Innrede liten leilighet

Se interiørdesignerens leilighet på 46 kvadratmeter

Det gjelder å føye møblene smidig på plass når man bor lite.

SMART INNREDET: Interiørdesigner Tove Meldgaard gikk fra en femromsleilighet til en på 46 kvadratmeter. Da gjelder det å innrede smart.
SMART INNREDET: Interiørdesigner Tove Meldgaard gikk fra en femromsleilighet til en på 46 kvadratmeter. Da gjelder det å innrede smart. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Etter at barna flyttet ut, solgte interiørdesigner Tove Meldgaard femromsleiligheten, og hun trengte en mellomstasjon i påvente av ny bolig.

I Nydalen i Oslo hadde hun en liten, lys leilighet på 46 kvadratmeter, ikke mye boltreplass for en interiørdesigner, men den var praktisk og lett å innrede.

Dessuten kunne hun flytte rett inn fordi leieboerne nettopp hadde flyttet ut. Også takhøyden var større enn det som er vanlig.

- Leiligheten virker større enn den er fordi den har 265 cm takhøyde. Tenk om alle rom kunne ha denne høyden, og ikke de vanlige 240 cm som er minstekravet for nye boliger, sier Meldgaard til Bonytt.

Måtte tenke kompakt

Hun tok med seg de møblene hun trengte, resten ble foreløpig satt til oppbevaring, gitt bort eller solgt.

- Jeg synes ikke det var nødvendig å kjøpe nytt, men jeg måtte tenke kompakt. Den store sofaen min kunne jeg se langt etter, men den er heller ikke uunnværlig.

- Jeg satte to behagelige stoler med tilhørende puffer mot hverandre og plasserte et lite bord mellom, kroken kan raskt gjøres om til fire sitteplasser.

LYSSATT: Glassbordet fra Ikea kan trekkes ut, fra fire til seks plasser. I taket er lyspunktene festet i skinner slik at de er fleksible. Den lange, slanke lampen er fra Davide Groppi, kan kjøpes hos meldgaard.no. Den tar liten plass, kan dimmes og fungerer som en flyttbar pendel. Alle gulvene, med unntak badet, er av eikeparkett, noe som binder rommene sammen. GJEMT BORT: Industriplaten i stål skjuler sikringsskapet. Stålplatene er laget etter mål, og Tove har kjøpt knagger som passer inn i hullene. Interiørdesigneren bruker også stålplatene
til å lage røffe hodegjerder til soverommet.
LYSSATT: Glassbordet fra Ikea kan trekkes ut, fra fire til seks plasser. I taket er lyspunktene festet i skinner slik at de er fleksible. Den lange, slanke lampen er fra Davide Groppi, kan kjøpes hos meldgaard.no. Den tar liten plass, kan dimmes og fungerer som en flyttbar pendel. Alle gulvene, med unntak badet, er av eikeparkett, noe som binder rommene sammen. GJEMT BORT: Industriplaten i stål skjuler sikringsskapet. Stålplatene er laget etter mål, og Tove har kjøpt knagger som passer inn i hullene. Interiørdesigneren bruker også stålplatene til å lage røffe hodegjerder til soverommet. Foto: FOTO: Espen Grønli

Gå for kjøkkeninnredning langs hele veggen

Spisebordet i glass kan trekkes ut når gjestene ankommer. Derfor har Tove montert spoter på takskinner slik at de kan flyttes når bordet utvides.

- Bevegelige lyspunkter er et must i en liten leilighet. En fastmontert pendel over et fleksibelt spisebord kan være kronglete. Jeg har også en gulvlampe som er lang, smal, fleksibel og som samtidig gir mye lys i allrommet.

Kjøkkenet er et hvitt standardkjøkken. Ideelt burde innredningen gått helt opp til taket.

- Nå benytter jeg den øverste hyllen til ting som ikke er så ofte i bruk, den er heldigvis høy nok til det.

- På et lite kjøkken er utnyttelse av benkeplassen uhyre viktig, spesielt avstanden mellom kokeplaten og vasken, det er den ideelle arbeidssonen. Unngå dypere benkeplater enn standard 60 cm.

- Er det anledning, innred kjøkkenet langs hele veggen. Og har du mulighet, installer komfyren i høyskapet og i riktig arbeidshøyde, det er noe du ikke kommer til å angre på. Er sokkelen til kjøkkeninnredningen høy, er det ideelt å montere skuffer i den.

EKSTRA ROM: Det er tak på den 8 kvm store balkongen, og her er det plass til mange urtekrukker, en liten sittegruppe og en solseng som også benyttes som gjesteseng om sommeren. Utemøbler fra Royal Botania. UTNYTT VEGGPLASSEN: Heng bildene sammen, gjerne over og under hverandre. Stolene Suitcase fra Minotti er nette, kun 75 cm brede og 60 cm høye. De er plassert mot hverandre for å skape dynamikk. Puffene kan også brukes som sitteplasser. Det runde brettbordet fra Minotti kan lett flyttes på ved behov.
EKSTRA ROM: Det er tak på den 8 kvm store balkongen, og her er det plass til mange urtekrukker, en liten sittegruppe og en solseng som også benyttes som gjesteseng om sommeren. Utemøbler fra Royal Botania. UTNYTT VEGGPLASSEN: Heng bildene sammen, gjerne over og under hverandre. Stolene Suitcase fra Minotti er nette, kun 75 cm brede og 60 cm høye. De er plassert mot hverandre for å skape dynamikk. Puffene kan også brukes som sitteplasser. Det runde brettbordet fra Minotti kan lett flyttes på ved behov. Foto: FOTO: Espen Grønli

Hvileplass i det fri

Verandaen er på åtte kvadratmeter, og uteplassen er kjærkommen i sommerhalvåret.

- Fordelen med liten boplass, er at det er kort avstand mellom kjøkkenet og urtehagen på verandaen. Et annet pluss er at det er utgang til verandaen både fra stuen og soverommet, for meg er det en liten luksus i seg selv, sier Meldgaard til Bonytt.

Interiørdesigneren bruker gjerne en kvalitetssolseng som soveplass i sommerhalvåret. Verandaen er overbygget og Tove sover gjerne ute.

Dessuten er det greit med en hvileplass i det fri. Et ekstra gjesterom på åtte kvadratmeter er ikke å forakte.

FYLL VEGGEN: Det første Tove gjorde var å montere skap fra gulv til tak på soverommet. Spotene er plassert på skinner slik at de er fleksible. SNEDIG: Badet er på 3,5 kvm, dusjdørene kan slås inn når de ikke er i bruk. Innredning fra Villeroy & Boch. Speilskap sparer plass, og lyset over speilet gir fine sminkeforhold.
FYLL VEGGEN: Det første Tove gjorde var å montere skap fra gulv til tak på soverommet. Spotene er plassert på skinner slik at de er fleksible. SNEDIG: Badet er på 3,5 kvm, dusjdørene kan slås inn når de ikke er i bruk. Innredning fra Villeroy & Boch. Speilskap sparer plass, og lyset over speilet gir fine sminkeforhold. Foto: FOTO: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning