Interiør og møbler

Nå skal vi tilbake til 1950-tallet

Skal du være skikkelig moderne på interiør og møbelfronten nå bør du skru tiden tilbake noen tiår.

GOD GAMMEL: Mange designere, som i dette tilfellet Sir Terence Conran, ser seg tilbake når de tegner møbler.
GOD GAMMEL: Mange designere, som i dette tilfellet Sir Terence Conran, ser seg tilbake når de tegner møbler. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Interiørtrender kommer og går. Noen så fort at det nesten blir produsert møbler før trenden er betraktet som fullstending ut, mens andre blir hengende igjen og varer og varer til man til slutt lurer på om det lenger kan kalles en trend, eller rett og slett må flyttes inn på kategorien stilart.

Interiør følger moten

Grensene mellom mote og interiør viskes mer og mer ut, og det er tydelig at møbeldesignere lar seg påvirke av ting som skjer på både catwalken og av populære TV-serier og filmer.

En trend mange eksperter er enige om at vi kommer til å se mye av i tiden fremover når det gjelder interiør, er stilen fra 1950-tallet og 1960-tallet.

BACK TO THE FUTURE: Kolleksjonen Sir Terence Conran har laget for Marks & Spencer har tydelige referanser til 1950- og 1960 tallet.
BACK TO THE FUTURE: Kolleksjonen Sir Terence Conran har laget for Marks & Spencer har tydelige referanser til 1950- og 1960 tallet. Foto: FOTO: Produsenten

- Hjemmet var jo i veldig fokus på 1950- og 1960-tallet, og det er jo en helt tydelig trend at vi atter søker å ha fokus på de nære ting som nettopp hjemmet vårt, forklarer interiørarkitekt hos Eske i Oslo, Boris Miller, til Bonytt.no.

- Vi har sett mye av den typiske skandinaviske stramheten komme mer og mer, med synlig vekt på godt håndverk og god komfort.

Møbler med former som tydelig nikker mot 1950-tallet har dukket opp hos mange forhandlere og i alle prisklasser i det siste, og ekspertene mener vi har mer i vente.

Danske Bolia lanserte i fjor en kolleksjon møbler som helt tydelig er inspirert av både lounge-stilen og de klassiske ørelappstolene fra 1950-tallet. Det samme gjorde Skeidar, Living og britiske Marks & Spencers.

Mad Men

MAD MEN: Vi vet at interiørtrender ofte følger motebildet - og 1950- og 1960-tallsstilen er HOT HOT HOT.
MAD MEN: Vi vet at interiørtrender ofte følger motebildet - og 1950- og 1960-tallsstilen er HOT HOT HOT. Foto: FOTO: Produsenten

- Mange av møblene vi har sett er på vei inn, ser ut som de har hentet inspirasjon fra moteverdenen og 1960-tallets herredress i tweed eller ull, forklarer Miller.

- Maskuline materialer som ull og skinn er helt klart på vei inn i trendbildet igjen, og går på mange måter hånd i hånd med de stramme formene møblene fra denne epoken hadde.

Interiørarkitekten mener at popkultur og TV serier som Mad Men også har bidratt mye til fascinasjonen for tidsepoken og fokuset på retrodesign.

- Jeg tror en av grunnene til at vi ser mye av 1950- og 1960-tallet nå, er at når økonomien i verden går dårlig. Når det oppstår pessimisme og frykt, søker folk tilbake til det trygge og lune. Derav denne forgyllelsen av fortiden og dens design.

Lounge

Knut Skoe, daglig leder i Møbelrådet, har tro på at lounge-stilen, som også stammer fra denne tidseopken, holder på å gjøre seg mer og mer gjeldende.

- Det typiske lounge-oppsettet med fire gode stoler rundt et lite bord kommer tydelig tilbake igjen. Dette har ikke vært spesielt vanlig i norske hjem på lang tid. Lenestolene blir også mer unike, som et kontrapunkt til resten av sofaoppsettet. Gjerne da med en organisk form.

I Storbritannia lanserte den kjente designeren Terence Conran tidligere i år en møbelkolleksjon for varemagasingiganten Marks & Spencers.

Hele kolleksjonen har tydelig hentet inspirasjon fra 1950-tallet, både når det gjelder farger, former og uttrykk.

Nytt og gammelt

Knut Skoe mener at trenden har brygget i flere år, men i det siste blitt mer markant og synlig i interiørtrendbildet.

- Det dreier seg jo om to strømninger her, den ene som er inspirert av femtitallet (og seksti), men som er nyprodusert og designet i dag. Den andre strømningen er relanseringer av modeller som ble produsert på femti og sekstitallet. Relanseringene er gjerne av de modellene som har vist seg robuste både i sin tid og som kanskje har gjort seg gjeldende i annenhåndsmarkedet.

Skoe mener man må skille mellom inspirasjon og direkte kopi av modeller som var designet originalt på 1950- og 1960-tallet:

- Stryn Møbelindustris spisestue Dina, designet av Olav Eldøy, gir jo klare assosiasjoner til femtitallet, samtidig som du ser at det ikke er en gammel modell. Det samme vil gjelde noen av modellene fra Brunstad - overstoppede sofaer som åpenbart er moderne, men som også gir assosiasjoner.

Kvalitet og historie

Det er ingen tvil om at trender går i sirkel, og ifølge Knut Skoe er det ofte slik at de ikke treffer den første generasjonen etter sin opprinnelsestid, men den andre og tredje.

- De estetiske egenskapene, i tillegg til kvaliteten på selve materialet og designet vil jeg tro er hovedgrunnen til at møbler som nikker mot design fra 1950- og 1960-tallet kommer så sterkt tilbake, forklarer Skoe.

- Kvalitetene overskuer øyeblikksbilde og tåler "øyets slitasje".

Skoe mener at femtitallsinspirasjonen i hovedsak dreier seg om betydningen av identitet og historie, som igjen er med på å gi oss en tilhørighet og trygghet.

LIVING: Disse møblene fra Living er fra serien Future, som har en sterk retro følelse.
LIVING: Disse møblene fra Living er fra serien Future, som har en sterk retro følelse. Foto: FOTO: Produsenten

- Når femti- og sekstitallet har en slik posisjon som det har fått, tror jeg det handler om at det var tiden for utviklingen av designerfagene og industrialisering samt en særlig vellykket spredning av skandinavisk design, som var folkelig, vakker og praktisk.

Møbelkjeden Living er en av mange som har latt seg forføre av fordums tiår med sin møbelkolleksjon Future.

- TV-serien Mad Men fra tidlig 60-årene i New York har påvirket høstens trender, og vi lar oss inspirere av tidligere tiår. Retrostilen domineres av sterke farger, mønstre og vintage. Sofaene har lett utsvingte bein og knapper i ryggen. Materialer som bambus, palisander, plast og emalje er riktige i retrostilen, skrives det på kjedens offisielle blogg.

Les også:

Her er vårens kuleste interiørtrender

Her finner du de lekreste interiørbildene

MODERNE OG NOSTALGISK: Sofaene i serien Future fra Living bærer tydelig preg av å være inspirert av fordums tider.
MODERNE OG NOSTALGISK: Sofaene i serien Future fra Living bærer tydelig preg av å være inspirert av fordums tider. Foto: FOTO: Produsenten

Se bloggerens lekre retro-hjem

Slik unngår du at barna er konstant syke

LOUNGE: Lounge stilen stammer fra 1950- og 1960-tallet, og er på full fart tilbake i trendbildet igjen.
LOUNGE: Lounge stilen stammer fra 1950- og 1960-tallet, og er på full fart tilbake i trendbildet igjen. Foto: FOTO: BoConcept

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning