NIL-president Trond Ramsøskars topp-prosjekter

Se hva interiørpresidenten gjorde med disse rommene

Fem prosjekter signert Trond Ramsøskar.

NY KJELLER: Fototapet setter stemningen i den nye kjelleren.
NY KJELLER: Fototapet setter stemningen i den nye kjelleren. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Se hva president Trond Ramsøskar i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) gjorde med disse lokalene.

Om NIL-prosjektene i Bonytt

Bonytt.no viste nylig to prosjekter fra interiørarkitektenes NILs årbok 2011.

Den ene var en kreativ utviding av en Kongsberg-villa fra 1994 og det andre var en ditto rehabilitering av en funkisvilla på Frogner.

Her supplerer vi med et tredje prosjekt fra årboken, en butikkinnredning pluss fire andre innredninger signert Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforenings president Tond Ramsøskar.

Sunn inspirasjon

- Butikken Den gode jord er et sted for økologisk mat og her skal det inspireres til et sunnere liv. Dette mangfoldet skulle interiøret også speile, sier Ramsøskar.

Hovedutfordringen hans var å få presentert de forskjellige varene i utvalget på en helhetlig, men like vel variert måte - og det meste av lageret som eierne rådde over måtte integreres på ensynlig måte i selve interiøret.

Det eldgamle kolonialgrepet

- Mitt avgjørende grep var å spesialdesigne åpne kolonialhyller, slike som de fleste sikkert har sett, enten her til lands eller i utlandet langs veggene, forteller designeren.

INNREDET FOR SUNN HANDEL: Interiører med åpne hyller fra gulv til tak minnner oss tidligere tiders butikkinredninger, men dette er splitter nytt og trendy.
INNREDET FOR SUNN HANDEL: Interiører med åpne hyller fra gulv til tak minnner oss tidligere tiders butikkinredninger, men dette er splitter nytt og trendy. Foto: FOTO: Espen Grønli

Skrudde klokken tilbake

- En profesjonell interiørarkitekt skal løse både praktiske og estetiske problemstillinger, sier president i NIL Trond Ramsøskar
- En profesjonell interiørarkitekt skal løse både praktiske og estetiske problemstillinger, sier president i NIL Trond Ramsøskar Foto: FOTO: Espen Grønli

- Den klassiske murvillaen på Nordstrand trengte en fullstendig oppussing. Mitt hovedmål var å bringe den tilbake til sin opprinnelige, ærverdige stil, sier eksperten til Bonytt.no

- I tillegg ville jeg gi huset en ny og forbedret funksjonalitet ved å rive veggen mellom spisestue og det lille kjøkkenet. Dermed fikk eierne også det etterlengtete, vakre gjennomlyset inn i boligen.

Et tidløst Kvänum-kjøkken i den epokeriktige heltrestilen danner for øvrig nå husets selvfølgelige midtpunkt.

Vinklene var problemet

ALT I ORDEN: Da blant annet det klassiske kjøkkenet kom på plass fikk interiøret tilbake sin opprinnelige, tidløse stil.
ALT I ORDEN: Da blant annet det klassiske kjøkkenet kom på plass fikk interiøret tilbake sin opprinnelige, tidløse stil. Foto: FOTO: Trond Ramsøskar

- Leiligheten var full av vinkler, og utfordringen var å skape et helhetlig stiluttykk ut av dette, sier NIL-presidenten.

PROFFE DESIGNGREP: Interiørarkitekten laget blant annet en rund, nedfelt himling. Den bidrar til å samle de ulike stilelementene i rommet.
PROFFE DESIGNGREP: Interiørarkitekten laget blant annet en rund, nedfelt himling. Den bidrar til å samle de ulike stilelementene i rommet. Foto: FOTO: Espen Grønli

Lyskasser gjorde jobben

Ved å bruke flere såkalte lyskasser langs veggene klarte interiørarkitekten å lyse opp både tekstiler og bilder, og i neste omgang hele oppholdssonen.

En sirkulær, nedsenket himling "samler" alle vinklene i stuen og gjør dette værelset til et harmonisk rom.

Foto-tapetens muligheter

- Dette er en kjellerstue og innrednnigen er et eksempel på mulighetene som ligger i bruk av fototapet, sier Ramsøskar.

Forandrer dimensjonene

- Vi tok blider av barna i huset og laget en tapet i diskre sort-hvite nyanser. Det er utrolig hva slike forstørrelser kan gjøre med dimensjonene i et rom. Her ble for eksempel virkningen at alle møblene i værelset ser ut som dukkemøbler.

For vanskelige rom

- Dette effektive grepet er ekstra aktuelt i vanskelige rom som blant annet slike kjellerværelser med bare småvinduer, mener interiørarkitekten.

Forsterker den etablerte stilen

- Dette er stuen i en plasseffektiv enebolig tegnet av Askim & Lantto arkitekter, og nettopp dette værelset dannet utgangspunkt for mye av resten av interiøret i huset.

Her brukte Ramsøskar blant annet spesielle møbler og lamper som alle fungerte forsterkende på den allerede etablerte, stringente arkitekturen.

ENDRER OPPPLEVELSER: Ved å bruke tapet med XXL-motiver forandres dimensjonene på alt annet i rommet.
ENDRER OPPPLEVELSER: Ved å bruke tapet med XXL-motiver forandres dimensjonene på alt annet i rommet. Foto: FOTO: Espen Grønli

Spiller på lag med arkitekturen

SAMSPILL I FORM OG FARGE: Både møbler, lamper og gardiner er utvalgt med omhu for at de skal passe til husets arkitektur.
SAMSPILL I FORM OG FARGE: Både møbler, lamper og gardiner er utvalgt med omhu for at de skal passe til husets arkitektur. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Den skånsomme fargebruken og de duse, lette tekstilene ble også valgt for å spille mest mulig på lag med arkitekturen, avslutter NILs president.

Se mer:

Over 1000 herlige interiørbilder

Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev og hold deg oppdatert på interiør og bolig!

Fjellhytte i tømmer ble lys og lekker sjøhytte

Unngå disse fargetabbene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning