Restaurere gammelt tømmerhus

Tonje og Anders pusset opp farmors hvite tømmerhus fra 1890

- Vi liker det som er ekte og har en historie.

PERSONLIG STIL: Tonje er stadig på jakt etter gamle skatter til sitt ekte sørlandshus. Hun blander litt nytt og mange naturelementer, og skaper sin egen personlige stil i huset der ektemannens farmor bodde og levde.
PERSONLIG STIL: Tonje er stadig på jakt etter gamle skatter til sitt ekte sørlandshus. Hun blander litt nytt og mange naturelementer, og skaper sin egen personlige stil i huset der ektemannens farmor bodde og levde. Foto: FOTO: Helge Eek
Publisert Oppdatert

HER BOR:

Hvem: Tonje og Anders Wik Bratvannsdal med barna Frida (13) og Trym (18).

Yrke: Tonje er logistikkoperatør på sykehuset i Arendal og Anders er forskalingssnekker.

Hvor: Kil utenfor Kragerø.

Husdyr: Kattene James og Kosen, og hunden Stella.

Interiørstil: Landlig og nordisk.

Utenfor huset til Tonje og Anders Wik Bratvannsdal står et rødmalt, koselig uthus og gir ekstra landlig stemning til hagen. På veggen henger en gammel sinkbalje, og man får lyst til å se hva som skjuler seg bak de røde veggene. Men Tonje vifter avvergende med armene og kan fortelle at det ikke er like idyllisk på innsiden ennå.

- Det er vårt neste prosjekt, bekrefter hun og gleder seg til å ønske sommergjester velkommen.

- Til nå har vi brukt det til lagring, men nå er vi klare for å innrede de to etasjene til et innbydende sommerhus. Det er deilig for familien å ha sitt eget sted å bo når de er på besøk, sier hun til magasinet Lev Landlig.

Det hvite tømmerhuset fra 1890 tilhørte Anders’ farmor helt til han tok over da han var i tjueårene. Da var det nok å ta tak i, og det var en stor fordel at han selv er snekker. Alle rom trengte betydelig oppgradering til dagens standard, og kjøkkendelen har han bygd på.

Mobilforbud

Kjøkkenet er i dag det rommet familien trives best i, og Tonje, som er utdannet kokk, ber gjerne inn på middag og tester ofte ut nye oppskrifter. Gasskomfyren fra Smeg er hun godt fornøyd med, og den gjør nok matlagingen ekstra morsom.

- Vi er opptatt av mat i dette huset, forteller paret.

- Middagene er hellige for oss. Det er den eneste tida på dagen hvor vi sitter samlet og har tid til å lytte til hverandre. Da er mobiler strengt forbudt, sier Anders og ser bort på Tonje.

- Ja, og det respekterer barna, legger hun til. Hun tror de syns det er like koselig som de voksne med denne faste samlingsstunden rundt bordet.

Og hadde farmoren til Anders sett hjemmet familien på fire har skapt, hadde hun nok vært stolt over resultatet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJØKKENET: På kjøkkenet er det bare innredning på den ene langveggen. På den andre har paret i stedet satt inn et gammelt skap som rommer mye.
KJØKKENET: På kjøkkenet er det bare innredning på den ene langveggen. På den andre har paret i stedet satt inn et gammelt skap som rommer mye. Foto: FOTO: Helge Eek

En rolig palett

Som base har de valgt hvitt i hele huset. Det passer så fint til alle detaljene, som gamle møbler, fargerike puter og mørke rammer. Tonje syns ikke det er så nøye å følge en stil, for selv om hun er glad i antikviteter, kjøper hun gjerne en nyprodusert lampe hun syns er kul.

- Jeg ønsker å ha et lunt og koselig hjem, smiler hun. Minnene fra barndommen med faste turer til familiens sommerhus har hun tatt med seg i innredningen og livsstilen.

- Det er jo så spennende når man er liten å gå på oppdagelsesferd på loft og i bestemors klesskap. Da fant vi alltid noe rart, forteller hun.

- Og alle de gamle tingene vi syns var litt rare da, har senere kommet tilbake som gode minner og verdier.

Midt i stua troner en flott Kragerøovn, og det spesielle med den er at døren er på midten, og ikke på siden som på andre etasjeovner. Den er noe av det familien er mest glad i i huset.

- Vi liker det som er ekte og har en historie, forteller Tonje og ser bort på Anders.

- Ja, smiler han, og legger til:

- Og at du er så glad i å lage mat fra bunnen av, bake og ta vare på gamle mattradisjoner, det kommer hele familien til gode.

Nevenyttige

Sammen har paret skapt et personlig og hjemmekoselig hjem, og de har stadig et prosjekt på gang.

- Jeg liker å trekke om møbler og male ting jeg finner på loppis, sier Tonje.

- Og så elsker jeg tida framover mot våren, hvor jeg kan holde på ute i hagen. Vi tilbringer mye tid i hagen og i skogen bak huset, og tar ofte middagen ute. Bare man kler seg godt, så er ikke det noe problem, ler hun. – Da pakker vi sekken og går opp skråningen bak huset. Det skaper gode minner både for store og små.

Det blir også mange soppturer om høsten, for Tonje liker å utnytte det de forskjellige årstidene har å by på.

- Anders ordner alt i huset selv, bekrefter hun. – Men rekkverket på verandaen har vi lagd sammen, og det var litt av en pirkejobb!

- Men vi liker å ordne ting selv, og da får det heller ta litt lenger tid, sier Anders.

I det siste har paret holdt på i andreetasjen, der soverommene og badet ligger. Nå var det jenterommet til Frida som trengte en ansiktsløftning. Svarte og hvite kontraster, med en hel kortvegg som tavle, passer en tenåring perfekt.

- Jeg måtte bare innse at hennes rosa tid var over, ler Tonje, og Frida nikker.

- Dette rommet er blitt veldig kult, og jeg elsker å ha venninner på besøk her, smiler hun lurt.

Utenfor rommet til Frida har Tonje utnyttet trappegangen godt, ved å innrede en liten kontorkrok. Der liker hun å sitte og hente inspirasjon både på blogger og Instagram.

 

Gammel seng

Inne på foreldresoverommet har paret innredet med mange gamle skatter. Da de forsto at den flotte gamle senga de hadde arvet, ble for liten, tok de bare sengegavlen og plasserte bak en passende rammemadrass.

- Slik fikk vi bevart den gamle senga, samtidig som det ble komfortabelt å sove i den, sier Tonje. I fotenden av senga står en sjarmerende gammel kiste som alltid har vært i familiens eie, og den har de ikke hjerte til å svinge malerpenselen over.

- Noe må få beholde sin særegenhet. Jeg kjenner min begrensning der, ler Tonje. Anders smiler og legger til: – Ja, har du en malerpensel i hånda, så bør man passe seg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning