Kan jeg få hevd på vei- og parkeringsrett ved hytta?
Vi har parkert på et lite område mellom avkjøringen fra fylkesveien og tomta. Grunneier solgte eiendommen i fjor, og nå krever ny eier at vi skal betale kr. 5.000 i året for vei- og parkeringsretten.
Spørsmål
Vi har hytte i Innlandet og har fått et problem med grunneier. Tomta ligger ca. 50 meter unna avkjøring fra fylkesvegen og er svært kupert, slik at vi ikke har hatt mulighet til å kjøre helt frem.
Vi har derfor parkert på et lite område mellom avkjøringen fra fylkesveien og tomta. Retten til kjøring og parkering har skjedd i forståelse med grunneier helt siden vi kjøpte hytta i 1978.
Grunneier solgte eiendommen i fjor, og nå krever ny eier at vi skal betale kr. 5.000 i året for vei- og parkeringsretten. Tidligere grunneier har ikke antydet at denne bruk har vært problematisk, og har vært kjent med grenselinjen hele tiden.
Vi har alltid vært enige om at det ikke var nødvendig med grensejustering den gang (bare en ekstra kostnad). Dette blir litt rart når vi har parkert gratis i alle år. Er det ikke noe som heter hevd?
L. E.
Svar
Du har for så vidt rett i det jf. hevdsloven § 7 hvor det heter: «Den som brukar eller har tingen som om han var bruksrettshavar, hevdar bruksrett. Dette gjeld og for særlege bruksrettar som vegrett og anna.»
Det fremgår imidlertid av § 5: «Den som har tingen til forvaring, leige, lån eller pant, kan ikkje hevda eigedomsrett. Det same gjeld den som har ein annan rett til å sitja med tingen. (min understrekning)».
I vanlig språkbruk sier bestemmelsen at du må utøve en bruk som er i strid med en annen manns rett for å kunne hevde. Begrunnelsen er at det er kun i disse tilfellene at rette eier, her grunneier, har mulighet og oppfordring til å reagere. Det er ikke tilfelle i din sak når du skriver at «kjøring og parkering har skjedd i forståelse med grunneier siden vi kjøpte hytta i 1978».
Jeg tror derfor ikke at du kan påberope deg hevd.
Mitt råd er at du rett og slett anfører overfor den nye grunneieren at du inngikk avtale med forrige eier om at du har vei- og parkeringsrett. Du kan her vise til at dere var enige om at det ikke var nødvendig med grensejustering den gang (bare en ekstra kostnad). Dette er jo et uttrykk for at daværende grunneier samtykket i rettighetene.
Hilsen advokat Harald Ramm