og matos. Dette fører til at fettet legger seg andre steder på kjøkkenet.

Dessuten er det brannfarlig, fordi fett i filteret lett kan ta fyr.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning