Blomsterdekorasjon

Lag din egen blomsterdekorasjon til jul

Og slik får du dekorasjonen til å holde seg flott gjennom hele julen…

BLOMSTERDEKORASJON: En skål, oasis, granbar, kongler og blomster er alt som skal til for å lage din egen vakre blomsterdekorasjon til jul.
BLOMSTERDEKORASJON: En skål, oasis, granbar, kongler og blomster er alt som skal til for å lage din egen vakre blomsterdekorasjon til jul. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
Publisert Oppdatert

Et vakkert dekket julebord blir ekstra fint med en nydelig blomsterdekorasjon. Selvsagt kan du sette bort jobben til blomsterforretningene, men det er også gøy å prøve seg som blomsterdekoratør selv.

Faktisk lager du en dekorasjon overraskende fort. I alle fall dersom du har satt deg inn i hva du trenger på forhånd. Her får du forslag til pynt, blomster og grønt, samt tips til hvordan dekorasjonen holder seg vakker hele julen.

Bruk fantasien

Christine Kadic jobber som blomsterdekoratør hos Mester Grønn i Sarpsborg. Hun mener det bare er fantasien som setter grenser for hva du kan bruke av blomster i dekorasjonen din.

Fint å bruke i borddekorasjon

Roser (hvite og røde)

Nelliker (hvite, røde, lilla)

Vintergrønt (granbar og sypress)

Krysantemum

Svibler

Orkidèklokke festet i vannbeholder

Kongler

Julekuler

Englehår som du surrer rundt til slutt

- Du kan bruke det meste. Roser, nelliker, brudeslør, krysantemum, orkidéklokker, svibler, amaryllis og løkblomster. Til en blomsteroppsats som skal stå på et bord på julaften, passer det fint med hvite eller røde roser. Personlig synes jeg liljer blir for store og tulipaner har en tendens til å strekke seg mot lyset, påpeker hun.

Nelliker og ilex-bær

Ina Lindberg, innehaver av blomsterforretningen Eucalyptus blomster i Sarpsborg, påpeker at det kan være lurt å ha nyttårsaften i tankene når man velger blomster til dekorasjonen.

- Det kan være en idé å holde seg til hvite blomster, samt sølv- og gullkuler, sier hun, men legger til at mange ønsker å bruke de klassiske julefargene i rødt, hvitt, grønt og gull.

- Samtidig er stadig flere villige til å eksperimentere litt med julefargene og de velger fargetoner i champagne, brunt og kobber til julebordet, sier hun.

- Nelliker er holdbare blomster og finnes i mange ulike farger, alt fra mørke røde til lilla og hvite. Jeg vil også anbefale eucalyptus som dufter nydelig og har en grågrønn farge. Røde ilex-bær passer også fint i en dekorasjon. Det samme gjør kongler, påpeker hun.

Ekstra kreativ

For å være ekstra kreativ til julebordet, kan du for eksempel plassere oasis i en søt liten mugge og pynte den med blomster.

- Vil du ha et godt utgangspunkt for en blomsterdekorasjon, bytt ut den tradisjonelle vasen med noe annet som holder vann, eksempelvis en mugge, en bolle eller en tekanne, har stylist Juni Hjartholm tidligere uttalt til magasinet Bonytt.

Slik går du frem

For å lage din egen blomsterdekorasjon trenger du en dyp skål. I denne fester du en oasis som du skjærer av litt av kantene på. Oasisen bør være våt før du begynner på arbeidet. Fyll skålen med vann, legg oasisen oppi og la den ligge og trekke til seg vannet. Ikke trykk den ned i vannet da dette kan føre til at det danner seg et lufthull på innsiden.

- En feil mange gjør, er at de ikke snitter blomstene riktig. Ikke bruk saks, men snitt med en snittkniv, råder Kadic.

Fint med grupperinger

- Jeg starter i bunnen med det grønne. Granbar og sypress er fint å bruke. Mange har det jo også i hagen sin, så de trenger ikke en gang å kjøpe det, sier Kadic.

Hun dekker store deler av oasisen med grønt. Deretter er det klart for å sette inn blomster, kongler og julekuler.

- Stikk stilkene så langt inn i oasisen at blomstene fester seg. Stilken bruker være på rundt seks centimeter og hele blomsten måler rundt 11 centimeter. Jeg synes det er fint å lage noen små grupperinger med blomstene.

Etter å ha festet hvite roser, snurrer Kadic ståltråd rundt kongler og julekuler som hun fester til oasisen. Innimellom dette plasserer hun hvite krysantemum. Hun avslutter med å sette på en orkidéblomst i en liten plastbeholder med vann.

- Ikke sett blomstene for tett. La de få litt plass til å springe ut, men pass også på at ikke oasisen synes, oppfordrer hun.

Bør lages tett opptil jul

- Når bør du lage blomsterdekorasjonen for at den skal holde seg gjennom julen?

- Det bør gjøres så tett opptil julaften som mulig, svarer Kadic.

- Glem for all del ikke å vanne. Kanskje blir du så fornøyd at du plasserer dekorasjonen på bordet uten vann og neste dag har blomstene visnet, sier Linberg som et siste gode råd til blomsterdekorasjonen.

- Vann er viktig! Fyll godt på med vann og pass på å etterfylle gjennom hele julen, påpeker Kadic.

For å kunne nyte godt av blomsterdekorasjonen ekstra lenge, oppfordrer blomsterdekoratørene deg til å plassere den kaldt på natten og gjerne også på dagtid før gjestene kommer. Da holder blomstene seg mye lenger.

På bildene under ser du hvordan du går frem - steg for steg når du lager en blomsterdekorasjon.

MYE GRØNT: Du kan dekke skålen med overraskende mye grønt. Vi brukte granbar og sypress i vårt eksempel.
MYE GRØNT: Du kan dekke skålen med overraskende mye grønt. Vi brukte granbar og sypress i vårt eksempel. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
ROSER: Hvite roser egner seg godt i blomsterdekorasjoner til jul. Skråskjær stilken så hele blomsten måler rundt 11 centimeter.
ROSER: Hvite roser egner seg godt i blomsterdekorasjoner til jul. Skråskjær stilken så hele blomsten måler rundt 11 centimeter. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
PUNKTER: Det kan være fint å samle blomster og kongler i punkter, da resultatet vil fremstå som roligere.
PUNKTER: Det kan være fint å samle blomster og kongler i punkter, da resultatet vil fremstå som roligere. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
KONGLER: Surr ståltråd rundt konglen og klipp av ved ønsket lengde.
KONGLER: Surr ståltråd rundt konglen og klipp av ved ønsket lengde. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
NESTEN FERDIG: Etter å ha laget deg punkter med roser, kongler og eventuelle julekuler, fyller du de resterende hullene med krysantemum eller brudeslør. Oasisen skal ikke synes.
NESTEN FERDIG: Etter å ha laget deg punkter med roser, kongler og eventuelle julekuler, fyller du de resterende hullene med krysantemum eller brudeslør. Oasisen skal ikke synes. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
FERDIG: Denne vakre blomsterdekorasjonen laget Christine Kadic hos Mester Grønn. Hun brukte granbar, sypress, hvite roser, hvite krysantemum, kongler, julekuler og en orkidéblomst. Ekstra fint resultat får du, dersom du surrer litt englehår rundt blomstene til slutt.
FERDIG: Denne vakre blomsterdekorasjonen laget Christine Kadic hos Mester Grønn. Hun brukte granbar, sypress, hvite roser, hvite krysantemum, kongler, julekuler og en orkidéblomst. Ekstra fint resultat får du, dersom du surrer litt englehår rundt blomstene til slutt. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning