Peistrender

Ikke la deg friste av for stor peis

Slik finner du riktig peis til ditt hjem.

PEIS PÅ KJØKKEN (f.v): Contura 35 fra Varmefag, kr 21 500. Dovre Zen fra Dovrepeisen, kr 13 939.
PEIS PÅ KJØKKEN (f.v): Contura 35 fra Varmefag, kr 21 500. Dovre Zen fra Dovrepeisen, kr 13 939. Foto: FOTO: Produsentene.
Publisert Oppdatert

Populært på peisfronten:

  • Frittstående peisovner

Her finnes det utallige modeller og størrelser, og det er mulig å finne noe for de fleste – uansett smak eller lommebok. Mindre ildsteder med rene linjer og mye glass selger godt.

  • Peisinnsatser

Peisinnsatser er en økende trend, og spesielt populært er det med plasstilpasset omramming hvor man får en helt unik peis. Det er også blitt veldig populært med større peisinnsatser, og flersidige innsatser som mures inn i brannmursplater.

  • Glass

Større og mer glass som gir godt innsyn til flammene, er en stadig økende trend. Gjerne med glass på både to og tre kanter eller med gjennomsyn.

  • Heve-senkedør

Vi har peisinnsatser med heve-senkedør, hvor hele døren kan gli elegant opp i omrammingen og gir deg den gode, gammeldagse opplevelsen av åpen peis.

  • Modigere valg

Folk tør mer nå enn før, også når det kommer til fargevalg. Det er ikke bare sorte peisovner som selger, men også hvit, rust og mocca.

Kilde: Anette Holum Solheim/ Ektevarme.no

Høst og vinter er naturlig nok høysesong for kjøp og installasjon av nytt ildsted.  Nordmenn har et bevisst forhold til innredning, og dette flyttes også over til valg av varmekilder i boligen.

- Folk er opptatte av ovnens utseende på lik linje med møbler, forteller Anette Holum Solheim, talsperson for Ektevarme.no, et forbrukernettsted som drives av bransjeorganisasjonen Norsk varme.

Hvor mye du vil betale for en peis avhenger av behov og din personlige økonomi, men det finnes mange gode prisgunstige ildsteder på markedet.

Høsten 2015

Når hun skal oppsummere tendensen for høsten 2015, trekker hun frem frittstående peiser, peisinnsatser og ovner med store glass og godt innsyn til peisbålet.

- Tidligere har forbrukerne vært opptatt av rene linjer og trenden har vært minimalistisk. Nå ser vi en økende tendens til at kundene ønsker litt mer detaljer som kanter og farger.

Preges av mild vinter

- Som i fjor preges denne høsten og vinteren av at det har gått mot mildere vintre i store deler av Skandinavia, poengterer Morten Seljeskog, forsker i Sintef energi.

Skal du gå til innkjøp av ny peis, er hans råd at du derfor tar deg bryet med å finne ut av hva boligarealet du har tilgjengelig krever av effekt for å oppnå en tilfredsstillende innetemperatur.

- Ikke la deg friste av å gå til innkjøp av en for stor ovn eller peisinnsats. Finn ut hva behovet er og konsulter med en kvalifisert selger slik at du får en ovn som er tilpasset ditt behov. Et design som passer den enkeltes behov og ønsker finner du i alle størrelser - velg den rette!

Visste du at du kan få penger for å bytte til en rentbrennende ovn?

Ikke velg for stor peis

Velger du en for stor peis ender du opp med å fyre med alle luker skalket - noe som medfører unødvendige miljøskadelige utslipp.

Trikset er å fyre på en måte som gjør at kubbene varer lenger og gir mer varme.

Solheim forteller at kundenes hovedfokus før i tiden var hvor mange kilowatt du kunne få ut av et ildsted. De senere årene har det kommet nye krav til tetthet og ventilasjon i nye boliger.

- Dette påvirker hvordan ildstedet virker og derfor er kundene blitt mer opptatt av om ildstedet er tilpasset deres type bolig, opplyser Solheim.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning