Linda og Roar var verken på jakt etter hytte eller fritidshus. Men da de så den gamle røykstoven, falt de pladask

Linda og Roar hadde aldri vært i Viddal da de kom på at de skulle på visning i finværet. De forelsket seg i ei gammel stove den dagen, og nå er det her i stova på Ysten de aller helst vil være.

Paret tilbringer gode dager på Ysten om sommeren. Her har de tid til å sysle med ting de ikke får gjort hjemme. Roar er en ivrig krepsefisker, mens Linda liker å holde på i hagen. Det hender de tar en tur i fjellet, ofte også en tur med båten til Christian Gaard på Trandal, Hotel Union på Øye eller en handletur til Sæbø, men som regel er det et eller annet som skal gjøres på Ysten – og det trives de begge med.
Paret tilbringer gode dager på Ysten om sommeren. Her har de tid til å sysle med ting de ikke får gjort hjemme. Roar er en ivrig krepsefisker, mens Linda liker å holde på i hagen. Det hender de tar en tur i fjellet, ofte også en tur med båten til Christian Gaard på Trandal, Hotel Union på Øye eller en handletur til Sæbø, men som regel er det et eller annet som skal gjøres på Ysten – og det trives de begge med. Foto: Monica Almskår Heggset
Publisert

Fjellene ruver over Viddal. Tåka ligger som et slør over tindene på begge sider. I ei gammel stove, langt der nede, ligger det noen på sofaen og ser det eventyrlige i både tindene og sløret omkring dem.

To store takvinduer slipper lyset og utsikten inn i stova. Det gir dagene litt ekstra magi for de to som holder til her.

Det er Linda og Roar som er her nå. De kjøpte det gamle huset i 1999. Det var en ren tilfeldighet at det skjedde, for de var verken på jakt etter hytte eller fritidshus da de kom over annonsen om den koselige og godt bevarte røykestova på Ystengarden.

– Vi tenkte bare å ta oss en tur for det var så fint vær, sier Linda og knuger tekoppen mellom hendene.

– Men så forelsket vi oss begge to!

– Og jeg, som har så mange gamle ting, måtte jo ha en plass å gjøre av dem! Det passet så godt å ha et slikt sted.

Ystengarden i Viddal

Hvem: Linda K. Ørbeck og Roar Opsahl

Hva: Godt bevart sunnmørsk røykstove.

Hvor: Viddal i Hjørundfjorden.

Planer: Restaurere og møblere stabburet til et gjestehus.

Instagram: @ystengarden

Her på trappa på Ysten er det godt å sitte, – se ut over fjorden og fjellene, og bare la tankene fly:

– Jeg får sånn ro i sjela av å være her, jeg kan ikke forklare det. Jeg kommer i en annen tilstand.

– Det er slik en god følelse i huset!

Ville rive huset og bygge nytt

Det er ikke mange igjen av de gamle røykstovene på Sunnmøre nå lenger.

– Før var det jo slike på alle gårder! De lå gjerne i klyngetun rundt omkring i bygdene, men nå er det bare noen få igjen, sier Linda.

Ysten er fra 1885, men deler av tømmeret er mye eldre. I nydelen av huset på Ystengarden er det bumerke fra rundt 1760 i tømmeret. Hvor gammel den eldste delen av huset er, vet ingen.

– Det var en generasjon som ville ha bort det gamle, men det skjedde ikke her på Ysten! For Nilla, som bodde her, ville ikke bruke penger på huset sitt. Hun hadde planer om å rive det og bygge nytt. Hun hadde en vannkran på kjøkkenet og utedo i løa, og levde nøysomt sammen med en onkel som døde på syttitallet. Selv døde hun i 1992, og slektninger overtok og brukte huset som feriested helt til vi kjøpte det.

Les også: Å besøke Yvonne og Ole-Jacob er som å reise med tidsmaskin. Nå flytter de til Nice

– Det var jo bare flaks, for ellers kunne det skjedd mye rart her, sier Roar og byr på en kanelbolle som datteren Sunniva har bakt.

På trappa som Nilla har trådt mange ganger, sitter vi og skuer utover den samme utsikten som hun hadde. Trappa er den opprinnelige, slik det meste er på Ysten.

Huset står stødig på steingrunn kan paret fortelle:

<b>ELDGAMMEL TRAPP: </b>Steintrappa er et flott byggverk i tørrmur og er like god nå som da den var ny. Hoveddøra måtte paret gjette seg til hvordan så ut opprinnelig, da det ikke finnes bilder av huset med den intakt. Naboer har fortalt om en dobbeltdør med vinduer, og da ble det sånn! Hagetrappa i forgrunnen har Linda laget.
ELDGAMMEL TRAPP: Steintrappa er et flott byggverk i tørrmur og er like god nå som da den var ny. Hoveddøra måtte paret gjette seg til hvordan så ut opprinnelig, da det ikke finnes bilder av huset med den intakt. Naboer har fortalt om en dobbeltdør med vinduer, og da ble det sånn! Hagetrappa i forgrunnen har Linda laget. Foto: Monica Almskår Heggset

– Det er aur fra istida. Av den grunn har verken trapper eller murer beveget seg, og er like fine nå som da de ble bygget.

Ubehandlede tømmervegger

Inne i huset er veggene også de samme som på Nillas og hennes forfedres tid, med tømmerveggene helt ubehandlet, kun patinert av tidens tann. De har aldri vært tildekket av verken plater eller tapeter, og slik vil de forbli, så lenge Linda og Roar får bestemme.

De nye takvinduene som paret fikk satt inn da de renoverte taket, gir et fantastisk overlys til langbordet, og utsikten til fjellene ovenfor kommer like inn i stua.
De nye takvinduene som paret fikk satt inn da de renoverte taket, gir et fantastisk overlys til langbordet, og utsikten til fjellene ovenfor kommer like inn i stua.

– Det hadde vært en skam å male dem, nå som de har stått slik i alle år. Jeg skjønner ikke hvorfor så mange vil male de gamle tømmerveggene sine. Kan de ikke bare få være som de er?

Bolster er et kraftig, tettvevd tøy, ofte med striper, enten på langs (renningseffekt) eller på tvers (innslagseffekt). Materialet, både til renning og innslag, er som regel naturmaterialer som bomull, lin eller ull (Wikipedia)

De fleste bolstere var beregnet for senger. Noen er doble. Da er ofte to vevbredder sydd sammen for å bli nok til ei seng.

Putene i stua er sydd av gamle bolstere som var falmet. I sømmene rundt kanten kunne Linda se at de hadde hatt sterkere farger opprinnelig.

Noen gamle bolstere har knallsterke farger, og ser nesten meksikanske ut.

Se mer

– Jeg skjønner heller ikke de som tar fram tømmervegger som ikke er beregnet for det. Man må jo følge den tidsepoken de er beregnet for!

Linda blir engasjert når hun snakker om det som er gammelt. Hun har alltid vært glad i det gamle.

På gården der hun vokste opp, var det et eget hus fylt med gamle ting, og hun var ofte med foreldrene sine på museer og antikvitetsbutikker, men hun husker ikke at de kjøpte noe. De hadde nok fra før!

Les også: (+) Atle og Fredrik lurte tyskerne i flere år. Så tok de seg en kaffepause de skulle angre på

Kjøkkenet var ei nøtt å innrede, med fire dører, to vinduer og ei kjellertrapp, men Linda og Roar har klart kunststykket å bevare det opprinnelige preget i rommet, samtidig som de har fått på plass både oppvask- og kokemuligheter.
Kjøkkenet var ei nøtt å innrede, med fire dører, to vinduer og ei kjellertrapp, men Linda og Roar har klart kunststykket å bevare det opprinnelige preget i rommet, samtidig som de har fått på plass både oppvask- og kokemuligheter.
Linda har valgt så nøytrale møbler og tepper som mulig til stua. Slik kommer de gamle bolsterne og fantebildene hennes til sin rett i det store rommet. Sofakroken er blitt lys og trivelig med overlys fra takvinduene som befinner seg til venstre for hjørnesofaen.
Linda har valgt så nøytrale møbler og tepper som mulig til stua. Slik kommer de gamle bolsterne og fantebildene hennes til sin rett i det store rommet. Sofakroken er blitt lys og trivelig med overlys fra takvinduene som befinner seg til venstre for hjørnesofaen.

Bolstere i fine farger

Linda hadde også nok fra før! Da hun skulle innrede på Ysten, hadde hun gamle møbler og ting til å fylle hele huset. Hun har alltid vært den som har tatt imot når andre skulle kvitte seg med noe. I tillegg har hun arvet litt og kjøpt litt.

– Men nå kan jeg ikke kjøpe mer, for jeg har ikke plass til det. Da må det være noe veldig spesielt, og til en god pris.

Noe hun kan bli fristet av, er gamle bolstere. De er hun spesielt glad i, og de passer så godt å fargelegge med her på Ysten. Her hvor veggene er så naturlige og nøytrale passer de så godt inn!

– Jeg synes gamle bolstere er så fascinerende og fine. Jeg liker de sterke fargene! Jeg kom over flere på Lev Landlig-sida på Facebook en gang, og kjøpte alle sammen!

Det autentiske miljøet som var i huset, og som hun og Roar har ivaretatt så fint, gir en egen stemning i de gamle rommene. Man kan nesten ikke tro at de har gjort noe i det hele tatt, men slik er det ikke.

– Utvendig har vi skiftet nesten alt, og vi har laget kjellertrapp og gravd ut mye jord fra kjelleren, samt skiftet kjøkkengulvet. Der tråkket vi gjennom på to steder.

– En periode kjørte vi rundt og lette etter gamle falleferdige hus for å få tak i gamle vinduslister til Ysten. Det måtte vi bare ha! Vi kunne jo ikke ha nye lister her! Vi holdt på å gi opp, men til slutt fant vi et hus der eierne sa vi kunne ta alt vi ville ha. Linda ler.

<b>GAMLE TØMMERVEGGER:</b> I kjøkkenet har Linda og Roar laget en lem og trapp ned til kjelleren. Der har de oppbevaring, vaskerom og gjesterom. Kjøkkengulvet måtte legges nytt, da det gamle var råttent. Kopper og kar i hyllene er gamle ting Linda har samlet på gjennom mange år, og som har funnet sin naturlige plass her på Ysten.
GAMLE TØMMERVEGGER: I kjøkkenet har Linda og Roar laget en lem og trapp ned til kjelleren. Der har de oppbevaring, vaskerom og gjesterom. Kjøkkengulvet måtte legges nytt, da det gamle var råttent. Kopper og kar i hyllene er gamle ting Linda har samlet på gjennom mange år, og som har funnet sin naturlige plass her på Ysten.

– De sa også at vi selv var ansvarlige om vi falt gjennom gulvet, sier Roar, og ler han med.

– Og da vi kom hjem var det på med varmekablene for å tørke listene. Men nå er de her, og det var vel verdt det!

Den utvendige restaureringen av huset har vært omfattende, men nå som de største prosjektene er ferdigstilt, tar de det mer med ro og nyter livet med besøk av familie og venner. Og på fine sommerdager finnes det ikke noe bedre sted enn Ysten.

– Det føles helt deilig å våkne her, sier Linda og smiler.

– Når vinduet er åpent, og jeg ser det flotte tømmeret og gardinene som beveger seg i vinden, og lyset som kommer igjennom, da kjenner jeg en egen glede.

– Så ser jeg ned på fjorden og fjella. Det er bare helt fantastisk!

Les også: Byjenta Julie ble gårdskjerring på heltid – da falt alle brikkene på plass

Dette har Linda og Roar gjort med huset utvendig:

Skiftet til ny bordkledning lik den opprinnelige.

Taket var kledd med bølgeblikk over torvtaket. Alle taksperrer ble byttet, men på stua ble det lagt nytt tak over de gamle sperrene og troet. På den måten ble de gamle taksperrene beholdt, samtidig som taket ble forsterket med nye sperrer over. Taket er stålplater fra Icopal, type Quado. Roar ønsket å ha et vedlikeholdsfritt tak og gikk for denne løsningen.

Alle de originale vinduene var borte. Nå har huset nye vinduer som passer til åpningene som trolig ble gjort større da vinduene ble skiftet på syttitallet.

Snekkergleden utvendig har Linda tegnet etter inspirasjon fra andre hus i området, da alt det opprinnelige var borte.

Takvinduene i stua diskuterte de lenge og vel, før de bestemte seg. En nabo har fortalt at det var noe der tidligere, så de valgte til slutt å sette dem inn.

Nytt anlegg for vann og kloakk ble lagt inn året etter at de kjøpte huset, dermed fikk huset bad for første gang sommeren 2000.

Dette ble gjort i kjelleren:

Kjelleren på Ysten var en råkjeller med skrått jordgolv.

Linda og Roar har gravd ut store mengder jord, støpt og lagt varmekabler. Gamle skifertakheller fra løa på hjemgården ble lagt som nytt steingolv.

Steinveggene var sannsynligvis dekket med leire tidligere. Det meste hadde drysset av, og resten ble fjernet. Deretter ble det fuget opp igjen mellom steinene for å hindre trekk.

Lagt ny himling mellom bjelkene i taket, da det drysset mye.

Bygget inn seng og kott.

Grua har fått vedovn inni, da det stadig røyk inn.

Tips: For å holde tømmerveggene lyse og fine vasker Linda dem med kaldt vann og grønnsåpe. Varmt vann vil gjøre dem grå.

Les også: 30 000 gårdsbruk står forlatt: – Familier lar arven råtne på rot

Linda og Roars tips for å bevare den autentiske stemningen i et gammelt hus:

1. Gjør minst mulig

2. Lytt til huset.

3. Vurder brukervennlighet mot bevaring.

4. Skjul nye elektriske anlegg, men behold det gamle.

Se bilder av stoven og eiendommen under:

Nærheten til naturen er til å ta og føle på her på Ysten, og utsikten til mektige sunnmørsfjell er magisk – hvor enn man beveger seg. Steintrappa og den røde døra leder like inn i kjøkkenet.
Nærheten til naturen er til å ta og føle på her på Ysten, og utsikten til mektige sunnmørsfjell er magisk – hvor enn man beveger seg. Steintrappa og den røde døra leder like inn i kjøkkenet.
Den gamle røykstova på Ysten er rustet til å tåle enda mange år under fjellene etter Linda og Roars renovering. Tak, vegger og vinduer er tette nå. Seinere vil de ta fatt på både stabburet og uthuset.
Den gamle røykstova på Ysten er rustet til å tåle enda mange år under fjellene etter Linda og Roars renovering. Tak, vegger og vinduer er tette nå. Seinere vil de ta fatt på både stabburet og uthuset.
Å sitte på trappa på Ysten gir ro i sjela for Linda og Roar. og når turen går hit i helgene, passer. de på å dra så tidlig at de rekker å sitte på trappa ei stund før sola går ned om kvelden.
Å sitte på trappa på Ysten gir ro i sjela for Linda og Roar. og når turen går hit i helgene, passer. de på å dra så tidlig at de rekker å sitte på trappa ei stund før sola går ned om kvelden.
Linda ønsker at huset skal være enkelt innredet, gjerne slik de kunne hatt det før i tida. I soverommet luner et gammelt åkle på veggen, og det gamle skapet sørger for nødvendig oppbevaring. Ei vakker brodert pute og to vaskestell er ellers pynt nok i kroken ved senga.
Linda ønsker at huset skal være enkelt innredet, gjerne slik de kunne hatt det før i tida. I soverommet luner et gammelt åkle på veggen, og det gamle skapet sørger for nødvendig oppbevaring. Ei vakker brodert pute og to vaskestell er ellers pynt nok i kroken ved senga.
I soverommet er gulvet blåmalt, men Linda vurderer å male det brunrødt lik flere andre gulv i huset. Den fargen kan skimtes under den blå, og har vært i rommet tidligere. Kista er fra Roars slekt, og putene er gamle puter som Linda har kjøpt på loppemarked. Her på Ysten kommer de fint til sin rett.
I soverommet er gulvet blåmalt, men Linda vurderer å male det brunrødt lik flere andre gulv i huset. Den fargen kan skimtes under den blå, og har vært i rommet tidligere. Kista er fra Roars slekt, og putene er gamle puter som Linda har kjøpt på loppemarked. Her på Ysten kommer de fint til sin rett.
Man kan skjønne at paret får ro i sjela av å være i huset som framstår så autentisk og ekte, med tømmervegger kun farget av tidens tann og levd liv. Behovet for farge løser Linda ved å bruke gamle fargerike bolstere til pynt der det måtte passe.
Man kan skjønne at paret får ro i sjela av å være i huset som framstår så autentisk og ekte, med tømmervegger kun farget av tidens tann og levd liv. Behovet for farge løser Linda ved å bruke gamle fargerike bolstere til pynt der det måtte passe.
Har du sett så koselig gjesterom! For å holde tømmerveggene lyse og fine vasker Linda dem med kaldt vann og grønnsåpe. Varmt vann vil gjøre dem grå. Sengene og kommoden er malt med lysegul linoljemaling, og sammen med det fargerike sengetøyet blir det sommerlig og friskt i det gamle rommet. Her setter familie <br>og venner pris på å overnatte, sommer som vinter, og gjerne også i jula.
Har du sett så koselig gjesterom! For å holde tømmerveggene lyse og fine vasker Linda dem med kaldt vann og grønnsåpe. Varmt vann vil gjøre dem grå. Sengene og kommoden er malt med lysegul linoljemaling, og sammen med det fargerike sengetøyet blir det sommerlig og friskt i det gamle rommet. Her setter familie
og venner pris på å overnatte, sommer som vinter, og gjerne også i jula.
Røykstover som denne på Ystengarden, fantes på alle gårder på Sunnmøre før i tida, men det er få igjen av dem nå. De lå gjerne i klyngetun med flere forskjellige gårdsbruk tett sammen. Låven bak røykstova tilhører naboen, mens stabburet tilhører Ysten.
Røykstover som denne på Ystengarden, fantes på alle gårder på Sunnmøre før i tida, men det er få igjen av dem nå. De lå gjerne i klyngetun med flere forskjellige gårdsbruk tett sammen. Låven bak røykstova tilhører naboen, mens stabburet tilhører Ysten.
Endekammerset innenfor stua er blitt et koselig gjesterom. Her er den opprinnelig gulvfargen bevart, og rommet er innredet med gamle møbler som Linda hadde fra før. Det røde og grønne åkleet er fra Lindas hjemgård.
Endekammerset innenfor stua er blitt et koselig gjesterom. Her er den opprinnelig gulvfargen bevart, og rommet er innredet med gamle møbler som Linda hadde fra før. Det røde og grønne åkleet er fra Lindas hjemgård. Foto: Monica Almskår Heggset
Gjestene på Ysten har egen grue til disposisjon. Tidligere var nok denne brukt både til å brygge øl og til matlaging. Linda og Roar prøvde i det <br/>lengste å ikke sette inn en vedovn, men det gikk ikke, da det røyk inn hele tiden.
Gjestene på Ysten har egen grue til disposisjon. Tidligere var nok denne brukt både til å brygge øl og til matlaging. Linda og Roar prøvde i det
lengste å ikke sette inn en vedovn, men det gikk ikke, da det røyk inn hele tiden.
I kjelleren har paret laget en egen gjesteavdeling. Her har de gravd ut store mengder med jord fra golvet og støpt ned varmekabler og takheller fra løa på hjemgården. Døra inn til gjesteavdelingen er ei velsigna dør, har de funnet ut. Den kommer fra en gammel stavkirke som ble revet på 1880-tallet (stavkirka på Sæbø).
I kjelleren har paret laget en egen gjesteavdeling. Her har de gravd ut store mengder med jord fra golvet og støpt ned varmekabler og takheller fra løa på hjemgården. Døra inn til gjesteavdelingen er ei velsigna dør, har de funnet ut. Den kommer fra en gammel stavkirke som ble revet på 1880-tallet (stavkirka på Sæbø).
De flotte steinveggene og lyset som strømmer inn gjennom vinduet, gir en egen stemning til gjesteavdelingen i kjelleren. Ganske utrolig at dette tidligere var en råkjeller med jordgulv.
De flotte steinveggene og lyset som strømmer inn gjennom vinduet, gir en egen stemning til gjesteavdelingen i kjelleren. Ganske utrolig at dette tidligere var en råkjeller med jordgulv.
Det fantes ingenting i hagen da Linda og Roar kjøpte Ysten. Linda har selv laget hagetrappa og plantet alt som finnes i hagen i dag.
Det fantes ingenting i hagen da Linda og Roar kjøpte Ysten. Linda har selv laget hagetrappa og plantet alt som finnes i hagen i dag.

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2021.

Les også