I dag ble Ikea-katalogen lansert på Kampen Hageby i Oslo.

Den er verdens mest leste kommersielle trykksak, og som i utbredelse lenge har vært den nest mest distribuerte boka i verden etter Bibelen.

Og hvor det kan tilføyes at bruksanvisningene trolig har skapt like mye tolkningsstrid blant brukerne...

I fjor var det hverdagen og ulike oppbevaringsløsninger som ble løftet frem.

I år er hovedfokuset plassutnyttelse.

TENK UTENFOR BOKSEN: For å vise smarte løsninger som overrasker og inspirerer gjestene. EKBY VIKTOR hylleplate 35 kroner. EKBY RISET konsoll for skråvegg 40 kroner. © FOTO: IKEA

Små rom - store drømmer

More ways to maximize space, lyder Ikeas oneliner.

Og hvem vil vel ikke ha mer plass? Eller gjøre noe mer ut av den plassen du har til rådighet? Bruke det på en smartere måte, gjøre det mer personlig? Det er slik Ikea selger seg inn til folket i år.

PLASSUTNYTTELSE: Løsninger for rom med liten plass er hovedfokus for IKEA i år. © FOTO: Monika Lundholm/IKEA

I årets katalog ser du løsninger som kjøkken i landlig stil, walk-in garderober, lekeområder som skal være lette å rydde, hjemmekinoer, baderomsspa med plass til klesvask - alt sammen på små arealer.

Flerbruksrom

Et rom som skal være både stue, lekerom og soverom i ett, trenger fleksible løsninger. Stablekrakker kan også fylle rollen som fotskamler og bord uten å oppta ekstra plass.

Oppblåsbare barnestoler (forkledd som marihøner) kan tømmes for luft og legges vekk.

UTEN GARDEROBE: Kanskje du ikke har rom for en garderobe. Heng det opp på veggen. Bort fra gulvet, lyder rådet. På hvilke måter plassen er begrenset, varierer fra hjem til hjem, men for alle hjem er det mye å tjene på smart og økonomisk tenkning når det gjelder plass, mener IKEA. © FOTO: Monika Lundholm/IKEA

FLERBRUKSROM: Bærbare og fleksible løsninger forvandler rommet fra dag til natt. Romavdelere løftes frem. © FOTO: Thommy Bengtsson/IKEA

Det Ikea kaller liten plass, kan være en hel leilighet, eller små områder med ekstra plass over, under og imellom forskjellige steder rundt om i hjemmet. Løsninger for bedre plassutnyttelse er produkter som kan foldes, stables, flyttes, er enkle og lette, romavdelere eller har innebygd oppbevaring.

To hovedstiler

I år fokuserer de på to stiluttrykk. Den ene moderne stilen har svenske røtter, den andre er mer internasjonal og klassisk.

- For å ha et interessant og variert sortiment som appellerer til mange forskjellige mennesker, må vi ha god oversikt og varierte farger og materialer fra år til år, og sette dem sammen på nye måter for å skape innovative møter mellom farger og materialer, understreker Ikea-sortimentsstrateg Mia Lundström.

TO HOVEDSTILER: I år fokuserer IKEA på to stiluttrykk. Den ene moderne stilen har svenske røtter, den andre er mer internasjonal og klassisk. © FOTO: IKEA

MED HUMOR: Den nye tekstilkolleksjonen EIVOR har originale mønstre med sans for humor, sted og kultur, som vi ser i EIVOR LEVA dynetrekk og putevar. © FOTO: Kristian Krebs/IKEA

MODEREN SVENSK STIL: Nyt maten med moderne svensk stil. Bland rødsjatteringene og eik med stilen i et moderne kjøkken. Spisebordet TRANETORP i hvitbeiset eik kan absolutt bli en vinner i år. Benken og stolen er kalt SIGURD. TRANETORP spisebord koster 1.795 kroner. © FOTO: Kristian Krebs/IKEA

Den moderne, svenskinspirerte stilen er typisk for varehuset. Stilen har beholdt elementene fra funksjonalismen, samtidig som det er utviklet nye former som fremmer komforten.

Stilen er ren, lys, praktisk, flerfunksjonell, tydelig og fargeglad, og har et modernistisk preg med bred appell. Materialer som plast, bomull, ull, lakk, bøk, aluminium, bjørk, papir, eik, formbøyd tre, glass og naturfibre er brukt.

BESTEMORSTIL: ISALA-seriens form er inspirert av eldre svenske møbler og representerer den klassiske stilen, men med moderne vrier som tykkere ben skaper likevel et nytt uttrykk. De myke og dempede lilla- og gråfargene skal fungere sammen med hvitt og ulike tresorter. Bordet på bildet koster 1.490 kroner. © FOTO: Bo Persson/IKEA

NYE BOKSER: KVARNVIK heter en ny boks-serie som er ment å fenge folk som liker den internasjonale stilen med klassisk tilsnitt. Her finner du DVD-bokser, CD-bokser og tidsskriftsamler. © FOTO: Kristian Krebs/IKEA

Klassisk stil

Ikeas stil med internasjonalt og klassisk tilsnitt er ment å utstråle sikkerhet, eleganse, tidløshet og kvalitet, hvor klassiske elementer kombineres med diskré detaljer som er både moderne og friske, sier de selv.

Mellom- og mørkebrunt tre oppleves som varmt. Rosa, lilla, grønne, blå og benhvite nyanser florerer, særlig med bruk av skinnende og matte farger som skaper kontrast eller harmoni.

Andre materialer, som fløyel, lær, krom, plysj og forskjellige typer glass, er dekorative elementer som styrker følelsen av moderne detaljer ytterligere, mener de.

God nytenkning

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen i Opplevelsesdesign mener Ikea har klart det igjen.

- Presentasjonen av de fleksible løsningene gir et mangfold av muligheter. Selv om stilen er inndelt i to, med svenske røtter og en mere internasjonal, klassisk stil, så virker det som alt er tillatt.

- Det er gøyalt og nyskapende. Her viser de også at det nå er tillatt å ha synlig oppbevaring. Tradisjonelt skal du skjule oppbevaringen bak skuffer, skap og i boder, men med de nye løsningene fremmer det en nytenkning, sier han.

Les også:

Slik blir du kvitt bananfluer

Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev gratis

Slik blir myggplagene mindre

Her finner du over 1000 inspirerende bolig og interiørbilder

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!