En myte står for fall

- Jeg tror mange menn gjerne vil bo i shabby chic

Slik har Esben Andersen (47) pusset opp huset sitt i Arendal.

IKKE ALENE: Esben tror det er mange menn som trives med å bo i shabby chic interiør, selv om det som regel er damene som bestemmer stilen.
IKKE ALENE: Esben tror det er mange menn som trives med å bo i shabby chic interiør, selv om det som regel er damene som bestemmer stilen. Foto: FOTO: Anne-Line Henriksen
Publisert Oppdatert

Esben Andersen har alltid vært opptatt av interiør og det å ha det koselig rundt seg, men det var først da han kjøpte det gamle sørlandshuset fra 1887 at lidenskapen for shabby chic virkelig blomstret.

Det hvitmalte sørlandshuset ligger på Håvet i Arendal. Esben kjøpte det for 7 år siden, og har pusset opp og innredet hele huset, med unntak av badet, selv.

- Jeg har alltid vært interessert i interiør og lest mye interiørblader. Jeg har sett på de vakre hjemmene og drømt om å ha det sånn, men tenkt at det ser veldig kostbart ut.

Det skulle vise seg at drømmen var mer oppnåelig enn Esben trodde. Da oppussingsobjektet plutselig ble hans, visste han akkurat hvordan han ville ha det. Ikke bare likte han shabby chic, det passet også godt med stilen på huset.

- Det begynte med en brun kommode. En kamerat som er møbeldesigner viste meg hvordan jeg kunne male kommoden hvit og bruke en spesiell teknikk for å få den til å se gammel og slitt ut. Da jeg skjønte hvor enkelt det egentlig var, og hvor fort det gikk, var det gjort.

Esben har mye sosiale sammenkomster i hjemmet sitt, og får ofte kommentarer på stilen sin. De er utelukkende positive.

- Det er jo flest venninner som kommenterer stilen, og de er veldig begeistret. Men selv om det stort sett er kvinner som står frem i interiørreportasjer med shabby chic-hjem, tror jeg det er veldig mange menn som liker å ha det sånn. Det er vel som regel damene som bestemmer hvordan det skal være hjemme, men jeg tror mennene aksepterer det fordi de syns det er fint og vil ha det koselig. Når man bor alene som mann, må man gjøre det selv.

SPEIL PÅ VEGGEN DER: Et speil øker romfølelsen i stuekroken, som ellers er pyntet slik et shabby hjem skal pyntes, med bokstaver, blomster og en nostalgisk klokke.
SPEIL PÅ VEGGEN DER: Et speil øker romfølelsen i stuekroken, som ellers er pyntet slik et shabby hjem skal pyntes, med bokstaver, blomster og en nostalgisk klokke. Foto: Anne-Line Henriksen

Tenk kreativt og gå på jakt

SUKSESS I DETALJENE: De typiske kjennetegnene for shabby chic-stilen er på plass hos Esben.
SUKSESS I DETALJENE: De typiske kjennetegnene for shabby chic-stilen er på plass hos Esben. Foto: FOTO: Anne-Line Henriksen

Esben lærer gjerne bort triksene sine, og har mange venninner som vil lære.

- For en del år siden, hjalp jeg en venninne å male om et gammelt furukjøkken i shabby chic stil. Mannen hennes ble livredd da vi fortalte at vi skulle gjøre det, men også han måtte innrømme at det ble kjempefint. Kjøkkenet er like fint den dag i dag. Det er det som er så fint med denne stilen, tingene skal se gamle og brukt ut.

Espen syns det er gøy å tenke kreativt og å gå på leting etter gamle eller nye skatter som han kan forvandle.

- Jeg henter mye inspirasjon fra interiørblader, og så tenker jeg kreativt og kommer opp med mine egne løsninger. For eksempel ønsket jeg meg en høy sofa ved spisebordet. Jeg kjøpte en vanlig sofa for 1800 kroner på Ikea, og satte den på fire Leca-blokker. Da oppnådde jeg effekten jeg var ute etter, og sofaen fikk et personlig uttrykk. Det er mange som har kommentert at de syns den ble kjempetøff.

Esben syns også det er fint å ta utgangspunkt i ting som er brukt når man skal innrede. Ikke bare er det miljøvennlig med gjenbruk i interiøret, det er også lettere å fylle et stort hus, uten at det koster for mye.

- Nylig hang jeg opp en gammel stige i taket. Fra den henger 13 lyslykter. Det ble veldig fint og litt annerledes. Det gjelder å tenke kreativt og huske på at alt kan males eller trekkes om.

Når Esben finner møbler han liker, blir han ekstra glad hvis de har en fin farge i utgangspunktet.

- Hvis et møbel har en fin brun-, grønn-, blå- eller rødtone blir det ekstra fint når man pusser ned det hvite etter å ha malt. Da skinner fargen litt igjennom. Når jeg har pusset ned malingen slik jeg vil ha det, setter jeg inn møbelet med brun voks så det ser gammelt ut, og hvit voks så man kan vaske det.

Intuisjon og hardt arbeid

EGEN DESIGN: Esben satte Ikea-sofaen på fire Leca-blokker for å gjøre den om til spisesofa.
EGEN DESIGN: Esben satte Ikea-sofaen på fire Leca-blokker for å gjøre den om til spisesofa. Foto: FOTO: Esben Andersen
KREATIVT: Over bordet har Esben hengt en stige i taket. I stigen har han festet masse små lyslykter som gir et stemningsfullt lys.
KREATIVT: Over bordet har Esben hengt en stige i taket. I stigen har han festet masse små lyslykter som gir et stemningsfullt lys. Foto: FOTO: Esben Andersen

Til daglig jobber Esben i regnskapsavdelingen på Sørlandet Sykehus i Arendal. Han har ingen formell utdannelse innenfor interiør og snekkerarbeid, det har alltid vært en hobby, noe han gjør på intuisjon.

- Når jeg ser et rom, faller det seg naturlig for meg å tenke ut hvordan det blir koselig. Hvis noe jeg prøver ikke funker, bare ommøblerer jeg til jeg syns det blir fint.

Med alt som er gjort i det koselige hjemmet, er det naturlig å anta at Esben er en skikkelig handyman, men det er han ikke enig i selv.

- Jeg har malt utrolig mye, trukket om og bygget en del, men det er enklere å gjøre ting selv enn man tror.

Ute har han laget en pergola, som brukes flittig når venner kommer på besøk.

- Jeg fikk råd om hva jeg måtte kjøpe inn av materialer, og hvilke lengder jeg skulle kappe materialene i. Da jeg hadde gjort det, kom en venn og hjalp meg med å sette den opp. Espalieret lagde jeg selv, og så malte jeg, selvfølgelig.

Når vi spør Esben hva hans beste interiørtips er, svarer han:

- Gå på jakt etter gamle, solide møbler som kan males om. Finn inspirasjon i interiørblader, og tenk kreativt på hvordan du kan lage noe lignende. Lær deg gode maleteknikker. Kjøp rimelige møbler og bygg dem om, eller bruk dem på nye måter. Lag ting selv, det er enklere enn du tror. Hvis du står fast, kan det jo hende du har en venn du kan spørre om hjelp eller råd.

Les mer:

35 kvm drømmeleilighet på toppen av garasjen

BUGNENDE: I hagestuen setter friske blomster og grønne planter prikken over i-en.
BUGNENDE: I hagestuen setter friske blomster og grønne planter prikken over i-en. Foto: FOTO: Esben Andersen
RIMELIG OG BRA: Tre stykker med espalier fra Biltema er satt opp på veggen ved uuteplassen, de rammer inn den hyggelige kroken.
RIMELIG OG BRA: Tre stykker med espalier fra Biltema er satt opp på veggen ved uuteplassen, de rammer inn den hyggelige kroken. Foto: FOTO: Esben Andersen

Rommene blir lysere på denne måten

Her er Norges Drømmebolig: - Det var med skrekkblandet fryd jeg tok over

SE OGSÅ INSPIRASJONSGUIDEN.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning