Interiør på soverommet

Nå vil vi ha dette på soverommet

Bort med minimalisme og fargeløs interiør.

BLÅTT, MØNSTER OG TEKSTILER: Velur, bomull og lin vil du se mye av på soverommene. Også tyngre stoffer som fløyel er på vei inn i trendbildet. Et hodegjerde skaper en fin ramme rundt sengen, tipser interiørstylist Birgitta Roald.
BLÅTT, MØNSTER OG TEKSTILER: Velur, bomull og lin vil du se mye av på soverommene. Også tyngre stoffer som fløyel er på vei inn i trendbildet. Et hodegjerde skaper en fin ramme rundt sengen, tipser interiørstylist Birgitta Roald. Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert
HOTELL HJEMME: Et kjennetegn ved hotellstilen er bland annet lange gardiner helt ned til gulvet. I år vil vi imidlertid kunne se mer av tyngre stoffer, som fløyel.
HOTELL HJEMME: Et kjennetegn ved hotellstilen er bland annet lange gardiner helt ned til gulvet. I år vil vi imidlertid kunne se mer av tyngre stoffer, som fløyel. Foto: FOTO: Colourbox.com

Den minimalistiske, fargeløse trenden vi har sett i mange år er definitivt på vei ut, og vi er langt sprekere i interiørvalgene våre.

Det gjelder også på soverommet, selv om det for søvnens skyld kan være lurt å ikke la det gå for langt akkurat her. Går du imidlertid for kaldere, beroligende fargetoner på de store flatene, og holder det ganske ryddig og fint, kan du godt få inn både flere farger og mønstre.

- Vi ser at soverommene blir mer maksimalistiske igjen, både når det gjelder møbler og tekstiler. Det blir mer farger, strukturer, mønstre og teksturer, forteller Hege Kaisa Styrerud, som er interiørdesigner i Cleopatra design.

Hotellstilen holder

Soverommet har for mange blitt et rom vi oppholder oss i mer enn tidligere. Det er flere av oss som gjerne lar soverommet ta litt over for stua, og legger filmkvelder her istedenfor.

Det bærer interiøret også preg av. Vi vil ha det lunt, luksuriøst, avslappende og pent på soverommet i 2016.

- Hotellstilen fortsetter litt som 2015, og det kan man jo si er heldig for lommeboken. Det er en litt androgyn stil som mange kan identifisere seg med. Vi ønsker oss store deilige myke puter, og gjerne flere, påpeker interiørstylisten Birgitta Roald.

Styrerud tror imidlertid denne trenden vil sprites opp med mer farger og mer mønstre. Gjerne mørke farger, men med litt mer dramatikk.

- Den utvikles i den retning at vi ønsker lunere og mer taktile rom. Hvordan stoffene føles – teksturen – blir mer fremtredende. Hotellstilen blir enda mer «koselig», opplyser hun.

Glem shabby chic-trenden

En trend du imidlertid bare kan glemme er shabby chic-trenden. Et lyst og søtt soverom var nok drømmen for mange en stund, men vi ser stadig at farger blir mer og mer viktig.

TERRACOTTA: Terracotta-farger er noe av det mest trendy som finnes om dagen, og kan godt få litt plass på soverommet.
TERRACOTTA: Terracotta-farger er noe av det mest trendy som finnes om dagen, og kan godt få litt plass på soverommet. Foto: FOTO: Jotun LADY/ Siren Lauvdal

- Farger er en viktig del av vår hverdag, og deres betydning er vel noe som har blitt litt oversett i den minimalistiske trenden. Forbrukerne har tendert til å følge trendene med de litt fargeløse interiørene i hvitt og beige, også på soverommene, mens undersøkelser faktisk viser at de fleste ønsker farger, forteller Styrerud.

Men her kan det være lurt å passe litt på, for farger kan nemlig påvirke energinivå, humør og nattesøvn.

- Enkelte farger er ikke heldige å soverom, som for eksempel grått, som jo har vært en trendfarge, men som etterhvert suger energien ut av oss, eller rødt som blir en for energisk farge til at vi klarer å slappe helt av, sier Styrerud.

Gult er også en farge det kan være lurt å styre unna når du innreder soverommet. Ekspert på fargepsykologi og fargesymbolikk, Tove Steinbo, har tidligere fortalt Klikk.no at dette er den fargen aller flest sover dårligst i. De aller beste sovefargene skal være blått, grønt eller en blålig fiolett, ifølge henne.

- Noen av de beste fargene er blått, grønt og lilla. Om vi ser på trender i utlandet er nettopp blått og lilla fargen for 2016, sier Styrerud.

Likevel mener hun du godt kan implementere litt av trendfarger som rosa, terrakotta og gulgrønn, som vi henter tilbake fra 60- og 70-tallet på soverommet.

Skal fortsatt være rolig og behagelig

- Soverommet er et rom for ro, hvile og rekreasjon. Derfor velger man også ofte farger som er rolige og nedtonet. Vi ser fortsatt mye av de litt mørke sofistikerte tonene. Litt mørke og malerikse a la Rembrandt. De virker beroligende og lindrende, sier Roald.

- For eksempel kan vegg, lister og dør males i samme tone, men gjerne med ulik glansgrad. Da får du en helt annen opplevelse av rommet, og det flyter i hverandre, foreslår hun.

Skal du frem med malekosten, foreslår hun å prøvemale et større papirstykke, og teste det ut forskjellige steder i rommet. De glansgradene du bruker kan nemlig se annerledes ut sammen i rommet enn du trodde. Sluttresultatet ditt avhenger av lys og vinduer, og med en liten test unngår du kjipe overraskelser.

SOVEFARGEN: Blått og grønt skal være de fargene flest av oss sover best i. Mal gjerne lister, dør og vegger i samme fargetone, men med forskjellig glans.
SOVEFARGEN: Blått og grønt skal være de fargene flest av oss sover best i. Mal gjerne lister, dør og vegger i samme fargetone, men med forskjellig glans. Foto: FOTO: Jotun LADY/ Siren Lauvdal

Inn med fløyel og mønstret tapet

Ifølge Roald er det velur, lin og bomull som gjelder, og det skal være mykt og godt.

MYKT OG AVSLAPPENDE: Myke stoffer og masse puter vil vi ha på soverommet nå. Og ikke vær redd for å bruke mønstret tapet, gjerne med mønster fra naturen.
MYKT OG AVSLAPPENDE: Myke stoffer og masse puter vil vi ha på soverommet nå. Og ikke vær redd for å bruke mønstret tapet, gjerne med mønster fra naturen. Foto: FOTO: Colourbox.com

- Tekstiler lager en myk ramme, ton i ton er fint. Og en liten overraskelse kan være en tekstil i en annen farge som bryter, foreslår hun.

- Det aller deiligste er et sengetøy i deilig myk børstet bomull. Noen synes sengetøy i lin kan være litt stivt. Og bomull er ikke bomull. Invester i godt sengetøy som du har glede av år etter år og vask etter vask.

Også fløyel vil vi se mer av igjen, ifølge interiørekspertene.

- Vi begynner å bruke tykkere og tyngre stoffer igjen, og å lage det litt mer luksuriøst. Fløyel er i full fart på vei inn i bildet igjen.

I tillegg er gulvteppene på god vei tilbake.

Vi vil også se mer av forskjellige typer mønstre. Fjorårets trendbildet bar i høy grad preg av at vi gjerne vil ha naturen inn i hjemmet, og dette vil vi se også i mønsteret på soveromstapeten og sengetøyet.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning