Jul uten rød pynt

Slik får du stemningsfull jul uten rød pynt og nisser

Og mye av det har du fra før av.

INSPIRASJON: De siste årene har rødt blitt erstattet med hvitt, sølv og gull.
INSPIRASJON: De siste årene har rødt blitt erstattet med hvitt, sølv og gull. Foto: FOTO: Gunilla Knalvåg/frokenryman.blogspot.no
Publisert Oppdatert

For mange er julen synonymt med rød pynt og tradisjonelle nisser.

De siste årene har vi imidlertid sett at rødt har blitt erstattet med både hvitt, sølv og gull. Også de tradisjonelle nissene blir byttet ut med mer moderne nisser.

Under finner du inspirasjon til hvordan du kan pynte til jul uten rød pynt og nisser.

Jul uten rød pynt og nisser

- Jeg synes det er fint å ikke bruke rødt i julen, sier interiørbloggeren Gunilla Knalvåg, som står bak bloggen frokenryman.blogspot.no.

Hennes filosofi når det skal pyntes hjemme går på å bruke ting du allerede har, og som du finner ute i naturen. Hun råder deg til å tenke pepperkaker, mose, grankvister og syltetøyglass.

- Og litt nytt selvfølgelig. Men det er «man tager hvad man haver» som er den overveiende ideen, påpeker Knalvåg.

Knalvåg selv pleier blant annet å samle furugreiner fra hagen,  og dekorerer pepperkaker med hvit glasur, som hun henger i vinduer og på dører. Grener setter hun i enkle glassvaser og henger julepynt på. Pynten kan være julekuler eller dekor laget av papir, som origami.

- Et år dekorerte jeg med pepperkakeformer også, og hengte dem med hyssing i vinduet, forteller hun.

Ingen jul uten julelys

Dekking av julebordet er viktig for mange, og det finnes utallige måter å pynte på.

Knalvåg anbefaler å gå for en hvit linduk, masse lys, samt grankvister satt sammen i gamle syltetøyglass.

Tips: Gi gjerne gjestene hjemmelagde bordskilt.

- På hver plass kan du sette små papirposer med navn på. Bind dem sammen med en vakker tråd og kanskje med en julekule eller en grankvist, tipser hun.

Et annet tips er å bruke lyslenke.

- Å bruke lyslenker er med på å forsterke det «julete». En måte å bruke dem på kan være å snurre en lenke rundt en pinne du har funnet ute. Bruk en hyssing til å binde fast hver ende og heng det i vinduet, eller legg lenken på bordet.

Juleblomster, myke tepper og levende lys

På bloggen Dolamora.blogspot.no skriver Victoria Holt Ernstzen mye om små og store DIY-prosjekter og interiør. I hennes julehjem er det ikke mye rødt å se.

- Jeg tror faktisk den eneste røde juletingen jeg bruker er en julestjerne som jeg kjøpte på Kid Interiør i fjor. Den får henge i kjøkkenvinduet, forteller Ernstzen.

For et par år siden innførte hun jul uten rødt, og siden har hun holdt seg til det, uten at julestemningen er borte av den grunn.

- Hjemme hos meg ønsker jeg å ha en rolig og behagelig stemning. Jeg vil kunne slappe av. Derfor unngår jeg å bruke rødt fordi jeg føler meg fort stresset med den fargen. Og kanskje til og med litt irritabel, forklarer hun.

Tips til julepynten

Julefargen vil nok alltid være rødt, men gå gjerne for gull, hvitt, sølv og naturfarger i stedet. Det finner du også mye av i butikkene i år.

Gå ut i naturen og samle inn kongler, mose, granbar og kvister.

Bruk juleblomster. Svibler er for mange duften av jul. Ellers har du for eksempel asalea, amaryllis, idtopp, phalaenopsis, apefiol, saintpaulia og julekaktusen

Både pepperkaker og pepperkaker kan brukes til pynt.

Bruk både levende lys og heng eller legg lyslenker rundt i huset.

Pels og papir er populært. Det samme er kobber og messing.

Å lage pynt av papir , for eksempel snøfnugg som kan festes på vinduet, er noe barna ohså vil sette pris på.

Sørg for en lun stemning med varme pledd, myke puter og levende lys.

Derfor går det heller mer i grønt, blått, hvitt og naturfarger hjemme hos Ernstzen.

- Ellers bruker jeg mye juleblomster for å få julestemning uten rødt. For eksempel hyasinter og amaryllis. Også bruker jeg naturen. Mose, granbar, grener og kongler.

Ellers er det å lage selv noe som gir julestemning i seg selv. Hos Ernstzen klipper voksne og barn ut papirsnøfnugg som teipes på vinduene eller på veggen.

- Jeg prøver å få en lys og samtidig lun stemning, myke tepper og puter, levende lys og lyslenker. Også synes jeg det er fint med litt ekstra glitter og metaller i julen. Da er jeg spesielt glad i gull og messing.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning