Test av pulverkaffe

Én kaffe får terningkast seks

Enorme forskjeller da vi testet 12 forskjellige typer pulverkaffe.

Sist oppdatert

Om testen:

Testpanelet for testen av pulverkaffe har bestått av Jørgen Lindvik, kaffebrenner og daglig leder av Den gyldne bønne AS, og Tøri Krohn Lindvik, produksjonssjef og tidligere kaffebrenner.

De 12 ulike typene pulverkaffe er smakstestet blindt, altså uten at testpanelet visste hvilken type de smakte på. Testpanelet fikk først lukte på alle produktene tørt. Deretter helte vi på vann som holdt en temperatur oppunder kokepunktet. Alle drikkene ble vurdert ut fra lukt og smak etter de kriterier/karakteristikker som brukes når man vurderer kaffe.

Utvalget i testen utgjør de fleste typene pulverkaffe som er til salgs i de fire store dagligvarekjedene. Produktene er kjøpt inn i uke 9 hos Meny, Rimi, Coop Mega og Rema 1000. Prisene som er oppgitt er det produktet kostet i den butikken vi kjøpte det i, og kan derfor variere fra butikk til butikk.

Pulverkaffe er praktisk å ty til for eksempel på tur eller når du er hjemme alene og bare ønsker å lage én kopp kaffe. Studenter er også kjent som storforbrukere av pulverkaffe. De som er vant med smaken synes det smaker godt. Men hva mener kaffeekspertene om pulverkaffe?

Veldig instant

- Jeg ble egentlig litt skuffet, jeg hadde trodd det skulle være flere som smakte mer av kaffe. De fleste drikkene har lite med kaffe å gjøre, det er veldig tydelig at dette er instantdrikker, du kjenner at dette er et veldig prosessert industriprodukt, sier Jørgen Lindvik, daglig leder og gründer av kaffebrenneriet Den Gyldne Bønne AS.

Lindvik har sammen med Tøri Krohn Lindvik lang erfaring som kaffesmaker, og har tidligere blant annet testet filterkaffe og helautomatiske kaffemaskiner for Klikk.no.

- Dette er nok den vanskeligste testen vi har vært med på. Det er veldig lite som skiller mange av produktene, og de har lite av de karakteristikkene som tradisjonelt forbindes med kaffe, sier testpanelet.

Økologisk testvinner

Noen pulverkaffe-typer skiller seg likevel ut i positiv retning. Testvinneren, som belønnes med terningkast 6, er den økologiske kaffen fra Løfbergs Lila

- Dette er en frisk kaffedrikk, med en fin balanse og god syrlighet. Den er samtidig rund i smaken, sier Lindvik, som med litt velvilje kunne ha tatt testvinnerkaffen for å være en kopp vanlig traktekaffe.

For mange av de andre kaffekoppene er det lite positivt å finne. To smakskarakteristikker peker seg ut på flere av dem; buljong og stall. 

- Det kan nesten virke som de har laget buljong i samme produksjonsanlegg, og så har kaffen tatt smak av dette. Mon tro om buljongen også smaker kaffe, undrer Lindvik.

Noen av kaffetypene mener testpanelet lukter og smaker stall, eller fjøs for den del. Godt er det i hvert fall ikke.

10 prosent av forbruket

Nordmenn ligger i verdenstoppen i kaffedrikking, og drikker i gjennomsnitt 3,4 kopper kaffe hver dag, ifølge Norsk Kaffeinformasjon. Cirka 10 prosent av dette er pulverkaffe.

Pulverkaffe blir produsert ved hjelp av en ganske omstendelig prosess der kaffebønnene først blandes, brennes, males og lages til en ferdig kaffedrikk. Vanninnholdet trekkes siden ut gjennom tørking, vanligvis frysetørring. Dette foregår ved at væsken fordampes til et konsentrat som ved minus 40 grader fryses til et tynt lag, som deretter brytes opp i biter, for så å tørkes i vakuum.

Denne prosessen gir oss det vi kaller pulverkaffe, som er et ekstrakt som løses opp i varmt vann.

Som annen kaffe vil pulverkaffe tape seg i smak dersom det blir lagret lenge. Det vil også kunne trekke til seg smak fra andre sterkt luktende matvarer du har i skapet, så ikke sett kaffeglasset åpent sammen med for eksempel krydder.

Oppbevar pulverkaffen helst mørkt og i hvert fall i et tett glass. Bruker du lite av det, kjøp heller et mindre glass enn et stort, mange merker kommer i flere størrelser.

Les også:

Slik lager du perfekt kaffe på presskanne

Du blir ikke fortere edru av kaffe

Her er den beste spesialkaffen

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også