Ikea-katalogen 2013

Inspirert av gamle gårder, fabrikker, skoler og sykehus - og Afrika

Etnisk og nordisk - Ikea-katalogen 2013 er ute.

Foto: IKEA
Publisert Oppdatert

I dag ble Ikea-katalogen lansert på Grünerløkka i Oslo.

En katalog som vil bli lest av over 400 millioner mennesker over hele verden, og som gjør den til en av de viktigste inspirasjonskildene innen hjeminnredning,

Når det samtidig kan tilføyes at Ikea-konsernet har varehus i 40 land, som sist år ble besøkt av 734 millioner mennesker, blir det tydelig at vi snakker om en gigant innen hjemmekos.

Den enorme utbredelsen gjør at lanseringen er en begivenhet blant interiørkåte nordmenn - og de har det etter hvert blitt mange av...

For to år siden var det hverdagen det ble lagt vekt på. I fjor handlet det om plassutnyttelse .

I år løftes tekstilene frem. "Skap forandring", lyder Ikeas oneliner.

For nå vil møbelgiganten at du skal bringe nytt liv til hjemmet med deres tekstiler. Dermed passet det på sett og vis at årets lansering foregikk i en tidligere konfeksjonsfabrikk i Thorvald Meyers gate.

I år er det for øvrig to stiler Ikea ønsker å løfte frem. Den rustikke stilen og den etniske stilen.

NY TEKSTILKOLLEKSJON: Den nye kolleksjonen Lappljung representerer den etniske stilen. Den inneholder pynteputer, tepper, gardiner, metervare og dynetrekk med grafiske mønstre.
NY TEKSTILKOLLEKSJON: Den nye kolleksjonen Lappljung representerer den etniske stilen. Den inneholder pynteputer, tepper, gardiner, metervare og dynetrekk med grafiske mønstre. Foto: FOTO: Ikea
GLOBALE MØNSTRE: Et dynetrekk fra serien Nätvide med mønstre fra hele verden gjør kanskje sengen til et midtpunkt? Den varme fargepaletten skal i alle fall forsøke å fremheve rommets personlighet.
GLOBALE MØNSTRE: Et dynetrekk fra serien Nätvide med mønstre fra hele verden gjør kanskje sengen til et midtpunkt? Den varme fargepaletten skal i alle fall forsøke å fremheve rommets personlighet. Foto: FOTO: Ikea

Globalt preg

Den etniske handler kort fortalt om ulike grafiske mønstre som skal gi hjemmet et globalt preg. Mens den rustikke uttrykker en røffere stil med naturlige teksturer som skal bidra til å skape den nordiske følelsen.

Det rustikke, eller "swedish rustic" om du vil, er preget av svenske røtter.

Ifølge Ikea er inspirasjonen hentet fra gamle gårder, fabrikker, skoler og sykehus hvor ting var enkle, solide og praktiske. Materialer som furu, keramikk, naturlige fibre og metall sammen med tekstiler i ull, lin og bomull fremhever den rustikke stilen. Naturen skal altså inn. Fortsatt.

Fargene som det legges vekt på er turkis, dus rød og dempet gul og grønn. Materialene skal gjerne skal være så naturlige som mulig. Og tekstiler med bladmotiver skal visstnok snakke godt til den rustikke stilen.

Skandinavia møter Afrika og Asia

OVERDIMENSJONERT: De nye overdimensjonerte lampene er kalt Hektar og har et industrielt uttrykk. Disse kommer som gulvlamper hengelamper og vegg-/klemmespoter. Lampen på bildet koster 119 kroner.
OVERDIMENSJONERT: De nye overdimensjonerte lampene er kalt Hektar og har et industrielt uttrykk. Disse kommer som gulvlamper hengelamper og vegg-/klemmespoter. Lampen på bildet koster 119 kroner. Foto: FOTO: Ikea

Som en motvekt til den rustikke stilen finner vi den etniske. Her møter Skandinavia Afrika og Asia.

Det er fokus på håndverk og tradisjoner som vevde tepper og potteplanter og lamper i naturfibre. Keramikk, glass og svart jern danner kontrastene til det naturlige. Varme og glødende jordfarger som beige, brunt og brent rødoransj skal gå godt sammen med andre stiler, mener IKEA. Stilen gjør seg spesielt synlig på tekstilserien som Ikea har valgt å kalle Lappljung.

- Årets to stilretninger fra Ikea gir deg alle muligheter, så hvorfor ikke krydre rommet på samme måte som du krydrer maten din; lite eller mye avhengig av smak, oppfordrer kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger i Ikea.

Nordiske røtter

- Jeg liker at Ikea minner oss om det vi allerede vet - at hjemmet mitt - og ditt er nettopp det - vårt eget. Det betyr at vi selv kan bestemme hvordan vi vil innrede det og hvordan vi ønsker å leve der, sier redaksjonssjef Åsne Hjukse i Bonytt.

GJERDELYS: De nye gulv- og taklampene i Rotvik-serien er inspirert av et gjerde eller visstnok av et bilde av et gjerde i Øst-Afrika. Den skulpturelle gulvlampen på bildet er i beiset bambus og koster 398 kroner.
GJERDELYS: De nye gulv- og taklampene i Rotvik-serien er inspirert av et gjerde eller visstnok av et bilde av et gjerde i Øst-Afrika. Den skulpturelle gulvlampen på bildet er i beiset bambus og koster 398 kroner. Foto: FOTO: Ikea

- Dessuten er det fint å se at de har hentet inspirasjon fra våre nordiske røtter og viser enkle, solide og rustikke objekter i naturmaterialer. Det kommer garantert til å slå an, fortsetter hun.

Hjukse skulle for øvrig gjerne sett at flere av produktene ble plassert i mer inspirerende miljøer.

- Det er jo det de er best på. Nå synes jeg for mange av sidene viser oppstilte produkter, til dels dårlig fotografert. Dessuten synes jeg forsiden er overraskende kjedelig.

Treffer mange

Redaksjonssjef i BoligDrøm Eva Høydalsvik tror årets katalog vil treffe deres lesere. Da tenker hun først og fremst på det rustikke, "swedish rustic".

- Men stilen er ikke veldig lett å finne i katalogen. Jeg ser de trekker frem kjøkkenfrontene Norje som representant for det rustikke. Det er vakre eikefronter, men de blir for enkle i stilen til å passe under fanen rustikk. Kanskje har Ikea og BoligDrøm forskjellige definisjoner av stilen rustikk. Likevel ser jeg mange nyheter som passer rett inn hos oss.

PÅ SOVEROMMET: Den nye sengestammen og nattbordet går under navnet Nordli. Den kommer med vinklet hodegavl og lakkert overflate. Prisen på sengestammen er 1.895 kroner.
PÅ SOVEROMMET: Den nye sengestammen og nattbordet går under navnet Nordli. Den kommer med vinklet hodegavl og lakkert overflate. Prisen på sengestammen er 1.895 kroner. Foto: FOTO: Ikea
FOR GUTTA: Nå kommer møbelserien Bestå som TV-benk, designet med tanke på medieløsninger. Luftekanaler sørger for at kabler og støpsler kan skjules. Bildet viser Uppleva frontdekse hvor fjernkontrollen skal fungere gjennom tekstilpanelet. Benken koster 1.840 kroner.
FOR GUTTA: Nå kommer møbelserien Bestå som TV-benk, designet med tanke på medieløsninger. Luftekanaler sørger for at kabler og støpsler kan skjules. Bildet viser Uppleva frontdekse hvor fjernkontrollen skal fungere gjennom tekstilpanelet. Benken koster 1.840 kroner. Foto: FOTO: Ikea
NYE KJØKKENFRONTER: De nye skapdørene og skuffefrontene Norje kombinerer finer og massiv eik. Her er det valgt grovskåret eikefiner med matt lakk for å bringe frem teksturen i treverket.
NYE KJØKKENFRONTER: De nye skapdørene og skuffefrontene Norje kombinerer finer og massiv eik. Her er det valgt grovskåret eikefiner med matt lakk for å bringe frem teksturen i treverket. Foto: FOTO: Sandra Werud/Ikea

- Hva savner du?

- Jeg savner egentlig ingenting. En Ikea-katalog leses ikke på en dag, det tar gjerne ett år. Problemet med katalogen, er at de vil tekkes alle. Derfor finner du aldri en stil som passer helt inn noe sted, du må rett og slett jobbe for resultatene. Så Ikeas problem er samtidig Ikeas suksess. De tekkes ingen, og lykkes faktisk med å tekkes alle.

Reiseminner som hyllevare

Hjukse i Bonytt synes imidlertid Ikea har lagt for mye vekt på eksotiske tekstiler.

- Det er ikke noe galt med eksotiske tekstiler, men når de får jobben med å illudere reiseminner, blir det litt mye.

- Når reiseminner blir hyllevare fra Ikea, vet jeg ikke om det reflekterer hvem som bor der. Og det er jo det både vi og Ikea ønsker at hjemmene våre skal gjøre, er det ikke?

ARBEIDSLAMPE: Lampene i serien Tisdag ble lansert i 2011. Nå er imidlertid Tisdag-familien komplett med nye vegg-, klemme, gulv og hengelamper i hvit. Klemmespoten koster 249 kroner.
ARBEIDSLAMPE: Lampene i serien Tisdag ble lansert i 2011. Nå er imidlertid Tisdag-familien komplett med nye vegg-, klemme, gulv og hengelamper i hvit. Klemmespoten koster 249 kroner. Foto: FOTO: Ikea
SKINNSOFA: De mørkebrune skinnsetene i Kivik-serien har dype sitteputer. Serien består av en 1-seterseksjon, 2- og 3-setersofaer. Sistnevnte koster 7990 kroner.
SKINNSOFA: De mørkebrune skinnsetene i Kivik-serien har dype sitteputer. Serien består av en 1-seterseksjon, 2- og 3-setersofaer. Sistnevnte koster 7990 kroner. Foto: FOTO: Ikea

Fra i morgen har du også mulighet til å laste ned Ikea-katalogen for iPad, iPhone og Android her.

Les også:

Sjekk denne skulpturelle badstuen som ble bygget på dugnad nå i sommer

Her er årets ferdighytte i Norge

Les alt om arkitektur på klikk.no

I denne bildebanken finner du inspirerende interiørbilder

KOLLEKSJON MED KARAKTER: Designeren Anna Efverlund og Maria Vinka har laget tekstilkolleksjonen Nätvide. Dette er mønstre fra Ikeas-arkiver som er omarbeidet. Inspirasjonen kommer fra reiser og ulike kulturer.
KOLLEKSJON MED KARAKTER: Designeren Anna Efverlund og Maria Vinka har laget tekstilkolleksjonen Nätvide. Dette er mønstre fra Ikeas-arkiver som er omarbeidet. Inspirasjonen kommer fra reiser og ulike kulturer. Foto: FOTO: Ikea
FRISKE FARGER: Det turkise og gulgrønne i pynteputeserien Ljappljung Fägel går igjen i kanten på Lappljung-teppet.
FRISKE FARGER: Det turkise og gulgrønne i pynteputeserien Ljappljung Fägel går igjen i kanten på Lappljung-teppet. Foto: FOTO: Ikea
SESONGENS FARGER: Denne sesongen har Ikea mye tilbehør i nyanser av lilla, blått og grønt som skal hjelpe deg å danne fargeklatter i hverdagen.
SESONGENS FARGER: Denne sesongen har Ikea mye tilbehør i nyanser av lilla, blått og grønt som skal hjelpe deg å danne fargeklatter i hverdagen. Foto: FOTO: Ikea

Til orientering: BoligDrøm og Bonytt eies av EGMONT Hjemmet Mortensen, samme eier som Klikk.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen