Tips til middagsselskap

Syv tips for å holde et perfekt middagsselskap

Og tabbene du absolutt bør unngå!

HYGGELIG, MEN KREVER PLANLEGGING: Å ha venner over på middag er veldig hyggelig, men for at det skal bli en vellykket kveld er det mye som må planlegges.
HYGGELIG, MEN KREVER PLANLEGGING: Å ha venner over på middag er veldig hyggelig, men for at det skal bli en vellykket kveld er det mye som må planlegges. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
VELKOMMEN-TIPS: Når gjestene kommer, bør snacks og drikke stå klart. - Server gjestene en drink (enten med eller uten alkohol) og en amuse bouche eller litt snacks med en gang de kommer. Dette får gjestene til å føle seg velkommen, og om ikke annet kan de snakke seg i mellom om det de får servert, sier livsstilblogger Tine Monsen.
VELKOMMEN-TIPS: Når gjestene kommer, bør snacks og drikke stå klart. - Server gjestene en drink (enten med eller uten alkohol) og en amuse bouche eller litt snacks med en gang de kommer. Dette får gjestene til å føle seg velkommen, og om ikke annet kan de snakke seg i mellom om det de får servert, sier livsstilblogger Tine Monsen. Foto: FOTO: Tine Monsen
HUSK DEG SELV OGSÅ: Planlegg gjerne hva du selv skal gå med under middagsselskapet, så kan i alle fall ett punkt strykes av listen. - Heng gjerne frem klær, sko og smykker du skal ha på deg, kvelden før, sier interiør- og grafisk designer og interiørblogger Anette Willemine Solheim.
HUSK DEG SELV OGSÅ: Planlegg gjerne hva du selv skal gå med under middagsselskapet, så kan i alle fall ett punkt strykes av listen. - Heng gjerne frem klær, sko og smykker du skal ha på deg, kvelden før, sier interiør- og grafisk designer og interiørblogger Anette Willemine Solheim. Foto: FOTO: Tove Hertzberg

Å være vertskap og holde middagsselskap kan være både hyggelig og stressende på samme tid, og det er mye som skal forberedes før gjestene trår over dørstokken.

For å gjøre det enklere for deg neste gang du stiger inn i rollen som vert eller vertinne, har vi laget en huskeliste med tips til hvordan kvelden blir best mulig både for deg og gjestene dine.

Se alle tipsene nederst i artikkelen.

Nøkkelen til et vellykket middagsselskap

Alt i alt er planlegging stikkordet. Gjør du det grundig og gjør unna mesteparten av jobben i god tid før den store dagen og før gjestene kommer, unngår du mye unødvendig stress.

- Sett opp meny og innkjøp av mat, drikke og dekor i god tid. Rydd og vask senest én dag før, dekk bordet og arranger blomster og pynt dagen før. Lag mat som kan stå i kjøleskap eller fryser en dag eller mer på forhånd.

Det sier interiørdesigner, grafisk designer og interiørblogger Anette Willemine Solheim.

Er du avslappet og rolig, går som regel det meste av seg selv. Som vertinne bør du derfor prioritere deg selv og sørge for å ha alt på stell.

- Sett av god tid til deg selv den dagen du skal ha selskapet. Heng gjerne frem klær, sko og smykker du skal ha på deg, kvelden før. La den varme ullkjolen og de høyeste hælene få stå i skapet; velg heller behagelige klær og sko du kan både stå og gå i lenge, sier Solheim.

Livsstilsblogger Tine Monsen tror nøkkelen bak en vellykket kveld som vertinne er å få gjestene til å føle seg velkomne og varte dem opp best mulig.

- Ønsk alle gjestene velkommen i døren, ta i mot yttertøyet deres, introduser alle gjestene for hverandre og si gjerne noe de har til felles når du introduserer dem (en interesse, hobby, arbeid, lidenskap etc.), sier hun og tipser videre:

- Server gjestene en drink (enten med eller uten alkohol) og en amuse bouche eller litt snacks med en gang de kommer. Dette får gjestene til å føle seg velkommen, og om ikke annet kan de snakke seg i mellom om det de får servert.

Bryllupsplanlegger og innehaver av Itshappening.no Annette Elvhaug mener en god vertinne er den som klarer å ta vare på både gjestene og ha kose seg selv.

- En god vertinne er en som klarer å få gjestene til å føle seg ekstra velkommen, samtidig som de klarer å selv nyte kvelden, sier hun.

Les flere tips:

Gjestene

Hvem og hvor mange skal du invitere? Og hvor avansert skal du gjøre det?

- Jeg mener det perfekte tallet er åtte gjester – da får alle mulighet til å snakke med hverandre. Men jeg vil påpeke at dette også kommer litt an på bord/plass etc. Er dere mer enn 14 gjester kan det fort bli litt upersonlig, sier Annette Elvhaug, innehaver av It's Happening - Event & Bride og bryllupsplanlegger.

Det samme mener livsstilblogger Tine Monsen.

- Åtte gjester – da er det fortsatt en fest om vertskapet må bruke litt tid på kjøkkenet. Når det er sagt er det uansett hyggelig med gjester uansett antall.

Anette Willemine Solheim er interiør- og grafisk designer, og blogger om interiør og design. Hun mener du kan invitere så mange du har plass til og lyst å ha – og at det et middagsselskap ikke trenger å være så avansert.

- Har du invitert til en enkel middag, så kan du for eksempel servere tapas eller fingermat. Da trenger du ikke nødvendigvis dekke en kuvert til alle gjestene ved et spisebord, sier hun og fortsetter:

- Stående buffet kan også være et vellykket middagsselskap. Det er en fin måte for gjestene til å mingle. Skal man derimot sitte til bords er det fint om at det ikke er for trangt for gjestene å sitte. Bordets størrelse avgjør hvor mange man har plass til.

Planlegging av meny

Å bestemme maten kan være både gøy og utfordrende. Her er hva du må huske i planleggingsfasen.

PLANLEGGING AV GJESTER: Det gyldne tall for antall gjester i et middagsselskap ser ifølge ekspertene ut til å være åtte.
PLANLEGGING AV GJESTER: Det gyldne tall for antall gjester i et middagsselskap ser ifølge ekspertene ut til å være åtte. Foto: FOTO: Thinkstock

Når du serverer mat vil du selvfølgelig gjerne lage retter som går fint sammen og som faller i smak hos alle, samtidig som du skal ta i betraktning at noen av gjestene har allergier, intoleranser eller andre spesielle behov.

Dette bør du ifølge Annette Elvhaug, innehaver av It's Happening - Event & Bride og bryllupsplanlegger, og livsstilblogger Tine Monsen finne ut av før den store dagen.

- Jeg synes det er et godt tegn når vertskapet tar seg bryet med å forhåndssjekke om det er noen som ikke tåler/liker noe – det gir meg en indikasjon på at mat er viktig for dem, og desto større grunn, sier Elvhaug.

- Det vi bruker å gjøre er å høre om noen har noen allergier – det er aldri vellykket om du må ekskludere noen fra en rett, sier Monsen og legger til:

- Er noen av gjestene vegetarianere eller av andre årsaker ikke kan spise det du har tenkt å servere, bør du også gjøre deg klar over dette på forhånd.

Har du oppdaget en helt nydelig rett som du aldri har prøvd før, men tenker passer perfekt til neste middagsselskap, bør du ikke lage den for første gang når du får gjester på besøk.

- Det kan være greit å ikke eksperimentere med nye oppskrifter akkurat når du skal ha gjester. Utforsk oppskrifter i forkant, da ser du også hva som fungerer eller ikke, og du kan justere eventuelle ingredienser. Lag det du er god på, da vet du at det blir vellykket og du kan, som vertinne, slappe mer av, sier interiør- og grafisk designer og interiørblogger Anette Willemine Solheim.

Matforberedelsene før gjestene kommer

Tipsene for å holde maten varm.

Når du inviterer gjester på middag er det for å ha en hyggelig tid sammen med god mat og drikke – og ikke fordi du skal stå på kjøkkenet halvparten av tiden og kokkelere. Sørg derfor for at du ikke går for de mest avanserte og tidskrevende rettene.

PLANLEGGINGSFASEN: Når du setter sammen en meny er det viktig å finne ut på forhånd om noen har allergier, intoleranser eller andre spesielle behov.
PLANLEGGINGSFASEN: Når du setter sammen en meny er det viktig å finne ut på forhånd om noen har allergier, intoleranser eller andre spesielle behov. Foto: FOTO: Colourbox

- Dersom du må bruke mer tid på kjøkkenet enn med gjestene, så vil det være uheldig. Unngå gjerne kompliserte retter med for mange elementer og tidskrevende dandering, sier livsstilblogger Tine Monsen og fortsetter:

- I tillegg kan det være lurt å tenke gjennom hva du skal lage som skal ha plass i ovnen samtidig, da de fleste bare har en ovn til disposisjon. Lager du for eksempel ovnsbakte poteter som tar én time i ovnen, kan det være problematisk å lage helstekt kylling, lammelår og så videre som også skal inn i ovnen samtidig.

Interiør- og grafisk designer og interiørblogger Anette Willemine Solheim råder deg til å gjøre klart mest mulig før gjestene kommer, og samarbeide med partneren under selve midaggen.

- Gjør det enkelt, og lag mye av maten i forkant. Er dere et par kan dere bytte på å hente mat og drikke. Da får begge anledningen til å nyte litt ro ved bordet, sier hun.

Forbereder du mye av maten på forhånd, kan det være en utfordring å holde den varm nok til den faktisk skal serveres. Her er planlegging, varme tallerkener, dyne og varm saus suksess-stikkordene.

- Et godt triks er å koke potene på forhånd, helle ut vannet og sette kjelen under en dyne i sengen. Ting kan også varmes opp rett før det skal serveres om du går tom for stekeplater, sier Monsen og legger til:

- Et annet triks er å varme opp tallerkenene i stekeovnen. En varm saus redder også det meste.

- Bruk varmeskap, eller sett stekeovnen på svak varme, så tallerkener og/eller maten (som tåler det) kan holde seg varmt frem til måltidet skal serveres, sier Solheim og legger til:

- Mat kan også holdes varm på praktiske varmeplater eller med telys- og oljelamper – som dere for eksempel bruker til fondue.

Dekking av bordet

Formelt selskap? Vennemiddag? Så pent bør du dekke bordet.

Når det gjelder selve dekkingen av bordet og hvor nøye du skal være på regler, kommer dette an på gjestene og anledningen.

- Å dekke bord skal være gøy, det kan samtidig være lurt å ta hensyn til hvem du skal ha på besøk og hvilken anledning du skal dekke til, sier livsstilblogger Tine Monsen og fortsetter:

PASS PÅ Å HA TID TIL ALT: En viktig ting å tenke over er om all maten du skal lage trenger å stå i ovnen samtidig. - De fleste har bare én ovn til disposisjon. Lager du for eksempel ovnsbakte poteter som tar 1 time i ovnen, kan det være problematisk å lage helstekt kylling, lammelår osv, som også skal inn i ovnen samtidig, sier livsstilblogger Tine Monsen.
PASS PÅ Å HA TID TIL ALT: En viktig ting å tenke over er om all maten du skal lage trenger å stå i ovnen samtidig. - De fleste har bare én ovn til disposisjon. Lager du for eksempel ovnsbakte poteter som tar 1 time i ovnen, kan det være problematisk å lage helstekt kylling, lammelår osv, som også skal inn i ovnen samtidig, sier livsstilblogger Tine Monsen. Foto: FOTO: Thinkstock

- Svigerfamilien din vil kanskje ikke sette like stor pris på å komme til et bord hvor glassene står feil vei med bestikket balanserende oppå seg, som noen andre i vennegjengen. Boken Skikk og Bruk kan være til god hjelp om man er usikker på hvordan man skal gjøre det.

Til en treretters middag med seks til ti gjester, kan du fint holde det enkelt og pynte opp med «gratis» dekorasjoner.

- Dekk gjerne med tøyservietter og dekketallerken, og dekorasjoner man finner enten hjemme eller ute. For eksempel blir noen dager gamle blomster fine om du kutter de og legger de i vannbad i små skåler på bordet, sier Monsen.

Annette Elvhaug, innehaver av It's Happening - Event & Bride og bryllupsplanlegger, finner sjarm i at bordet ikke er planlagt og dekket til punkt og prikke.

- Det er bare sjarmerende om ting er litt feil eller ulikt. Jeg er veldig fan av ulikt servise, glass, og så videre for å få en litt mer levende og personlig touch på bordet, sier hun.

Selskapsblogger Sille Svenkerud Førner liker også en miks av forskjellig servise.

- Du kan gjerne dekke med en blanding av det du har, for eksempel gamle dekketallerkener i glass kombinert med moderne servise. Kanskje noen glass med farge kombinert med noe helt enkelt, sier hun.

Dekorering

Et pent dekorert bord setter liksom prikken over i-en i et selskap. Men hvordan gjøre det finest og enklest mulig?

Noe mer innbydende enn et pent, dekket bord når man som gjest kommer på middag hos noen, finnes kanskje ikke.

Det viser at vertskapet har lagt ned mye tid og arbeid, og hatt et ønske om å gjøre det hyggeligst mulig. Å ta i bruk elementer fra årstiden man er i en enkel og fin måte å dekorere bordet på.

- Nå om vinteren kan man for eksempel gjøre masse gøy med kongler: Dypp de i maling – for eksempel neonfarger, sort/hvitt-tema, metalliske farger til nyttårsaften, listen er lang, sier Annette Elvhaug, innehaver av It's Happening - Event & Bride og bryllupsplanlegger, og fortsetter:

ENKELT, MEN FINT: Dekking av bordet trenger ikke å være så avansert - verken serviset eller dekorasjonene. - Dekk gjerne med tøyservietter og dekketallerken, og dekorasjoner man finner enten hjemme eller ute, sier livsstilblogger Tine Monsen.
ENKELT, MEN FINT: Dekking av bordet trenger ikke å være så avansert - verken serviset eller dekorasjonene. - Dekk gjerne med tøyservietter og dekketallerken, og dekorasjoner man finner enten hjemme eller ute, sier livsstilblogger Tine Monsen.

- Naturen har masse å by på, og om du titter innom en interiørforretning ser du mange elementer du kan gjøre DIY på. Ellers er jeg veldig glad i fjær, pomponger, oregami og friske blomster.

- Granbar er det perfekte vinterelement, gjerne i små glassvaser siden det kan bli litt «julete» å legge som løper på bordet etter nyttår, tipser livsstilblogger Tine Monsen.

Før du går til innkjøp av nye ting, råder interiør- og grafisk designer og interiørblogger Anette Willemine Solheim deg til å ta en titt i skuffer og skap for å se om det er noe du kan bruke.

- Da er det lettere å få en oversikt og å planlegge innkjøp av det du måtte trenge, sier hun.

Solheim tipser videre om at det om vinteren kan være fint å bruke det kjølige aspektet med snø og is og trekke inn isblått sammen med hvitt.

- Bestikk og tilbehør i sølv eller stål passer godt til dette. For å myke det hele litt opp, så kan (kunst)pels/skinn og ull være delikate kontraster, og bidrar til å lune inntrykket, sier hun og fortsetter:

- Detaljer og dekorasjoner som kunstsnø, kuler (bruk gjerne noen av julekulene), krystaller og stjerner er fine tilbehør. Blomster som passer til kan være amaryllis, franske anemoner, ranunkler, erteblomster og kjølige sølvblad.

Bordplassering

Hvem skal sitte hvor? Ekspertene råder deg til å mikse gjestene.

En morsom, men også kanskje vanskelig del av middagsplanleggingen, er bordplassering. Du vil jo gjerne hindre at folk som kjenner hverandre godt ikke setter seg rett ved siden av hverandre – det er jo så gøy med nye bekjentskap!

- Jeg synes det er viktig med bordkort! Dette for å mikse folk som vanligvis ikke ville satt seg sammen, og samtidig teame opp folk man tror vil passe sammen, sier Annette Elvhaug, innehaver av It's Happening - Event & Bride og bryllupsplanlegger, og fortsetter:

- Jeg var så fornøyd med bordplasseringen på nyttårsaften – der splittet vi par, satte de som ikke kjente hverandre så godt sammen, samtidig som de alltid var nære noen de selvfølgelig også kjente.

De droppet jente-gutt-jente-regelen, og kjørte heller to og to.

DEKORERING: Å bruke naturen til å dekorere et bord for middagsselskap er et kjempefint (og gratis!) tips. Hva med å dekorere med kongler?
DEKORERING: Å bruke naturen til å dekorere et bord for middagsselskap er et kjempefint (og gratis!) tips. Hva med å dekorere med kongler? Foto: FOTO: Tine Monsen

- Det fungerte helt supert! Ellers er det som tidligere nevnt alltid viktig å se for seg hvem som vil få kjemi og hvem man kanskje kan splitte. Jeg synes det i en middag er fint å splitte par, de ser hverandre alltid ellers, sier Elvhaug.

Livsstilblogger Tine Monsen tipser også om vertskapregelen når det gjelder bordplassering, og har også tro på å mikse gjestene.

- Vertinnen skal aldri ha verten til bords. Prøv å mikse og matche i forhold til hvem du tror passer sammen om gjestene ikke kjenner hverandre fra før. Dette vil gjøre selskapet bedre for alle, sier hun.

Siste finish

Dagen er kommet og alt er ganske på stell, men her er hva du må huske å gjør rett før gjestene kommer.

Enten du har gjester eller ei, er det alltid trivelig med et rent og pent hjem – men selv om du har invitert noen over på middag trenger du ikke dra frem vaskekosten en halvtime før de ankommer. En runde med støvsugeren holder i massevis.

- Jeg liker å ha det ryddig, men synes vi kan spare vaskingen til etter at gjestene har dratt. Jeg liker å bruke sko inne, så en kjapp støvsuging kommer vi langt med, sier livsstilblogger Tine Monsen.

Det samme mener Annette Elvhaug, innehaver av It's Happening - Event & Bride og bryllupsplanlegger, – som har lært av sin mor.

- Jeg har en regel om at det er viktigere å vaske etter gjestene har vært på besøk enn før. Jeg vokste opp med en mamma som stresset veldig når vi hadde besøk, så for meg er et godt vertskap noen som slapper av og er litt nonsjalante til det å ha selskap, sier hun og fortsetter:

- Heller en vertinne med glasset i hånden, enn støvkosten. Men, det bør jo være hyggelig å komme på selskap også – vi skal jo passe på at det ser hyggelig og imøtekommende ut å være på besøk. Blomster er et must.

HUSK DETTE OM BORDPLASSERING: Når du skal planlegge hvor gjestene skal sitte, er det en god idé å mikse litt. - Prøv å miks og match i forhold til hvem du tror passer sammen, om gjestene ikke kjenner hverandre fra før. Dette vil gjøre selskapet bedre for alle, sier livsstilblogger Tine Monsen.
HUSK DETTE OM BORDPLASSERING: Når du skal planlegge hvor gjestene skal sitte, er det en god idé å mikse litt. - Prøv å miks og match i forhold til hvem du tror passer sammen, om gjestene ikke kjenner hverandre fra før. Dette vil gjøre selskapet bedre for alle, sier livsstilblogger Tine Monsen. Foto: FOTO: Tine Monsen

Selskapsblogger Sille Svenkerud Førner venter også med vasken til etter gjestene har dratt, og anbefaler heller å rydde gangen og vaske badet.

- Altfor mange maser og stresser med å vaske før de skal ha gjester, det kan de gjøre etterpå. Men rydd gjerne gangen og pass på at det er plass til at gjestene kan henge av seg. Gå over badet, pynt der også med en blomst som lukter godt, sier hun.

Monsen er enig.

- Friske blomster er alltid fint, tenn på noen få duftlys, demp lyset og sett på litt god musikk.

Tabbene du må unngå

Her er hva ekspertene råder deg i aller høyeste grad å unngå.

Under et middagsselskap er det mye som kan gå galt, og under oppsummerer ekspertene hva du absolutt ikke bør gjøre.

- Å kommentere sin egen mat på en negativ måte som: «Åh, jeg fikk ikke til kjøttet som jeg ønsket», sier livsstilblogger Tine Monsen og legger til:

- Andre vil ikke legge merke til småfeil med maten (om du ikke har brent kjøttet!) på samme måten som du som har laget den.

- Stress avler stress! Det er bare tull. Pust til 10, eller kanskje til og med 50, og prøv å tenk hvorfor du synes det er hyggelig å invitere på middag – det er kanskje ikke for alle om kvelden bare føles som ork og mas, sier Annette Elvhaug, innehaver av It's Happening - Event & Bride og bryllupsplanlegger, og fortsetter:

- Husk å skjenke vann og annen drikke i glassene – tomme glass er et tegn på en litt slapp vertinne. Rydd også av bordet raskt, så slipper gjestene å sitte i matrester hele kvelden.

- Å være dårlig forberedt. Gjestene vil lett kunne merke dette, og kan føle seg brydd over at ting virker tilfeldig fra din side. Dette gjelder alt fra meny til om hjemmet ditt ser lite innbydende ut, sier interiør- og grafisk designer og interiørblogger Anette Willemine Solheim.

STØVSUG, MEN IKKE VASK: Selv om du har lyst å ha det rent og pent når du får besøk, holder en runde med støvsugeren i massevis. - Jeg liker å ha det ryddig, men synes man kan spare vaskingen til etter at gjestene har dratt. Jeg liker å bruke sko inne, så en kjapp støvsuging kommer man langt med, sier livsstilblogger Tine Monsen.
STØVSUG, MEN IKKE VASK: Selv om du har lyst å ha det rent og pent når du får besøk, holder en runde med støvsugeren i massevis. - Jeg liker å ha det ryddig, men synes man kan spare vaskingen til etter at gjestene har dratt. Jeg liker å bruke sko inne, så en kjapp støvsuging kommer man langt med, sier livsstilblogger Tine Monsen. Foto: FOTO: Colourbox

Vel og merke er ikke det aller viktigste at alt skal være striglet til gjestene kommer.

- Det viktigste er at du som vertinne viser dine gjester en ekte glede og respekt over å få dem på besøk og til å tilbringe noen fine timer sammen, sier Solheim.

UNNGÅ DETTE: Tomme glass og tallerkener er tegn på en litt slapp vertinne. Det beste er å fylle på med drikke og rydde unna på bordet når folk er ferdig med måltidet.
UNNGÅ DETTE: Tomme glass og tallerkener er tegn på en litt slapp vertinne. Det beste er å fylle på med drikke og rydde unna på bordet når folk er ferdig med måltidet. Foto: FOTO: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning