Vask med bakepulver og natron

Kanskje det eneste du trenger for å gjøre rent

Sjekk hva du kan vaske med bakepulver og natron.

Publisert Oppdatert

En runde i rengjøringshyllene på supermarkedet kan gi hvem som helst en følelse av valgets kvaler. Det finnes en spray mot enhver tenkelig flekk og til hvert rom i huset, og produsentene av de ulike rengjøringsmidlene nøler ikke med å verken lansere nye produkter, eller å la deg tro at det blir ikke skikkelig rent, om du ikke graver dypt i lommeboka og kjøper enhver tenkelig spray og skrubb.

Men trenger vi egentlig alle disse ulike midlene for å få det rent på hjemmebane? Eller er det faktisk slik at det enkle ofte er det beste når det kommer til rengjøring?

Dropp dyre og kjemiske rengjøringsmidler

Ifølge det amerikanske husmornettstedet The New Homemaker kan du droppe de fleste av rengjøringsproduktene du sikkert allerede benytter deg av når du skal vaske. Det holder ifølge nettstedet fint med god gammeldags natron.

Og er du opptatt av inneklima og miljø i tillegg til å spare penger, ja da har du enda større grunn til å hente rengjøringsmidler fra matskapet.

- Mange bekymrer seg over både kostand på dette havet av forskjellige rengjøringsprodukter, og ikke minst den kjemiske belastningen man potensielt utsetter seg og hjemmet sitt for om man skulle bruke alle disse når man gjør rent, forklarer nettstedet.

- Da kan det være betryggende å vite at du slett ikke av avhengig av kjemiske rengjøringmidler for å få det rent.

Dette kan du gjøre med natron

1. Rengjøre sølvtøy

Slik gjør du: vask tingene du skal pusse, og plasser dem i bunnen av en kasserolle, oppå litt aluminiumsfolie. Tilfør en blanding natron, salt og vann (30 g natron, et par teskjeer salt og nok kokende vann til at du dekker tingene i kasserollen). La ligge til det blir rent, og tørk av.

2. Fjerne merker på innsiden av kopper

Kaffe- og tekopper som har fått stygge merker på innsiden blir som nye igjen om du vasker med natron. Lag en blanding av natron og en dråpe vann, gni over flekkene og se dem forsvinne.

3. Vask badekaret

Badekaret kan også fint vaskes med natron for å få vekk flekker fra såperester og hardt vann. Lag en deigaktig blanding av natron og sitronjuice og gni utover innsiden i badekaret. la sitte på i 30 minutter, skyll så av med varmt vann.

4. Hold oppvaskbenken ren

Ifølge nettstedet The Housing Forum kan natron også hjelpe deg med å holde oppvaskbenken i tipp-topp stand. Slik gjør du: Bland natron og sitronjuice, og du får en flekkfjerner som tar det meste av skjemmende flekker. Bland i hånden til du oppnår en kremete konsistens og gni over flekkene til de forsvinner. Skyll med vann.

5. Hold sluk og avløp åpen

For å holde sluken og avløpet i dusjen eller badekaret åpen og fri for grums, kan det lønne seg å tømme et par desiliter natron ned i avløpet en gang i uken. Skyll deretter med rikelig med varmt vann.

6. Fjern riper og merker av sko på gulvet

Lag en grøt av bakepulver og litt vann, og gni på merkene på gulvet.

7. Vask leker

Leker som ikke er batteri- eller strømdrevne, kan rengjøres med 30 gram bakepulver blandet med 1,2 liter varmt vann. Legg leken nedi, eller tørk med en klut fuktet med blandingen, før du skyller i rent vann.

8. Fjern lukt i skoskapet

Natron absorberer lukt, så om det lukter vondt der hvor du oppbevarer sko, kan det lønne seg å sette inn en liten skål med natron.

9. Vask utemøblene

Ute- og hagemøbler som har stårr ute i månedsvis trenger ofte en real rengjøring før man tar dem i bruk igjen. Dette gjør du raskt og rimelig med litt natron. Bland 1/4 del natron i 3/4 deler vann og skrubb i vei.

Bakepulvermetoden løsner fastbrent mat fra kjelen

Belegg i bunnen av kjeler er ofte uunngåelig, men en kniv eller annet metall lager riper. Bonytt.no har tidligere testet bakepulvermetoden for å få løs fastbrente matrester fra bunnen av kjelen og kasserollen. Resultatet var en suksess.

Slik gjør du:

1. Hell bakepulver i kjelen

Fjern alt som er løst og hell i bakepulver slik at det dekker bunnen godt.

2. Tilsett vann

Hell i varmt vann. Ikke mer enn at du får en konsistens som er litt tykkere enn eggehvite. Når det begynner å syde og boble skjønner du at bakepulveret har startet opp den tøffe jobben.

La blandingen jobbe noen timer. Da blir det hele til en "kake" som er lett å fjerne.

Står den for lenge tørker alt ut. Da er det bare å tilsette mer vann og vente litt.

3. Spa ut

Nå er elendigheten klar til å fjernes, bruk plastredskap for unngå riper. vask ut med kosten og ta eventuelt de siste restene med en skrubb.

Bakepulver på skjærefjøl og toalett

RENT MED BAKEPULVER: Du trenger ikke løpe i butikken. De eneste rengjøringsmidlene du trenger finner du i matskapet.
RENT MED BAKEPULVER: Du trenger ikke løpe i butikken. De eneste rengjøringsmidlene du trenger finner du i matskapet. Foto: FOTO: Foodmart.co.uk

Ifølge ABC News og husholdsbloggen Bellevue kan du ta turen i kjøkkenskapet neste gang du skal rengjøre disse også.

MULTIKUNSTNER: Denne boksen kan spare deg for mange penger.
MULTIKUNSTNER: Denne boksen kan spare deg for mange penger. Foto: FOTO: Kraft Food Norge AS

1. Toalettet

Striper i toalettet er et kjent fenomen. Noen prøver Coca Cola trikset, mens andre satser på rengjøringssprayer.

Mange påstår både bakepulver og natron kan gjøre samme nytten. På nyspylt toalettskål heller du bakepulver på veggene og litt ekstra ned i skålen. La det virke et kvarters tid, og vask over med børsten.

2. Skjærefjøl

Skrubb ren skjærfjølen med en blanding av bakepulver og sitronjuice.

3. Gulvteppet

Strø litt bakepulver på teppet der du har fått en flekk eller der hvor det lukter, og la det virke i cirka 15 minutter før du støvsuger det opp.

4. Kjøleskap

Ha litt bakepulver i vaskevannet når du vasker kjøleskapet. Bakepulveret fjerner nemlig også lukt, noe som kan være praktisk i kjøleskapet, hvor alskens mat og matrester oppbevares.

5. Søppelbøtten

Bakepulver rengjør og fjerner lukt.

6. I klesvasken

Én desiliter bakepulver i klesvasken skal gjøre tøyet mykere og få det til å lukte godt.

7. Rustfritt stål

Rustfritt stål blir blankt og lekkert hvis du først gnir det inn med bakepulver og etterpå pusser med avispapir.

8. Vaskemaskinen

Ifølge magasinet Readers Digest kan også vaskemaskinen få nytt liv med bakepulver. Sett maskinen på en kokvask med en spiseskje bakepulver i såpekammeret, og legg merke til hvor ren maskinen er inni etterpå.

Positivt for innemiljø og helse

Miljørådgiver i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl, bekrefter at mye av den daglige rengjøringen i hjemmet kan helt fint gjøres uten mange spesialvaskemidler.

SMART TRIKS: Bruk bakepulver for å fjerne fastbrente matrester i bunnen av kasserollen og stekepannen.
SMART TRIKS: Bruk bakepulver for å fjerne fastbrente matrester i bunnen av kasserollen og stekepannen. Foto: FOTO: Øyvind Lie
SKRAP VEKK: Når bakepulverblandingen har fått tid til å virke, er det bare å skrape ut de fastbrente matrestene.
SKRAP VEKK: Når bakepulverblandingen har fått tid til å virke, er det bare å skrape ut de fastbrente matrestene. Foto: FOTO: Øyvind Lie

- Det stemmer at bakepulver kan brukes til mange oppgaver når det gjelder å gjøre rent, forklarer Lindahl til Klikk Bolig.

- Ikke bare vil du spare deg mange penger da jo tradisjonelle rengjøringsmidler både er dyre i innkjøp og i tillegg ikke spesielt drøye i bruk, men du vil også skåne innemiljøet i boligen din, slik at dere slipper å puste inn så mange kjemikalier.

Lindahl mener at ved å benytte seg av naturlige rengjøringsprodukter som bakepulver, og også både eddik og sitronjuice, sparer man miljøet generelt og vil nok helt sikker også merke det på egen helse og allmenntilstand.

Skeptisk

Rengjøringsekspert Inger Dahl hos Teknologisk Institutt i Oslo stiller seg derimot litt skeptisk til om du virkelig kan få gjort unna alle vaskejobbene med bare natron og bakepulver til hjelp.

- Det er jo en grunn til at det lages vaskemidler som har som oppgave å takle spesielle områder i boligen din, forklarer Dahl til Klikk Bolig.

- Jeg har jo ikke testet verken bakepulver eller natron som rengjøringsmiddel mot mange av disse spesialproduktene, så det blir vanskelig å uttale seg om hvordan den ene virker mot den andre. Men i utgangspunktet har jeg vanskelig for å tro at bakepulver kan være like effektivt på for eksempel kalkbelegg i dusjen eller ruststriper i toalettet.

Men Dahl er snar med å tilføye at det ligger mye markedsføringskraft og skapte behov rundt dette med tilgjengelige rengjøringsmidler også.

- Det er ingen som trenger alle de sprayene og midlene som er å få kjøpt i dag, bekrefter rengjøringseksperten.

- Alle trenger et allrengjøringsmiddel og et oppvaskmiddel, og ofte kommer man langt med disse og noen mikrofiberkluter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning