Interiørdesigner Nancy Sporsheim hos designbyrået Madalon forteller at det finnes lyddempende løsninger i form av store møbler samt akustiske materialer for himlinger, gulv og vegger som kan integreres.

- Det er helst i offentlige rom at slike løsninger blir benyttet. I private boliger blir ofte ikke problemet ofret en tanke før familien flytter inn, og de opplever at hjemmet likevel ikke er så lunt og hyggelig.

Mange moderne boliger har jevne flater i glass og betong som kaster lyden tilbake. Nancy Sporsheim har opplevd familier som har flyttet inn i boliger hvor etterklangen er så kraftig at det blir en belastning, særlig for småbarnsfamilier hvor støynivået er høyt.

- Velger du å bygge ny bolig har du muligheter til å tenke over materialvalg og gjøre tiltak underveis for unngå lydproblematikken. Men kjøper du huset ferdig, er det fullt mulig å dempe støyen med relativt enkle midler.

lyddempet hus klikk=

LYDPLATER PÅ VEGGEN. I hallen er det hengt opp spesialdesignede lydplater fra Silencio, 120 x 120 cm, designet av Richard Hatleskog, popart.no Svanen er en stoppet stol fra Fritz Hansen, og sisalteppet er bestilt etter mål. Lyddempende lerretsbilder fås også hos blant andre Sumopix. © FOTO: Espen Grønli

- Så hva gjør man når drømmeboligen gir gjenlyd?

- Hvis du allerede har en bolig med vel mye akustikk, kan du gjøre en del tiltak. Få tak i lydplater som du henger på veggen. Disse kan trekkes i spesialdesignet tekstil, motivet kan du velge selv, slik får du din høyst personlige lyddemper. Slike plater kan også monteres i taket. Ellers er det viktig med gjennomført tekstilbruk i boligene.

- En av de største tabbene?

- Mange kjøper for små møbler til rommet. Har du et stort rom med ekko så kjøp store, gjerne stoppede møbler samt tepper i størrelse XXL. Dersom du ikke finner det du trenger i møbelbutikkene, så spør betjeningen, saker og ting kan spesialbestilles. Se også etter hvilke møbler du har hjemme og bytt ut for eksempel glassbordet til et trebord.

- Er det forskjell på tekstiler?

- Ja, stoffer som lin og fløyel fungerer bedre enn stoffer som er blanke og glatte. Bruk gjerne lange og fôrede gardiner. Mellomfores gardinene med ullfilt gir dette maksimal uttelling. Tekstiltapet er fint på veggene, men det hjelper også med tapeter med mye tekstur. Det beste er å unngå mest mulig glatte vegger i store rom og der det er høyt under taket. Store, samlede tepper med lang og tett luv gir bedre resultat enn korte, harde tepper.

Snarøya lyddempet hus klikk=

TEKSTILDEMPING. Lange gardiner gir maksimal uttelling, spesielt når de er fôret. Bruk gjerne rullegardiner i tillegg. Disse dueblå gardinene faller fra tak til gulv, fra Trier bak slottet. © FOTO: Espen Grønli

lyddempet hus

POLSTRET. Sengegavl i myk fløyel og nagler er fra Madalon.Polstret inventar er gull verd for rom som trenger lyddemping. Delveggen bak sengen har fått grå tapet fra Poesi. Unngå mest mulig glatte vegger, bruk gjerne struktur eller tekstiltapeter. © FOTO: Espen Grønli

- Tips for å bryte opp flatene?

- Bruk delevegger der det er mulig. Gi dem gjerne en fin tekstiltapet. Bokhyller og bøker som romdelere eller langs veggen er tiltak som er enkle å gjøre.

- Flere støydempende tiltak i en fei?

- Fyll sofa, stoler og senger med skinn, puter og pledd. Det er både hyggelig og akustikkdempende.

Snarøya lyddempet husklikk=

LUNER GODT.Fyll sofa, stoler og senger med skinn, puter og pledd. Det er både hyggelig og lyddempende. © FOTO: Espen Grønli

lyddempet hus klikk=

SKINNET BIDRAR. Designbyrået Madalon Home & Project har laget skinngardinen i det runde vinduet. Skinnet bidrar til å dempe støy samtidig som det hindrer innsyn. Skjelllampe over bordet fra Panton. Lingardinene henger fra tak til gulv, lin og fløyel er noe mer lyddempende enn glatte gardiner. © FOTO: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!