Innredning på liten plass

Sjekk de smarte løsningene i mini-leiligheten

Da eieren ikke så seg råd til å kjøpe større bolig, måtte hun tenke helt nytt i den gamle.

KONTROLLSENTER: Leiligheten i Tel Aviv ble ny med hjelp fra kreative arkitekter.
KONTROLLSENTER: Leiligheten i Tel Aviv ble ny med hjelp fra kreative arkitekter. Foto: FOTO: Boaz Lavi & Jonathan Blum
Publisert Oppdatert

I likhet med storbyer i resten av verden har også Tel Aviv i Israel opplevd stor urban vekst de siste årene. Og som følge av at alle vil inn til byene for å bygge og bo, så stiger selvsagt husprisene deretter.

Storbyen har opplevd enoppgang i eiendomsprisene de siste årene, noe som resulterer i at mange må tenke kreativt når kommer til måten å bo på.

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Dornob var det i allefall tilfelle for eieren av denne lille leiligheten midt i Tel Avivs sentrum.

Ikke råd til større hus

- Klienter som føler at de har vokst fra sin nåværende bolig opplever nå plutselig at de kanskje ikke har råd til noe større, forklarer arkitekt Bosmat Sfadia Wolf hos Sfaro Architects.

BYGGET OM: Den lille leiligheten ble totalforandret med en spesialbygget boks midt i boligen.
BYGGET OM: Den lille leiligheten ble totalforandret med en spesialbygget boks midt i boligen. Foto: FOTO: Boaz Lavi & Jonathan Blum

- Klienten som kom til oss med denne leiligheten hadde nettopp det problemet. Leiligheten, som er på bare 40 kvadratmeter, hadde begynt å føles for liten, men med de stadig stigende prisene, så hun seg ikke råd til å oppgradere til en større bolig.

Løsningen arkitektene, i samspill med huseieren, kom opp med, var å totalt bygge om leiligheten, og gjøre den mer praktisk, moderne og funksjonell.

Bygget kontroll-senter i midten

Eieren av leilgheten hadde i utgangspunktet et ønske om å flytte fra den lille ettroms leiligheten til en litt mer romslig to-roms i samme nabolag.

- Da dette ikke var mulig finansielt, kom klienten til oss for hjelp, røper Sfadia Wolf til Bonytt.no.

FRI FLYT: Arkitektene mente at boligen kom til å føles større om man samlet alle funksjoner i en sentral "kontroll-boks".
FRI FLYT: Arkitektene mente at boligen kom til å føles større om man samlet alle funksjoner i en sentral "kontroll-boks". Foto: FOTO: Boaz Lavi & Jonathan Blum

- Vi kom så på ideen med å, istedet for å sette opp vegger, bygge et slags "kontroll-senter" midt i leiligheten, i form av en gigantisk hvit kube.

Den sentrale kuben, eller boksen, inneholder oppbevaring, kjøkken, et kompakt baderom og alle eierens media og underholdingsduppedingser, som lydanlegg, TV, plass til fjernkontroller osv.

- Skyvedører sklir lydløst inn og ut av kuben, og deler på denne måten av soner og åpner opp nye, forklarer Sfadia Wolf.

- På denne måten kan beboeren forandre både utseende og funksjon på boligen sin ved hjelp av å åpne eller lukke dører.

Flere lag og funksjoner

INNEBYGGET: Både bad og klesskap har fått plass i den spesialbygde konstruksjonen midt i boligen.
INNEBYGGET: Både bad og klesskap har fått plass i den spesialbygde konstruksjonen midt i boligen. Foto: FOTO: Boaz Lavi & Jonathan Blum

- Med kuben i midten er leiligheten nå inndelt i fire hovedsoner, røper arkitektene i en uttalelse til design- og arkitekturnettstedet Arch Daily.

- På denne måten fikk vi samlet alle boligens hovedfunksjoner og oppbevaringsområder inne i konstruksjonen, mens vi samtidig bevarte en 360 graders sirkulasjon rundt den, noe som gjør at rommet gir en opplevelse av å være endeløs, og dermed får boligen til å virke større enn den er.

Ved å bruke skyvedører som forsvinner inn i kuben har arkitektene sørget for at rommet og boligen kan endres i forhold til både tid på døgnet og eierens behov. Noe som skaper et inntrykk av et svært multi-funksjonelt hjem.

Inndeling

På hver side av den hvite kuben har arkitektene tegnet inn smale korridorer som skaper en slags følelse av en endeløs flyt i boligens oppholdsrom.

SOVEROM: Leiligheten, som før var en ett-roms, har nå fått plass til et romslig soverom.
SOVEROM: Leiligheten, som før var en ett-roms, har nå fått plass til et romslig soverom. Foto: FOTO: Boaz Lavi & Jonathan Blum

De eneste veggene i leilighten, bortsett fra de som former den sentrale kuben, er de som rammer inn soverommet. Og selv disse kan brettes bort eller skyves unna, slik at man opprettholder flyten og følelsen av plass og rom.

- Ved å plassere alle de nødvendige funksjonene i leiligheten inn i den spesialbygde kuben, ble hele boligen fullstendig forvandlet, og der er ingen tvil om at leiligheten føles større enn sine 40 kvadratmeter, forklarer arkitekt Sfadia Wolf.

Og at dette kompakte hjemmet er totalt forvandlet hersker det ingen tvil om.

Etter ombyggingen er det som en gang var en upraktisk og trang ett-roms leilighet nå blitt til en romslig og funksjonell bolig som huser både eget kjøkken, smarte oppbevaringsløsninger og et stort soverom.

- Eieren har nå fått et hjem som fungerer til hennes behov og livstil, forklarer arkitektene fra Sfaro Architects.

SKYVEDØRER: Bruk av skyvedører går igjen i leiligheten. Dette sparer plass og bidrar til flyten i boligen.
SKYVEDØRER: Bruk av skyvedører går igjen i leiligheten. Dette sparer plass og bidrar til flyten i boligen. Foto: FOTO: Boaz Lavi & Jonathan Blum
SMART OPPBEVARING: Leiligheten virker større nå når de fleste funksjoner er gjemt inne i kuben.
SMART OPPBEVARING: Leiligheten virker større nå når de fleste funksjoner er gjemt inne i kuben. Foto: FOTO: Boaz Lavi & Jonathan Blum

- Og det uten å måtte flytte.

Les også:

Her er den kuleste arkitekturen akkurat nå

Gjør et interiørkupp på BonyttBazar i dag

Her er Norges drømmebolig

Jordmødre advarer mot intimbarbering før fødsel

SLIK GJORDE DE: Arkitektene samlet sentrale funksjoner i en spesialbygget kube midt i leiligheten.
SLIK GJORDE DE: Arkitektene samlet sentrale funksjoner i en spesialbygget kube midt i leiligheten. Foto: Illustrasjon: Sfaro Architects

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning