Interiørtrender

Disse trendene er vi ferdige med i vinter

Sterilt hvitt, bokstaver og perfekt design går ut, naturen, ordentlig kunst og det upolerte kommer inn.

UT: Å ha tekster som "Home" på puter, vegger og interiør er ut.
UT: Å ha tekster som "Home" på puter, vegger og interiør er ut. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det er høst og kanskje tid for å fikse opp litt hjemme?

Siden shabby chic-dagene, har fargene har fått mer og mer innpass i interiøret vårt, og ifølge interiørstylistene Signe Schineller og Birgitta Roald, vil vi fortsette å gi mer plass til naturen fremover.

Vi vil også helst lage interiør selv, vi er lei av det masseproduserte, vil ha ekte kunst, og vi er i det store og hele mer opptatt av tingene våre. 

Det sterile går bort

Fordelene med å ha lyse, kanskje helt hvite rom er mange, og det hvite vi har sett mye av de siste årene, spesielt med shabby chic-bølgen for noen år siden, blir ikke helt borte. Det vil imidlertid ikke være like lyst og sterilt som vi har sett det før.

HVIT MARMOR: Marmorens nye storhetstid er ikke over, men vi vil se den i flere farger fremover.
HVIT MARMOR: Marmorens nye storhetstid er ikke over, men vi vil se den i flere farger fremover. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Hvite rustikke farger inn. Ikke steril hvitt, ifølge interiørstylist Signe Schineller.

Vi vil se hvitt i mange nyanser, og gylne, varme terracottatoner. Skrukne lakener og duker blir inn og vi ønsker ifølge Schineller velkommen til det hun kaller en avslappet perfeksjonisme.

- Det vil fortsatt være hvitt, men med mer mykhet og en større skala av hvittoner satt sammen, forteller interiørdesigner Birgitta Roald.

- Dette ser vi gjerne i kombinasjon med en kontrastfarge. Disse fargene spiller på lunhet og skaper en nordisk atmosfære, som spesielt tiltaler oss nordmenn, men som verden utenfor også legger merke til. Elementer som skinn, tre, ull, brent leire og ekte, gode materialer vi fortsatt bestå.

- Jeg tør å si at gode materialer dør jo aldri, uansett trend. Det kommer gjerne i nye former og utførelser, men det ekte vil alltid bestå.

Vi vil ha marmor i farger

Den hvite marmoren tok oss med storm i våres. Ikke bare har vi hatt den i interiøret, men mønsteret fant fort også veien til klærne våre.

Marmoren blir ikke borte med det første, men ifølge trend manager Pernille Kirstine Møller ved det danske trendinstituttet Pej gruppen, vil ikke det hvite stå like sterkt her heller.

- Marmor fortsetter, men i mange nyanser, ikke lenger kun i hvitt og grått. Også rødt og grønt blir populært, forteller hun.

HVITT: Det hvite går ikke helt ut, men vi er ferdige med den sterile stilen.
HVITT: Det hvite går ikke helt ut, men vi er ferdige med den sterile stilen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

De helt enkle posterne

Postere, og gjerne én vegg satt sammen av forskjellige plakater har det vært mye av. En trend som virkelig har vært elsket og hatet er det å ha ord skriblet på puter, bilder og gjenstander rundt i hjemmet.

Ordene kom sammen med den lyse shabby chic-trenden, og har kanskje for noen vært litt seig ut igjen. Den helt siste tiden har imidlertid hele ord og sitater vært tonet kraftig ned og blitt til enkle bokstaver i stedet.

- Postere blir ikke borte med det første, men det vil bli mer grafisk og som kunst. Ord som «Home », «Bathroom », «Silence» og lignende vil avta, og de fleste opplever det som "ut", mener Roald.

- Fargene begynner også å bli mørkere og sofistikerte. Litt malerisk, som Rembrant.

Ifølge henne vil vi også ser mer 3D-print både på tekstiler og hardere materialer. Også transparente detaljer vil i større grad finne veien inn i norske hjem.

Vi dropper det masseproduserte og perfekte

Schineller tror dekoret vårt vil gå bort fra det masseproduserte og at vi heller vil se mot loppemarkedet og vintagebutikker, samt lage ting selv når vi skal pynte opp hjemme.

UT: Sitater og ord på veggen er vi ganske ferdige med.
UT: Sitater og ord på veggen er vi ganske ferdige med. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Hotelltrenden er stor. Vi vil ha mørke stemningsfulle toner og større og færre elementer i dekoren. Jeg tror også mer unike gjenstander løfter standarden, ikke bare nye fine, kjøpte, masseproduserte ting.

Hun mener det masseproduserte blir byttet ut mot egne ting. Vi vil ha det unikt, er trygge på oss selv, og vil ikke ha det samme som naboen har.

- Materialer blir mer rustikke og ekte. Vi trenger ikke behandle alt. Ekte, ren tre er tingen. Naturen selv. Vi hogger og lager selv, mener hun.

Vi blir opptatt av håndverk

Formingskunnskapene blir altså viktige for den interiørinteresserte. Alt fra keramikk til tekstiler tror stylisten vi vil ha mer interesse for å lage selv, og hun trekker blant annet frem makramé, en knyteteknikk antakeligvis med opphav hos araberne på 1300-tallet.  

- Vi finner frem de gode barndomsfølelsen og formingskunnskapene. Vi vil tilbake, sier hun.

Roald er enig. Det uferdige og upolerte kommer inn, og vi har respekt og forståelse for at godt håndverk tar tid.

- Drømmen om et liv på landet står sterkt. Kulturelle tradisjoner og håndverk er en tydelig tendens.

- Har man gode ting rundt seg trenger man ikke å supplere med produkt som ikke tåler litt levd liv, eller trangen til å skifte så ofte.

Dessuten kan de allerede miljøbevisste glede seg over at bruk og kast-mentaliteten er på god vei ut.

- Grønne verdier kommer mer og mer, og vi blir stadig mer obs på samfunnet rundt oss, sier Roald.

Det metalliske

Det kan se ut som den metalliske trenden også vil avta litt. Vi hadde en ordentlig kobberbølge en stund, men det ser det ut som blir byttet ut mot sølv og messing.

INN: Vi vil stadig ha store, grønne planter i hus.
INN: Vi vil stadig ha store, grønne planter i hus. Foto: FOTO: Trine Solberg

- Vi ser at en « shimmer-boom », som var stor siste halvår, med kobber og metalliske overflater ikke fortsetter med samme hast, forteller Møller i Pej gruppen.

- Det blir mer sølv og messing som påvirker innredninger heller enn kobber. Det blir også mer matte overflater.

Roald tror også messing vil komme bedre ut av det den neste tiden.

- Kobber har vart en stund, og det samme med messing, men det vil fortsatt være metalliske flater. Messing står fortsatt sterkt, kanskje sterkere enn kobber.

Vi beholder plantene

En annen stor trend vi vil se, som også vil bli med oss inn i mørkere vinterstider, er plantene.

- Planteriket, urban gardening og den tropiske trenden vil vare en stund til. Heldigvis, for det tilfører noe ekte, levende og organisk til et rom. Også gir det oksygen, påpeker Roald.

- Det har vært mye fokus på urbane hagemiljøer denne våren og sommeren. De plantene som har vært plantet hittil, ønsker man å ta med inn nå, sier Møller.

- Planter har en positiv effekt på velvære og sinn, og det vil vi gjerne ha i hjemmene våre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning